Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Miért szeretjük a Lengyeleket...

Miért szeretjük a Lengyeleket amikor ők is kaptak területet a Magyar Királyságból?

Figyelt kérdés

2018. máj. 20. 21:31
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

Mert a történelmi múlt összeköt minket. Mindig baráti ország volt, és még közös királyunk is volt.

Én dolgoztam Lengyelországban, és ott is él még a mondás, hogy "Lengyel,magyar - két jó barát"

Nagyon nagy szeretettel fogadott mindenki, etettek, itattak, nagyon kedvesek, barátságosak a magyarokkal. Bárhol megálltam a magyar rendszámos autóval, szinte minden nap odajött valaki hozzám. Volt aki még pár szót is beszélt magyarul, mert a 80-as években Dunaújvárosban dolgozott.

De nem utálom a szlovákokat sem, szerbeket sem, főleg nem 100-200 éves sérelmekért.

Én az embert nézem, és ha valaki normális, kedves, akkor nem érdekel, hogy milyen nemzetiségű.

Azok utálnak másokat, akik még nem jártak külföldön, de még a falujukat se nagyon hagyták el, csak a neten magukba szívtak valami beteges eszmét, ideológiát.

2018. máj. 20. 22:31
 12/16 anonim ***** válasza:
82%
Szerintem nem csak történelmi okokból, hanem a két nép hasonló jellege miatt is. A lengyelek is hazafiak, jobboldaliak, általában az igazságot szeretik. Utálják pl. Oroszországot. Katolikusok (nem ortodoxok). Még az abortusz is be van tiltva ott. Kevéssé liberálisok, nem akarnak bevándorlókat sem. Most is mi vagyunk a két leg"szélsőségesebb" ország (bár ez Orbánéknál csak retorika. Egész mások, mint a többi szláv nép.
2018. máj. 21. 08:11
 13/16 Sosetom ***** válasza:
Egy ország polgárait gyűlölni mas orszagok vezetőinek döntéséért elképesztő ostobaságnak tartok. Gyűlölettel nem lehet fejlődést elérni.
2018. máj. 25. 10:57
 14/16 Juliusz48 ***** válasza:
Az a baj, hogy csak végletekben gondolkodnak némely hozzászólók. Attól, hogy ez egyik népet jobban kedveljük, még nem utáljuk a másikat. A lengyelekkel volt közös múltunk és azt a politikusok nemtették soha ellenségessé, mert a különböző országok átlagpolgárai nem haragszanak egymásra. Még a mohamedánokkal is csak az a bajunk, hogy mostanság, úgy akarnak sokan belépni a határon, ahogy magunk nem tehetjük, és nem azok próbálnak élni köztünk akiket képesek vagyunk becsülni a hasznos tudásáért, és kultúránk elismeréséért. Na meg néhány hitszónokuk és vezetőjük, nem hitbéliükrők hangoztatott véleménye miatt. https://www.youtube.com/watch?v=3tw9KnA1O0s&list=WL&index=34
2018. máj. 25. 11:42
 15/16 bbenjoe ***** válasza:

Válaszolandó az eredeti kérdésre: A tény az, hogy a lengyelek nem a Magyar Királyságtól kaptak területet, hanem olyan területeket is kaptak amelyek korábban a Magyar Királyság részét képezték.

Ez alatt azt értem, hogy a Trianoni békeszerződés a határokat illetően csak arról rendelkezett, hogy Magyarországnak melyik országgal pontosan merre vezet az új határa. Arról más szerződések rendelkeztek hogy az elcsatolt területeken pontosan hogyan osztozkodnak az utódállamok. Példa erre a Bánát, vagy mondjuk Máramaros kettéosztása.

Lengyelország tehát nem szerepel a békeszerződésben. A lengyelek úgy kaptak 580 km2 területet az egykori Árva és Szepes vármegyékből, hogy az azt birtokló csehszlovákokkal megegyeztek: ezen területekért cserébe lemondtak az ún. Techsen vidék keleti, de lengyelek lakta részéről, ami a cseheké lett.

2018. júl. 27. 08:50
 16/16 anonim ***** válasza:
Mert a két nép mindig segítette egymást kivéve Mátyás aki egy genyves rohadék volt mrgtámadta a lengyeleket. Ez a barátság még Róbert Károly király alatt jött létre benne a csehekkel létrehozták a Visegrádi szerződést ami gyakorlatilag egy triumvirátus volt, a fia pedig lengyel király lett. Nem kaptak magyar területet csak azt amit a kegyezéskor az osztrákok Magyarországhoz csatoltak (pl. családom kiindulási pontja Ladomér) így ezek a területek morálisan nem jelentősek.
2021. jan. 27. 00:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!