Miért fontos, hogy a felsővezetőknél, politikusoknál női kvótát vezessenek be?
Akárhogyan töröm a fejem, teljesen érthetetlen. Mert az egyenlő fizetés elvével egyetértek. Viszont mi értelme azt mondani, hogy pl. holnaptól az iskolák 30%-át női igazgatónak kell vezetnie. Vagy XY vállalatban a 10 vezetői székből MINDEN ESETBEN legalább 3 nőnek kell ülnie.
Akkor is, ha a férfiak alkalmasabbak.
Mi ennek az értelme?
Az az értelme, hogy bár törvényileg egyenlőek vagyunk, a gyakorlatban ez mégsem mutatkozik meg. És ez nem azért van, mert a férfiak alkalmasabbak, hanem mert az emberek alkalmasabbnak érzik őket.
A kvóta ennek egy bizonyítottan működő ellenszere. A kedvenc példám egy indiai tartományban esett meg, ahol még sosem volt női vezető. Bevezették a kvótát azt hiszem húsz évre, a lejárta után azonban az emberek továbbra is szívesebben szavaztak nőkre.
Ezzel együtt én sem vagyok feltétlen híve a dolognak, csak azt akartam megírni, hogy mi az értelme és hogy működik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!