Mit nevezhetünk "szélsőliberálisnak"?
Kezd picit unalmas lenni ez a szó. Főleg hogy rendes definícióval még nem találkoztam. Lehet, hogy szerencsésebb az ultraliberális, vagy a neoliberális szó... És ezeket a helyesírás-ellenőrző is ismeri :)
Nem definíciót kérnék, hanem ami tényleg szerinted fontos különbség liberalizmus és *liberalizmus közt. Úgy láttam, hogy semmi baja senkinek a "sima", de legalábbis ésszerű liberalizmussal. Jól láttam?
MSZP-nek nevén kívül meg az MSZMP-s párttagokon kívül köze nincs a kommunizmushoz még a baloldalhoz is nehezen köthető sem gazdaságilag sem társadalmilag nem baloldali a programja.
Sokkal inkább ultraliberális politikát folytatott társadalmilag és gazdaságilag egyaránt. Vagyis pozitív diszkrimináció és vadkapitalizmus az SZDSZ-re ugyanez vonatkozik míg az itthon jobboldalinak nevezett pártok gazdaságilag baloldali politikát képviselnek társadalmi értékrendjében pedig konzervatívok. Ez igaz a JOBBIK-ra és FIDESZ-re is csak éppen a mértékük és a megvalósítás módja különböző. Még külön megemlíteném az LMP-t is amely gazdaságilag szintén baloldali viszont értékrendje liberális értékeket képvisel.
Liberális az, aki elfogad mindenkit, mindentől függetlenül.
Szélsőliberális az, aki mindenkit elfogad, mindentől függetlenül, kivéve azt, ha valakinek más a véleménye, tehát mindenkire rá akarja erőltetni az eszméjét.
Nekró. A halotti torok kéményseprője.
Hát ja, a 2014-es kósza kérdésem óta moccant a világ, nem is kicsit.
Úgy jutottam ide, hogy pont erre kerestem választ.
Örülök, hogy itt többségében valóban szeretnék tisztázni, mit is jelenthet ez a kitalált fogalom.
Szerintem először is azt kéne tisztázni, mit értünk szélső-n. Szélsőségest, azaz a mindenkivel a saját nézetemet elfogadtatót, vagy az irányzat "szélein" ehelyezkedő nézeteket, ami közelít a mellette lévő, radikálisabb irányzatokhoz.
Az utóbbi alapján így tudnám leveteni:
A liberalizmus ugyebár a törvényeknek csak a legszükségesebb mértékű beleszólását engedné, a személyes szabadságot és a törvény előtti egyenlőséget helyezi előtérbe. Namost a szélsőliberalizmus ezek után csak egy olyan irányzat lehetne, ami már határos az anarchizmussal, ami elutasítja a törvényeket, egyik embernek bármi úton származó hatalmát egy másik felett. Tehát szélsőliberalizmus: minimális törvényi ráhatás, maximális személyi szabadság és törvény előtti (nem gazdasági)egyenlőség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!