Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Mit nevezhetünk "szélsőliberál...

Mit nevezhetünk "szélsőliberálisnak"?

Figyelt kérdés

Kezd picit unalmas lenni ez a szó. Főleg hogy rendes definícióval még nem találkoztam. Lehet, hogy szerencsésebb az ultraliberális, vagy a neoliberális szó... És ezeket a helyesírás-ellenőrző is ismeri :)

Nem definíciót kérnék, hanem ami tényleg szerinted fontos különbség liberalizmus és *liberalizmus közt. Úgy láttam, hogy semmi baja senkinek a "sima", de legalábbis ésszerű liberalizmussal. Jól láttam?

2010. jún. 8. 12:07
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
79%
Én is így látom. Én ultra/szélsőliberálisnak azt nevezem, hogy egy politikai csoportosulás nem elégszik meg azzal, hogy megvédje a kisebbségek jogait és biztosítja számukra az egyenlő bánásmódot, hanem megkövetelné a többségtől a tolerancia mellett annak elismerését, hogy a kisebbségek(szexuális, etnikai, vallási) tagjai különleges bánásmódban részesüljenek, kiváltságosak legyenek a többséghez tartozókkal szemben.
2010. jún. 8. 12:23
 2/15 anonim ***** válasza:
64%
Hasonlítsd össze Kossuthék liberalizmusát a(z egykori) 46%-os önmagát világpolgárnak valló válaszoló liberalizmusával. Szerintem magadtól is rájössz a különbségre.
2010. jún. 8. 12:25
 3/15 anonim ***** válasza:
27%
Szóval összefoglalva a szélsőliberalizmus pozitív diszkriminációval akarná kompenzálni az eredendő különbségeket?
2010. jún. 8. 12:59
 4/15 anonim ***** válasza:
28%
SZDSZ, LMP, MDF, MSZP-mondjuk utóbbi inkább ultrakomcsi.
2010. jún. 8. 15:39
 5/15 anonim ***** válasza:
88%

MSZP-nek nevén kívül meg az MSZMP-s párttagokon kívül köze nincs a kommunizmushoz még a baloldalhoz is nehezen köthető sem gazdaságilag sem társadalmilag nem baloldali a programja.

Sokkal inkább ultraliberális politikát folytatott társadalmilag és gazdaságilag egyaránt. Vagyis pozitív diszkrimináció és vadkapitalizmus az SZDSZ-re ugyanez vonatkozik míg az itthon jobboldalinak nevezett pártok gazdaságilag baloldali politikát képviselnek társadalmi értékrendjében pedig konzervatívok. Ez igaz a JOBBIK-ra és FIDESZ-re is csak éppen a mértékük és a megvalósítás módja különböző. Még külön megemlíteném az LMP-t is amely gazdaságilag szintén baloldali viszont értékrendje liberális értékeket képvisel.

2010. jún. 8. 16:22
 6/15 anonim ***** válasza:
85%

Liberális az, aki elfogad mindenkit, mindentől függetlenül.

Szélsőliberális az, aki mindenkit elfogad, mindentől függetlenül, kivéve azt, ha valakinek más a véleménye, tehát mindenkire rá akarja erőltetni az eszméjét.

2010. jún. 8. 17:21
 7/15 anonim ***** válasza:
53%
A "szélsőliberális" egy fideszesek által kitalált ellenségkép, egy fából vaskarika. Liberális, azaz szabadságelvű az, aki a francia forradalom nyomán a polgári szabadságelvekben hisz. Mint Petőfi, Kossuth, Ady, József Attila, stb. "Szélsőliberálisokról" halandzsázik az, aki uszítani akar az ellenzék ellen, pl Hende Csaba honvédelmi miniszter. Az "illiberális" kifejezéssel meg Orbán Viktor járatta le Magyarországot Európa előtt. Jó, hogy nem azt mondják, hogy szélsődemokrata. A demokrácia a forma, a liberalizmus a tartalom. A formális demokrácia még megvan Magyarországon, a szabadságot eltaposták.
2014. okt. 7. 15:36
 8/15 anonim ***** válasza:
Pedig van szélsőliberális pártunk. A perlamentben is benne vannak sajnos. Ez pedig, a Momentum.
2020. márc. 20. 10:59
 9/15 A kérdező kommentje:

Nekró. A halotti torok kéményseprője.

Hát ja, a 2014-es kósza kérdésem óta moccant a világ, nem is kicsit.

2020. márc. 20. 13:23
 10/15 anonim válasza:

Úgy jutottam ide, hogy pont erre kerestem választ.

Örülök, hogy itt többségében valóban szeretnék tisztázni, mit is jelenthet ez a kitalált fogalom.

Szerintem először is azt kéne tisztázni, mit értünk szélső-n. Szélsőségest, azaz a mindenkivel a saját nézetemet elfogadtatót, vagy az irányzat "szélein" ehelyezkedő nézeteket, ami közelít a mellette lévő, radikálisabb irányzatokhoz.

Az utóbbi alapján így tudnám leveteni:

A liberalizmus ugyebár a törvényeknek csak a legszükségesebb mértékű beleszólását engedné, a személyes szabadságot és a törvény előtti egyenlőséget helyezi előtérbe. Namost a szélsőliberalizmus ezek után csak egy olyan irányzat lehetne, ami már határos az anarchizmussal, ami elutasítja a törvényeket, egyik embernek bármi úton származó hatalmát egy másik felett. Tehát szélsőliberalizmus: minimális törvényi ráhatás, maximális személyi szabadság és törvény előtti (nem gazdasági)egyenlőség.

2020. júl. 18. 22:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!