A budapestiek politikai okokból sajnálják a fákat, igaz?
Mostanában rengeteget fejlődik Budapest. Ez sajnos fakivágásokkal is jár.
Amennyit láttam külföldről és láttam a képeket, ott is sok a térkő, kevesebb a fa a friss épületek mellett, fakivágás ott is kell...
A belvárosban Bécsben sincsenek fák az utcákban.
Menjünk vissza a barlangba lakni? A panel-lakótelepek építése során is vágtak ki fákat. Sőt, a 100 éves bérházak építése során is.
A Városligetben is alig lesz fakivágás, cserébe szép, színvonalas lesz a park.
Az 1-es villamos befejezése létkérdés. Fejlesztik amúgy azt a környéket is.
Budapest amúgy -a kertvárost leszámítva- szerintem legligetesebb városrészében, egy hajléktalanokkal tele, rosszabb közbiztonságú útján az a famennyiség nem sorsdöntő, így is sok fa maradt. Legalább friss, kevésbé lepukant és kevésbé nyomasztó lesz az Etele út a villamosépítés, parkrendezés után!
A Nagyvárad téren gyönyörűen megcsinálták a campust, a Ludovika tér igen szép, az Orczy-kert is alakul.
Meggyőződésem, hogy a budapestieket nem is érdeklik a fák, nem is nagy környezevédők, csak ebben is a politikát látják...
Budapesten "a" fákat vágnak ki, helyenként, ahol nagyon szükséges.
A sivatagos dolgot nem értem, metaforákra nincs szükségem. Budapest messze van a sivatagságtól.
De amúgy egy kérdés: te pl közlekedésfejlesztéseket se akarsz?
Én is ellenzem a fakivágásokat. Tudod miért? Mert a tendencia az, hogy a városok egyre zsúfoltabbak. Sokkal hamarabb épülnek fel épületek mint nőnek meg a fák. Amiket ültetnek helyettük, sajnos sokszor elpusztulnak a betonrengetegben, illetve újra kivágják őket.
Nézzük a Városliget ügyét. Amíg vannak hasznosítatlan területek a belvárosban (pl. Nyugati mögött), addig miért kell az egy szem ligetünket szabni-varrni? Egyáltalán, miért kell a Nemzeti Múzeumot elköltöztetni? Megmondom: hogy lehessen építeni, költeni, köszbeszerzés, stb. A British Múzeum miért van a megnyitása óta ugyanott?
Nem faölelgetésről van szó, de az hogy Budapesten még aránylag vannak fák, azt meg kell őriznünk és nem arról szeretnék hallani hogy egy vagy két fával is kevesebb lett, hanem arról hogy növekszenek a zöldterületek és inkább kintebbi városrészeken alakítanak ki kisebb városközpontokat. Sok kerületben ez jótékony hatású lenne (lásd Lágymányos).
Részemről - noha rettenetesen dühít az amit a kormány művel - nem politikai kérdés ez. Az embereknek meg kell tanulniuk hogy a fák, bokrok is pontenciális ÉLETet jelentenek és ha kedvünkre vagdossuk őket akkor ez később megbosszulja magát. Amúgy a gyermekeink már sokkal jobban fognak rájuk vigyázni. Csak maradjon nekik valami.
Én inkább úgy veszem észre, hogy az emberek nem fogékonyak a környezetvédelemre - sajnos csak akkor, ha bírálni lehet valamit.
Végülis építkezhetnek külső városrészekben. Viszont!
Ahhoz is, ott is fákat kellene kivágni!!! Sokat!!!
Az ott lakók tiltakoznának.
A külsőbb részeken történő építkezést az infrastruktúrának is követnie kellene. Például az Infoparknak lényegében nincs tömegközlekedése. Jó, az ember elgyalogol a 133E-hez vagy a 4-6-oshoz, tudom, nem vész, és úgy bejut a BELVÁROSBA, ahol MINDEN van. Ott építik a felhőkarcolót, hol a tömegközlekedés hozzá? A 133E visz be a belvárosba? Ott az 1-es villamossal is nehéz sugárirányú járatot megközelíteni.
Én kvázi-külvárosban dolgozom, és egy épkézláb reggelit sincs hol beszerezni. Infrastruktúra nuku. Jó, kajáldák vannak, egyik rosszabb, mint a másik!
Építkezzünk külvárosban, kvázi külvárosban, de még mindig a legtöbb pékség, kajálda, bolt a belvárosban elérhető csak. Már az 1-es villamos vonalán sincs semmi... Pedig az maximum kvázi külváros.
De ez másik kérdés....
Ha konkrét infrastruktúra-fejlesztéshez kell néhány, a környék faállományához képest JELENTÉKTELEN fát kivágni, azt is ellenzitek? Közlekedés gerincének fejlesztése, egy élelmiszerüzlet olyan helyen, ahol alig van bolt, stb?
Mert sokan ellenzik, és ilyenkor érzem azt, hogy nagyon csúnyán fogalmazva, de: vissza a barlangba.
Van, amikor más oka van az irtásnak.
Például ilyen furcsa borókás-bokros kivágása, hogy ne tudjanak alatta aludni, de inkább főleg alávégezni a dolgukat a hajléktalanok - konkrétan emiatt olvastam hisztiről.
Ok, oldjuk meg a hajléktalanproblémát, ne csak elfedjük. De addig is! OK, hogy ott egy park, de nyomasztó, kétes közbiztonságú, és a gyerekemet nem merem tolni a babakocsiban, totyogóssal nem merek sétálni, mert ki tudja, milyen szag, mennyi gyomorforgató kosz, közegészségügyi veszély stb fogad??
Egyébként az én környezetemben nemcsak, hogy rengeteg új fát ültettek, hanem konkrétan létesítettek új parkot, kutyafuttatót is mellé.
Ok, meglátjuk, meddig élik túl a fák. Vannak olyanok, amik nem annyira újak, és mégis szépek voltak tavaly nyáron-ősszel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!