Támogatod, hogy az eszperantó is az Európai Unió hivatalos nyelve legyen?
IGEN, természetesen.
És mielőtt még a kommentelők serege nekem esne, hadd mondjam el, hogy jó okom van rá... Az eszperantó elterjedését elsősorban gazdasági és politikai okak korlátozzák, a nyelvhasználat ugyanis csak mellékesen nemzetiségi és kulturális kérdés. Nem szoktak ugyan róla publikusan beszélni, de az angol nyelvű országok hihetetlen összegeket fordítanak a nyelvük (akár erőszakos) terjesztésére, hiszen ez húsbavágó gazdasági érdekük, és az angol anyanyelvű polgárok fensőbbrendűségét szolgálja. Ezt szerette volna elérni annak idején Hitler is a német nyelvvel, és Sztálin is az orosszal.
Az eszperantó viszont nyelvi egyenjogúságot tudna biztosítani, hiszen mindenki számára egy tanult, semleges, második nyelv lehetne.
Az eszperantisták elképzelése az volt, hogy mindenkinek két nyelvet kellene ismernie: az anyanyelvét a saját országában, és a semleges eszperantót az összes külföldivel történő kapcsolattartásra.
Mielőtt ezer kritika fog rám ömleni, hadd javasoljak elolvasásra egy nagyon rövid, mindössze 3 oldalas, de nagyon érdekes összeállítást erről a témáról: [link]
"Eddig az imperialista Egyesült Államok volt a bajod most Anglia?"
Mert a kettő kizárja egymást?
Én igen .Tagja vagyok egy ilyen FB-csoportnak.Mi jes.Mi estas ano de tia FB-grupo.
De az eszperantó neve előtt nem áll névelő.Nem la Esperanto,hanem csak Esperanto.
Sed antaux la nomo de Esperanto ne staras
artikolo.Ne la Esperanto , sed nur Esperanto .
"...ki kell fejeznie az Európai Uniónak a világ felé, hogy nem hódolt be az imperialista Amerikai Egyesült Államok térhódításának."Mi gratulas.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!