Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Támogatod, hogy az eszperantó...

Támogatod, hogy az eszperantó is az Európai Unió hivatalos nyelve legyen?

Figyelt kérdés
Ĉu vi subtenas, ke ankaŭ la Esperanto estu oficiala lingvo de la Eŭropa Unio?
2017. nov. 15. 14:37
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
48%
Eddig az imperialista Egyesült Államok volt a bajod most Anglia? :D
2017. nov. 15. 20:08
 22/28 anonim válasza:
70%

IGEN, természetesen.

És mielőtt még a kommentelők serege nekem esne, hadd mondjam el, hogy jó okom van rá... Az eszperantó elterjedését elsősorban gazdasági és politikai okak korlátozzák, a nyelvhasználat ugyanis csak mellékesen nemzetiségi és kulturális kérdés. Nem szoktak ugyan róla publikusan beszélni, de az angol nyelvű országok hihetetlen összegeket fordítanak a nyelvük (akár erőszakos) terjesztésére, hiszen ez húsbavágó gazdasági érdekük, és az angol anyanyelvű polgárok fensőbbrendűségét szolgálja. Ezt szerette volna elérni annak idején Hitler is a német nyelvvel, és Sztálin is az orosszal.

Az eszperantó viszont nyelvi egyenjogúságot tudna biztosítani, hiszen mindenki számára egy tanult, semleges, második nyelv lehetne.

Az eszperantisták elképzelése az volt, hogy mindenkinek két nyelvet kellene ismernie: az anyanyelvét a saját országában, és a semleges eszperantót az összes külföldivel történő kapcsolattartásra.

Mielőtt ezer kritika fog rám ömleni, hadd javasoljak elolvasásra egy nagyon rövid, mindössze 3 oldalas, de nagyon érdekes összeállítást erről a témáról: [link]

2017. nov. 16. 01:23
 23/28 A kérdező kommentje:

"Eddig az imperialista Egyesült Államok volt a bajod most Anglia?"

Mert a kettő kizárja egymást?

2017. nov. 16. 14:25
 24/28 anonim ***** válasza:
100%
#22: Hát, azért az erős túlzásnak tűnik, ami az összeállításban olvasható. Mármint az, hogy az egész világon elterjedt, nincs civilizált település, ahol ne beszélné valaki és "az eszperantóval, mindenhol otthon van az ember". Mintha ez inkább, a szerző vágyait tükrözné csak. Legalábbis én azt olvastam valahol, hogy 1,5- 2 millió ember beszéli a világon, különböző szinten. Ami persze érthető, hiszen a mindennapi életben, nem sok alkalmuk van használni.
2017. nov. 17. 13:16
 25/28 anonim ***** válasza:
90%
Szerintem jó lenne.Egy semleges,könnyen megtanulható nyelv.Azért nêzzük meg,hányan beszélnek angolul ebben az országban?Nagyon sok ember nem tudja megtanulni az angolt.Ellenben az eszperantó szavai logikusak,könnyen tanulhatóak,a nyelvtana úgyszintén.Ha jobban "reklámoznák",ha az EU is bevenné hivatalos nyelvei sorába,sokan szivesen tanulnák.Különböző nemzetek kommunikációja egyszerűbbé válhatna.
2017. nov. 18. 12:10
 26/28 anonim ***** válasza:
60%

Én igen .Tagja vagyok egy ilyen FB-csoportnak.Mi jes.Mi estas ano de tia FB-grupo.

De az eszperantó neve előtt nem áll névelő.Nem la Esperanto,hanem csak Esperanto.

Sed antaux la nomo de Esperanto ne staras

artikolo.Ne la Esperanto , sed nur Esperanto .

"...ki kell fejeznie az Európai Uniónak a világ felé, hogy nem hódolt be az imperialista Amerikai Egyesült Államok térhódításának."Mi gratulas.

2018. jan. 23. 15:30
 27/28 anonim válasza:
60%
igen
2019. ápr. 26. 21:38
 28/28 anonim válasza:
Én is örülnék, ha az EU hivatalos nyelve lenne! Nemcsak azért, mert egy könnyen megtanulható nyelv, hanem mert már a csapból is az angol csöpög. Sehol nem hallani a rádióban sem németet, franciát, olaszt(néha Ramazottit elvétve) de más európai nyelvű zenét sem. Nekem már elegem van a nyálas angolból. Nagyon sokan meg sem értik miket is énekelnek az énekesek, csak mert jó a dallama, azért "nyomják" a zenét. Én eddig nem igazán tanultam (na jó, kb.50 óra után abba is hagytam) angolt, mert nem hallottam ki a szavakat az "elmászkósodott" kiejtésből, és nem tudtam eléggé angolosan beszélni. Miért kell ennyire Amerikát - Angliát - majmolnia a világnak? Egy közös nyelvvel lehetne egy nyelvi áthidalás. Ismerek egy olyan családot, ahol a nő magyar és a férje francia. Egyik sem beszéli egymás nyelvét, de egy eszperantó társkeresőn jöttek össze, és már 2 gyerekük van, és boldog család...
2019. nov. 24. 02:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!