Szerintetek melyik a tökéletes államberendezkedés? A demokrácia? A monarchia? Valami más?
A monarchia nem zarja ki a demokraciát, lásd: Anglia, Japán, stb.
A monarchia egy államforma, amelyben az államfő (király, császár...) öröklés révén tölti be a pozícióját. A monarchia mellett a másik lehetőség a köztársaság, amelyben az államfő választások révén nyer hatalmat, mint itthon is.
Mind a monarchia, mind a köztársaság lehet demokrácia vagy diktatúra is. (A demokrácia pedig ma általában képviseleti formában valósul meg.)
Összességében elmondhatjuk, hogy egyik sem rosszabb vagy jobb mint a másik, mármint a köztársaság/monarchia esetében. A demokrácia vagy diktatúra esetében pedig szerintem egyértelmű, hogy melyik a jobb, legalábbis az átlag polgár szemszögéből.
Nincsen ilyen, a demokrácia sem tökéletes de jelenleg nincsen jobb, szokták mondani.
Emlékszem még iskolában pl. azt hoztam fel egy órán, milyen lehet egy "tudományos diktatúra"... Pl. nincsen gazdadásgi miniszter (pártfunkci csókos), hanem van egy gazdasági tanács egy MTA közgazdásszal, egy sikeres kisvállalkozóval, egy nagyvállalkozóval, egy jogásszal, egy adószakértővel, bankárral, stb. Ők hozzák a gazdasági jellegű döntéseket, a tagság folyamatosan rotálódik, bekerülni meritokratikus alapon lehet. Minden minisztérium és döntéshozó szervezet így nézne ki.
Mi lenne a bekerülési feltétel? Az már egy másik kérdés :)
Nem tudom hogy jutott ez a hülyeség most néhány évvel később az eszembe, késő van...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!