Valóban az újpogány mozgalmak jelentik a legnagyobb veszélyt a magyarországi keresztény egyházakra?
"a hagyományos keresztény közösségek vezetői az újpogány mozgalmakat az ateistáknál is veszélyesebbnek tartják"
Én meg őket tartom veszélyesnek. Veszélyesnek a józan észre, hogy egy kétezer éves kalandregény alapján simán lenne képük tönkretenni emberek életét.
12: pacsi
megvan ez a vicc:
Jézus napjainkban ellátogat a földre. Hazaérve így szól Istenhez:
- Te fater, emlékszel, bő 2000 éve a födön nyaraltá, ugye?
- Igen fiam.
- Na, ott összejöttél valami Mária nevű csajjal, ugye?
- Igen fiam.
- Na, abból a kaldból születtem én. Meséltem ked, hogy felnőve a haverokkal alapítottunk egy kis "horgász-vadász" klubbot.
- Igen fiam.
- Bazzeg, be fogsz szarni! Még mindig megvan!!!
Na oszt kik ezek az újpogányok?
Pár rocker hülyegyerek nem hiszem, hogy olyan nagy veszélyt hordozna magában.
Újpogányként én is válaszolnék.
Nem tudom, melyik újpogány vallásokra gondolsz. Vannak, amelyek a régi nagy pogány vallásokat (skandináv, kelta, görög, egyiptomi) élesztik fel. Ezek közé lehetne besorolni az ősmagyar vallás felélesztését is, ha lenne ilyen, de tudtommal sajnos nagyon kevés maradt meg belőle, nem tudom, a rokon népek kultúrája alapján mennyire rekonstruálható.
A másik, amit előszeretettel neveznek újpogánynak, az a nemzeti radikálisok világnézete a sumér Jézussal meg pártus hercegnő Máriával meg azzal, hogy eredetileg minden nagy kultúra magyar volt. Na most ennek az újpogánysághoz nem sok köze van, mert pogányok nem foglalkoznak Jézussal meg Máriával, csak az egyházaknak kellemetlen elismerni, hogy ez bizony egy keresztény vadhajtás, amit azért hoztak létre jobbosok, hogy elkerüljék azt a nekik kényelmetlen valóságot, hogy Jézus zsidó volt. Sokszor ezek a jobbosok kifejezetten kereszténynek is vallják magukat. Ezek az antiszemiták nem újpogányok, semmi közünk hozzájuk.
A kérdésre válaszként: a magyarországi keresztény egyházakra jelenleg a többi vallás közül egyik sem jelent veszélyt, főleg nem azok, amik ilyen kis méretű tagsággal rendelkeznek és azon belül is ezerféle nézettel, mint az újpogányok. Egyébként mi nem is támadjuk az egyházakat, csak abban, amiben sok más ember sem ért egyet velük (keresztények, ateisták, más vallásúak közösen), például ilyen a kötelező hittan.
Ha valami veszélyt jelent a magyarországi egyházakra, az a politikába való belemászásuk, illetve az, hogy a felvilágosult ember egyre kevésbé igényli őket (utóbbinak örülök, előbbinek nem).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!