A muszlim világ miért rekedt meg a fejlődésben a késő középkor szintjén?
A középkorban pedig az arab-perzsa-muszlim világ sokáig jóval fejlettebbnek számított, mint az akkori keresztény Európa. Élen jártak a tudományokban (az ókori görög tudomány és filozófia nagy része is arab fordításban, arab közvetítéssel maradt ránk), a kor viszonyaihoz képest toleránsak voltak, nagy könyvtárakat hoztak létre szerte a muszlim világban, komoly eredményeket értek el a természettudományokban, egyszóval felvilágosultnak számítottak az akkori keresztény világhoz képest. Aztán valahogy nagyot fordult a világ (talán a 16-18. sz. között), az iszlám civilizáció inkább visszafejlődött, míg a keresztény Európa lett a haladás és a felvilágosodás letéteményese és ez mindmáig így van. Az egykor élenjáró iszlám világ egy hatalmas társadalmi-gazdasági csődtömeg lett.
Milyen okok vannak emögött?
Melyik területre gondolsz?
Irak,Irán stb,nem sokkal fejletlenebb,mint mi,sőt Iránban fejlettebb a metró,mint Budapesten,egyedül a vallás okoz problémát.
Ahogy előttem is mondták,számukra a vallásuk jelenti a társadalmuk/politikájuk alapját,és mivel a vallást sokféleképpen lehet értelmezni,így ez állandó konfliktust és háborút okoz.
Ha a fejletlenebb muszlim közösségekre gondolunk pl Afrikában(aki nem tudná,ott eredetileg a törzsi vallások és az iszlám hit a hagyományos vallás,a kereszténységet mi vittük oda a segélyszervezetekkel együtt),ott szimplán a környezet a felelős.
A sivatagban élnek,nomád életmódot folytatnak és az életük azon múlik,hogy esni fog-e az eső vagy sem.Ők annyira a túlélésre játszanak,hogy fizikai képtelenség volt,hogy úgy fejlődjenek,mint egy Európai.
Kicsit pontosíts, mert szerintem a muszlim Szingapúr jóval fejlettebb a keresztény európai Moldovánál :)
Amúgy társadalmi-gazdasági politikai okai vannak, mint mindennek. Ipari forradalom, gyarmatosítás... stb.
Ugyanakkor felhívnám a figyelmed arra, amit te is írsz a kérdésedben: ezek időszakos dolgok, folyton tolódik az erőegyensúly. Európa az elmúlt párszáz évben egyértelműen vezető volt, de ez már úgy tűnik lecsengőben van, legalábbis az egyeduralomnak mindenképpen vége. Az emberiség történelme viszont több ezer évre tehető, szóval voltak és lesznek is fentek és lentek.
Teheránban csak annyian laknak, mint egész Magyarországon. Igen, az Iráni felső-középosztály el tud magának tartani egy kis rezervátumot, de egyébként általános az írástudatlanság és a középkorból megörökölt technológiákkal való földművelés.
Nem értem, hogy ha ott annyira jó, akkor miért nem költöztök oda? Miért mártírkodtok ennyit fideszországban?
Nem tudom milyen statisztikát néztél :D
egyáltalán nem reális a 98%os írástudás
az kb Magyarországra jellemző az 1 milló cigánnyal
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!