Igaz hogy az Európai kultúra az Iszlám hódításnak köszönheti az intellektuális felemelkedését?
Szó szerint így fogalmaztak egy műsorban. Volt egy olyan időszak, amikor a közel-kelet volt a kultúrálisan és tudományosan fejlett, miközben Európa a sötét középkor mocskában vergődött(szó szerint).
A műsor címe az, hogy Nagy történelem. Arról is szó volt, hogy az európai hódítók soha nem jutottak volna el Amerikába az olyan kínai találmányok nélkül mint az iránytű, vagy a lőfegyver. A 3szög alakú vitorla is Indiai találmány stb...
Igaz a kínaiak csak a puskaporos ágyút fejlesztették ki, tőlük vették át az iszlámok, amit a keresztes hadjáratban a támadó lovagok ellen használtak. Ezt fejlesztették tovább az európaiak lőfegyverré.
Rosszul tudom vagy ez tényleg így van nem nagyon néztem utána...
Ezt csak azért kérdezem mert sokan úgy tesznek mintha az európaiak teremtették volna a világot, és a megjelenésük előtt az emberek barlangban lakó ősemberek lettek volna.
Sőt a muszlimok csak azért hordhatnak ruhát, mert a fehérek feltalálták a ruhagyárat. <- komoly
Erika:
Nem én készítettem a műsort.
Szerinted a spektrum nevű ismeretterjesztő csatorna hazugságkat állít a műsoraiban?
Az nem lehetséges, hogy te egy álomvilágban élsz? Gyógyszert bevetted?
"Az nem lehetséges, hogy te egy álomvilágban élsz?"
Kizárt dolog hogy a spektrum azt állította volna hogy Európa az iszlámnak köszönheti az intellektuális felemelkedését. Ez vagy szándékos hazugság vagy rosszul hallottad.
Az első európai kultúra a görög. Az ókori Görögországban virágzott a matematika, filozófia, a korhoz képest elég magas szellemi színvonalon voltak.
Az antik görög civilizáció kr.e. nagyjából 2500-tól kr.e. 330-ig virágzott. Megmondanád ilyenkor hol volt az iszlám ami egész pontosan krisztus utáni 7. században jött létre több ezer évvel a görög után? És még én élek álomvilágban? LOL
És akkor még a római civilizációról nem is beszéltem ami szintén az iszlám előtt virágzott és ahol szintén elég magas tudományos műveltség volt.
De had kérdezzem már meg tudod bármilyen forrással bizonyítani hogy az Arab félszigeten a római és görög civilizációval egy időben bármilyen tudományos élet folyt? Tudod azt bizonyítani hogy a görögök, rómaiak az arab félszigeten lakóktól szerezték az ismereteiket?
Én mit bizonyítsak ? o: :D
Nem nagyon érdekel a történelem. Ha nem hiszed el, nézd meg a filmet nem én hallottam rosszul.
Ha jól emlékszem valami olyasmi volt, hogy a muszlimok elfoglalák spanyolországot, aztán békét kötöttek a keresztényekkel és ment a fejlődés. Ha valami problémád van írj a film készitőinek.
"95%fehér találmány"
Azoknak a fele zsidó.
Mielőtt megkérdeznéd, nem vagyok vallásos. Nem érdekelnek a muszlimok, de mostanában sokaz hallani az iszlámról a terroristák miatt.
A faszt.
https://www.youtube.com/watch?v=t_Qpy0mXg8Y
Az öreg elmeséli, hogy az iszlám mivel is járult hozzá a világ gyarapodásához. Gondolom úgyse nézitek meg mert nem értetek angolul és/vagy csak simán szartok a tényekre, de annak a 2-3 darab ember, aki nem a seggében hordja a fejét talán érdekesnek találja.
Na ez már megint más tészta, de akkor meg kéne tanulni rendesen kérdést feltenni. Való igaz a sötét középkorban a keresztények hátráltatták a tudományos fejlődést és Spanyolország mór megszállásakor fellendült az ottani kulturális élet. Viszont az európai civilizáció a görög és római korhoz képest visszafejlődött, tehát több száz vagy ezer évvel a középkor előtt Európa a kultúra, filozófia és tudományok fellegvára volt, szóval egyáltalán nem igaz az hogy ez az első kulturális felemelkedés az iszlámnak köszönhető, mert akkor még fasorba se volt az iszlám.
Egyébként a keresztesek sok mindent átvettek az muszlim világtól, de a muszlimok is legalább annyit vettek át az európaiaktól, főleg katonai és építészeti technológiákat. Ha a történelmet és az időrendet megnézzük az arabok ezerszer több dolgot vettek át az európaiaktól mint fordítva. A középkori virágzó arab tudományos élet teljes egészében a korábbi egyiptomi, görög, római és perzsa tudományos munkákon nyugodott.
Egyéént mi ez a versengés? Egyes válaszokat elnézve van aki úgy érzi, hogy Európa jóhíre függ attól, hogy ki kitől vett át mit.
Az tény, hogy az iszlám megjelenése előtt előbb a görög majd a római civilizáció virágzott, de az is tény, hogy amikor az iszlám megjelent, már mindkettő letűnt, elhamvadt. Valószínűleg a muszlimok voltak azok, akik azt a tudást megőrízték pár évszázadig, hogy aztán az európaiak két pusztítás között újra fölfedezzék.
De nem véletlen hívjuk az általunk használt számokat arab számoknak.
A kereszténység, mint Európa alapkultúrája is a zsidóságra, közel-keleti dolgokra épült... majd az iszlám a kereszténységre.. Lám-lám, a végén még kiderül, hogy nem csak a jelenünk, a múltunk is közös.
De tényleg... egyesek kicsit mintha megsértődnének azon, hogy van amit az arabok adtak nekünk:D Elég szomorú..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!