Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Mik lehetnek az okai annak,...

Mik lehetnek az okai annak, ha valaki sohasem megy el szavazni? 23F

Figyelt kérdés

Ismerek olyan embereket, akik eddig még sohasem szavaztak semmiféle ügyben. Udvariasan megkérdeztem őket, mik az okai annak, hogy sohasem szavaznak? Igyekeztem nem megbántani őket, de valahol, a lelkem mélyén, sajnáltam őket és pici haragot is éreztem. Megkérdeztem, hogy miért nem érdekli őket, demokráciában élhetnek, miért nem élnek jogukkal, hogy véleményt mondhatnak? Elmondtam nekik, hogy nagyon sokan életüket adták a szabad választások ügyéért, illetve azt is, kincs, hogy demokráciában élhetnek. Mondtam azt is, hogy szerintem a demokrácia alapja a véleményünk elmondása, a nép döntési lehetősége.

Olyan válaszokat kaptam, hogy "Nem érdekel engem a dolog!", "Félek elmondani a véleményem!", "Nem szeretnék senkit sem megsérteni!", illetve "Én soha senkit nem kértem, hogy nekem legyen szavazati jogom!"

Szeretném megkérdezni, szerintetek mik lehetnek az okai annak, ha valaki sohasem megy el szavazni semmiféle ügyben?

2016. okt. 4. 13:14
 1/8 anonim ***** válasza:
86%
Szomszédom azért nem megy el szavazni mert 2010 előtt annyira benyalt a Fidesznek (szórólapozott, tüntetett, elhitte hogy lesz elszámoltatás meg jobb élet) hogy aztán csalódott hogy "átvágták". Azóta megfogadta sosem fog elmenni szavazni.
2016. okt. 4. 13:23
 2/8 anonim ***** válasza:
50%

Ezerféle dolog lehet.

Lehet, hogy tényleg nem akar valakit megsérteni. Mondjuk nem ment most el szavazni, mert az anyja vagy az apja erősen Fidesz-ellenes és nem vette volna jó néven, ha elmegy és nemmel szavaz, hogy utána a fideszesek azt szajkózhassák, hogy őket mennyien támogatják.

És mivel nagyon szereti azt a bizonyos embert vagy éppenséggel fél tőle, ezért engedett neki.

Rám például nagyanyám sértődött meg 2 éve, hogy nem mentem el neki a Fideszére szavazni. Megzsarolt vele, hogy utálni fog engem, ha nem szavazok a Fideszre. De én csak nem mentem el, mert nem szeretem egyik pártot sem. Aztán volt neki embere a szavazatszámláló bizottságban és az jelentett neki, hogy én nem voltam szavazni, ezért felhívott délután 5-kor, hogy mostantól ne menjek hozzá, mert nem akar látni és tényleg nem állt velem szóba két hónapig, mert szerinte elárultam őt és az országot. Mondjuk, most így utólag elmehettem volna, leadhattam volna valami érvénytelen szavazatot és mondhattam volna neki, hogy a Fideszre szavaztam, de mindegy is.

A lényeg, hogy szerintem ne ítélkezz, mert nem tudhatod, hogy kinek mi van a magánéletében.

2016. okt. 4. 13:30
 3/8 anonim ***** válasza:
25%
Sajnos, hogy demokráciába születtek az ilyenek. Ékoreában lenne a helye mindnek egy szálig.
2016. okt. 4. 13:46
 4/8 anonim ***** válasza:
79%

Szerencsere egy demokraciaban minden jogod megvan ra hogy ne szavazz.

Az utobbi esetben meg egy ostoba temaban tettek fel egy ostoba kerdest.

2016. okt. 4. 13:52
 5/8 anonim ***** válasza:

Van akit egyszerűen nem érdekel. Nekem sincsenek illúzióim, olyan nagyon sok beleszólásunk nincs az ügyekbe, de ha egyszer már van szavazás, mibe kerül elmenni?

Mondjuk azt sosem értettem, hogy valaki fél. Mitől? Én '94 óta szavazhatok, soha senki nem állt az utamba, vagy próbált befolyásolni. Persze, ha kérdi valaki, megmondom mire, kire szavaztam, de még ilyen sem volt.

De nincs ezzel gond, aki nem szavaz, az a többiekre bízza a döntést. Az már más kérdés, hogy utána általában jön a károgás: "ki a fene szavazott ezekre?".

2016. okt. 4. 13:53
 6/8 anonim ***** válasza:
64%

Te még fiatal és naiv vagy kedves kérdező és emiatt elhiszed bármit is számít, hogy mire ikszelsz. Majd az idő elteltével vagy rá fogsz jönni, hogy ezek a választások teljesen függetlenek attól, hogy mi fog történni a későbbiekben vagy pedig végleg az általad említett illúziókba fogod ringatni magadat, hogy számít a szavad. Ki kell, hogy ábrándítsalak: nem számít.

Érdekes, hogy köztudomásul vesszük és elnézzük, hogy politikusok hetente mást mondanak, nyilvánvalóan hazudnak, harácsolnak, lopnak, csalnak, hazudnak, de valamiért ha választásról van szó akkor azt gondoljuk a mi akaratunk érvényesül.

Ha a demokrácia az, hogy egy szűk érinthetetlen elit kiskirálykodik milliók nyomorán akiket gazdasági eszközökkel tartanak rabigában, akkor köszönöm nem kérek belőle.

2016. okt. 4. 13:57
 7/8 anonim ***** válasza:
52%

Sok butaságot hallottam már nemszavazóktól, és a végén mindig oda lyukadunk ki, hogy "úgysincs értelme".

Az emberek már nem hisznek a demokráciában, nem hisznek abban hogy a szavazatukkal befolyásolhatják a saját életüket és országuk sorsát. Csalódtak a politikában, vagy bele se másztak a témába, de "tudják" hogy nincs olyan párt, ami ne lopna, csalna, vagy hazudna, mert "ez mindig is így volt, és így is marad".

Gyakori magyarázat a "nem érdekel" is. Nem akarnak "rosszul" szavazni, és nem is törődnek a politikával, nem követik, úgyhogy inkább nem szavaznak. Nem akarnak felelősséget vállalni a kormányért, nem akarnak bűnbakok lenni ha átverik őket.

Nagyon jól hangzik hogy ezrek haltak a demokráciáért, de ez 2016ban nem igazán mozgatja meg az embereket. Vagy azért mert a demokrácia már megszokott dolog, nem kiváltság, vagy azért mert alapból jogfosztottnak tekintik magukat, mert úgy gondolják nincs beleszólásuk a politikába. Nem egy balos ismerősöm hanyagolja a szavazást/szavaz érvénytelenül, mert nincs olyan baloldali párt amivel azonosulni tudnának, és egyébként sem tudnak mit kezdeni egy Fideszes többséggel. Valahol megértem őket, valóban lelombozó azt látni, hogy a te szavazatod, akármennyit is foglalkozol a politikával, mindig ugyanannyit fog érni mint egy szál kolbászért voksoló emberé.

2016. okt. 4. 14:01
 8/8 kovpet ***** válasza:
Szerintem meg aki egyáltalán nincs képben, az jobban is teszi, ha nem szavaz. Mi alapján is tenné? A pártok logója alapján?
2016. okt. 4. 16:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!