Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Ady Endre jobb vagy baloldali...

Ady Endre jobb vagy baloldali volt?

Figyelt kérdés
2010. ápr. 23. 17:05
1 2
 11/17 anonim válasza:
0%
szerintem terhes volt
2010. ápr. 30. 02:36
 12/17 anonim ***** válasza:
51%

04-24 02:17

Eddig senki nem akasztott rád semmilyen jelzőt, csak Te sértegeted a jogos kérdezőt, és Te minősíted alaptalanul, jogtalanul a másikat („vastagbőrű-tempó”)!

Lehet, hogy ismered Ady életét (minden érettségizett ember ismeri), nem vitatom, hogy elolvastad az összes versét, de a megdöbbentő kijelentésed alapján bátran állíthatja bárki, hogy érteni nem érted A MAGYAROK, A MAGYARSÁG egyik LEGNAGYOBB KÖLTŐJÉT. A költészet fejedelmét, a KÖLTŐZSENIT! Sajnálom a hallgatóságodat, aki általad ismerkedik Adyval és a világgal. Óriási veszteséggel, óriási ismeretbeli hiánnyal indulnak majd el az életbe! :-( :-( :-( :-( :-(

2010. ápr. 30. 05:47
 13/17 anonim ***** válasza:
42%

A válasz megírásának időpontja: ma 05:47

Egy szifiliszes, kommunista alak volt, aki egy nő szoknyája alá menekült a háború elől. Tényleg nagy jelkép.

2010. ápr. 30. 06:55
 14/17 anonim válasza:
65%
NEM volt magyargyűlölő, hanem "szomoruan magyar" (mellesleg az egyik legnagyobb).
2010. ápr. 30. 09:33
 15/17 anonim válasza:
65%
02:17 - szívemből szóltál. Az a magyargyűlölő, aki ilyeneket irkál.
2010. ápr. 30. 09:35
 16/17 anonim ***** válasza:

1) Nem volt kommunista.

2) Nem menekült el a háború elöl, de nem kedvelte a háborút, nem rajongott érte mint akkoriban a felhergelt tömeg, hanem kifejezetten gyűlölte. A háborúval kapcsolatos defetista nézetei miatt több alkalommal feljelentették.

Két ízben is besorozták, de alkalmatlannak találták, de nem azért mert nős volt!

Az őszirózsás forradalom után megalakult népköztársaság a forradalmi versei miatt megpróbálta kisajátítani, saját költőjének tekinteni. Ady a Sem utódja, sem boldog őse... c. versében világosan kimondta:

„Sem utódja, sem boldog őse,

Sem rokona, sem ismerőse

Nem vagyok senkinek,

Nem vagyok senkinek.

Vagyok, mint minden ember: fenség,

Észak-fok, titok, idegenség,

Lidérces, messze fény,

Lidérces, messze fény.”

A többi igaz:

3) Élete utolsó heteiben súlyos beteg volt, vérbajban szenvedett.

4) A költőzseni tényleg hatalmas jelkép.

2010. ápr. 30. 10:18
 17/17 anonim ***** válasza:
Olvasd el a verseit, s magad is eltudod dönteni.:D
2010. máj. 1. 15:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!