Rossz szigetelés esetén légkondicionáló adót elfogadhatónak tartanátok?
A LÉG kondicionáló berendezés egy hőszivattyú, amivel NYÁRON egy egyébként a kintinél valamivel hűvösebb helyről (még a rosszul szigetelt ingatlanokban is valamivel hűvösebb van mint kint) próbálunk kipumpálni még hőt egy jóval melegebb helyre (kintre), egy rossz hővezetésű (levegő) közegbe. Nem véletlen hogy ventilátorra és vízpermetezésre is szükség van a kültéri egységben hogy ez sikerüljön!
Ha van olyan aki télen is használja, olyankor meg pont fordítva, de ugyanilyen rossz hatásfokkal.
Tehát eleve egy "esztelen" konstrukciójú eszközről van szó, nem véletlenül fogyaszt sokat! (Például egy néhány méter mélyre leásott hőcserélőjű földhős berendezés is sokkal hatékonyabb ennél!)
Ezt még sok helyen megspékelik azzal is hogy rossz fal és nyílászáró szigetelésű ingatlanban üzemeltetik.
Ezzel nem csak a saját pénztárcájuknak okoznak kárt, hanem az országnak is!
Hiszen hogy is működünk most?
Megveszünk szinte minden energiát, vagy energiahordozót, és nyersanyagot is!
Ebből előállítunk valamit, ami eladásra kerül, és a haszon egy igen kis részét megkapja aki dolgozott vele.
Aztán hazamegy és ilyen esztelen berendezéssel energiára költi, amivel ki is ment ez a kis pénz is az országból!
A helyett hogy itt maradt volna és az illető befektetné pl, vállalkozna vagy más hasznosabb dologra költené (pl szigetelésre)!
Szóval én ezt "büntetném", adóval, de közben hagynék menekülési utakat is.
Kültéri egységet könnyű észrevenni az utcáról, így az ellenőr felírhatja a házszámhoz. Megy a levél, bizonyítsd hogy legalább A vagy jobb a szigetelésed!
(Energiahatékonysági tanúsítvánnyal, ami kb 20k-ba kerül, és ingatlan eladásához, bérbe adásához egyébként is kötelező! 5 évig érvényes!)
Ha nem akkor:
- Leszigetelheted ilyen jóra és megúszod az adót.
- Leszerelheted a berendezést és megúszod az adót.
- Befizetheted az adót pl 1000huf/nm/év. (Egy 100nm-es házra tehát 100 ezer forint évente!)
Szerintem jogos lenne valami ilyesmi!
Szerintetek?
4 dolog miatt írtam ki ide és nem a politikába:
- Erősen közgazdasági jellege van e kérdésnek.
- Társadalomtudományi, filozófiai jellege is van.
- Műszaki jellege is van.
- Nem akarok tippeket adni a politikusoknak, amíg ki nem tárgyaltuk!
"Sokadik emeletre az említett földhős cucc (tömbházaknál ofkorsz) kivitelezhetetlen"
Ilyenkor a lakóközösség csináltat egy közöset! És a fűtőtestekben áramlik át űtött víz!
De ez már a fűtésre is rásegítene azaz az is olcsóbb lenne. (Ja ezt az apróságot el is felejtettem megemlíteni, hogy a jobb földhős berendezések nem csak a hűtésre hanem a fűtésre is rádolgoznak, így sokkal hamarabb megtérül!)
A többivel nagyjából egyet értek és sajnálom utolsó!
De akkor már ki lehet egészíteni hogy egészségügyi okokból lehessen igényelni vagy a teljes szigetelést (ingyen), vagy az ez alól az adó alóli mentességet, állambácsitól. Ennyi kedvezmény még bele fér, ha jó az indok, mint utolsónál.
Igazad van. És példamutató hogy amit lehet megteszel a saját pénztárcádért (és ezzel még a környezetért is).
De amint te is leírtad, a nyugdíjasokkal kapcsolatban, nem hogy kényszerítő erő nincsen arra hogy változtassanak, hanem még akadályozzák is a fejlődést.
Ha nem az általam "fölvetett" légkondiadó, de valami más kellene ami kényszert eredményez a változtatás felé! Még a nyugdíjasoknál is! (Mert teljesen egyetértek sok épületet pont a lakóközösség néhány "ilyen" tagja szabotál. Valószínű hogy ahol én lakom, egy megyeszékhely városközpontjában, is ugyanezen okból nincsenek szigetelve az épületek. Sok az ilyen nyugger a "mi" lépcsőházunkban is.)
Szóval kényszer:
Az ingatlan adót ugye elvetették, mert azt is lehetett volna pl a szigetelés mértékéhez is igazítani a négyzetméter mellett. Csak így ott tényleg a szegényeket "büntette" volna egy ilyen törvény. Az kiszúrás lett volna az igazán szegényekkel.
Aki már meg engedhet magának légkondit (nem csak megvásárlást értem hanem fenntartást is), az már "tehetősebbnek" számít, saját ingatlana van (sajnos már ez is nagy szó!). Mert vannak sokkal szegényebbek is, nem is kevesen! Ezt is vegyük figyelembe.
De ha ennek ellenére "rossz" ötlet a légkondiadó, akkor legalább javasoljatok valami mást ami "kiváltja" az emberekben a szigetelés kényszerét! Mert ez a fő célja és motívuma a dolognak, nem az hogy "tényleg" befizessék az adót! Jó előre bejelentve, gyakorlatilag mindenki "megkerülné" vagy leszereléssel vagy szigeteléssel. Szerintem így lehetne a honfitársaink mániákus "adóelkerülési" vágyát fölhasználva előrelépni. XD
De pl ilyesmire is gondoltam már:
C vagy annál rosszabb szigeteltségű (D, E ...) ingatlanokat, (ugyancsak jó előre bejelentve a dolgot), visszaminősíteni nyaralóvá, üzlethelyiséggé (vagyis nem lakóingatlan, állandó lakhatásra nem alkalmas)! Persze ettől még nem lenne senki kilakoltatva főleg nem a magán tulajdonából, de nem is ez a cél!
A cél hogy pl albérletbe nem lehet kiadni lakhatásra!!! (A főbérlők is mániákus adóelkerülők, tisztelet a kivételnek.)
Megjegyzem már 2016.Január.1 -től kiadni és hirdetni is csak Energia Hatékonysági Tanúsítvánnyal lehet! Tehát állambácsi is erre felé mozdul.
Így kénytelenek lennének azok táborát gazdagítani a főbérlők (akiket egyébként nem szokott érdekelni a saját lakásának állapota) hogy a szigetelés mellett és ne ellene foglaljanak állást, így megalkotva a szükséges többséget egy lakóközösségben!
Továbbá megjegyzem hogy törvény írja elő hogy a felújítás és csere minden költsége a főbérlőé, vagyis közvetlen módon nem háríthatja át, még ha közös költségben van benne akkor sem!!!Köteles kiszedni!!! Közvetetten meg azért nem fogja tudni áthárítani, mert már most is olyan albérleti árak vannak hogy kevesen bírják kifizetni! Tovább már nem tudnak emelni!
Vagyis amit "megspórol" az adóelkerülésen azt kénytelen lenne beáldozni szigetelésre nyílászáró cserére! Legyen már jó a szegényebbeknek (albérlőknek) is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!