Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Szeretnél multikulturalista...

Szeretnél multikulturalista országban élni?

Figyelt kérdés
2010. ápr. 13. 12:20
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:
0%

Hülye még mindig az, aki se érvelni, se indokolni nem tud. ;)

De legalább abban azért egyetértünk, hogy jó a szám. :)

Nem próbálnál meg esetleg, már csak a hecc kedvéért is, mégis kipréselni magadból pár érvet vagy indokot az állításaid alátámasztására? Úgy talán még jutnánk is valamire. :)

De ha továbbra is csak a topik bolondját akarod játszani, felőlem semmi akadálya, csak gondoltam, talán van benned ennél több is - bár persze lehet, hogy tévedtem.

2010. ápr. 13. 14:08
 22/32 anonim ***** válasza:
100%

Ez az érinkezéses szöveg olyan szinten sokkolt,hogy még most is két különböző irányba forog a két szemem.Mi köze van két kultúra fejlődésének egymáshoz?Két különböző kultúra esetleg vegyítheti ismereteit a másikkal,ellophat/átvehet motívumokat belőle de ,hogy az nem fejlődés az tuti...

Vagy azért mert a mi szürkemarhánkat az osztrákok védették le,máris az Ő kultúrájukhoz is hozzátartozik?Kackac.

Vagy mert itt valaki felépít egy mecsetet akkor az már új dolgok kitalálására sajkallja a különböző keresztyén egyházakat?

Nem kétlem,hogy fontos a különböző kultúrák érintkezése viszont több eltérő nézet,hagyomány stb koncentráltan kétlem,hogy építőleg hatna egymásra illetve valószínűleg csak ellentéteket szülne ahogy számos országban(Németo.)

2010. ápr. 13. 14:19
 23/32 anonim ***** válasza:
0%

"Mi köze van két kultúra fejlődésének egymáshoz? Két különböző kultúra esetleg vegyítheti ismereteit a másikkal,ellophat/átvehet motívumokat belőle"

Pont ez.

"de ,hogy az nem fejlődés az tuti..."

Oké, akkor nevezd bővülésnek, gazdagodásnak, vagy gyarapodásnak, ahogy tetszik. Lényeg, hogy a cigányok nélkül a magyar zenevilág egészen más lenne, akárcsak a konyha az amerikai növények nélkül, nem is szólva a nyelvünkről, ami szintén teli van más népek nyelvének szavaival.

"Vagy mert itt valaki felépít egy mecsetet akkor az már új dolgok kitalálására sajkallja a különböző keresztyén egyházakat?"

Akár. De nem a mecset a keresztyén egyházakat, hanem az iszlám a keresztyént. Vagy a mecset az esetleg arra járó keresztyéneket. Vagy az arab zene a hazai zeneszerzőket. És így tovább. Kulturális kölcsönhatás, lásd feljebb.

"Nem kétlem,hogy fontos a különböző kultúrák érintkezése"

Halleluja, egy újabb közös pont. :)

"viszont több eltérő nézet,hagyomány stb koncentráltan kétlem,hogy építőleg hatna egymásra"

Ez csak és kizárólag attól függ, hogyan viszonyulnak egymáshoz az érintett kultúrák képviselői. Ha senki nem néz le senkit és elfogadják egymást, az tiszta haszon. Voltak olyan idők, amikor pl. Magyarországon is pontosan ez volt a helyzet.

Lényeg azonban itt tényleg csak az, hogy az emberek mennyire értelmesek. Ha eléggé azok, akkor a sokszínűség valóságos turbómotora a kreativitásnak.

"illetve valószínűleg csak ellentéteket szülne ahogy számos országban(Németo.)"

Tény, lehet rosszul is kezelni a helyzetet, nem mondom egy percig se, hogy nem, és pl. az iszlám terjedése valóban vet fel aggályokat szerintem is. Ettől függetlenül azonban nem győzöm hangsúlyozni, hogy a teljes tiltás és elzárkózás semmit nem old meg, ellenben kölcsönösen elfogadható megállapodásokkal és kompromisszumokkal annál többre lehetne jutni. Csak ez valóban komoly erőfeszítéseket igényelne minden érintett részéről, és erre sajna sokan nem hajlandóak.

2010. ápr. 13. 14:30
 24/32 anonim ***** válasza:

Ne haragudj de te kiforgatod a szavaim.Én nem támogatom az ilyen országok létrejöttét.

Addig oké,hogy gazdagodás stb de amit te leírsz az egy utópia.Soha nem fogja tudni senki megváltoztatni 6 milliárd(vagy akár 10millió) ember gondolkodását.

Ez nem hozzáállás kérdése...Két különböző kultúra,vallás vagy csak két különböző sportot támogató klub sem fog soha teljes mértékben kiegyezni( a sakkozó csarnokot építtet ahol játszhatm,az úszó pedig medencét)és valahol mindíg ütköznek majd.

Egy bizonyos mértékű érintkezés szükséges,mint ahogy a mostani M.o-on is van.Így megismerhetem az arabot,a törököt meg a svédet is ami egy konstruktív információseréhez vezet.De ez még közel sem egy multikultúra.

2010. ápr. 13. 14:43
 25/32 anonim ***** válasza:
0%

"Én nem támogatom az ilyen országok létrejöttét."

Nem is kell, mert szerencsére már vannak - mivel szinte mindegyik ilyen.

"amit te leírsz az egy utópia."

Nem, mert mint mondtam, több helyütt is megvalósult a múltban is, és a jelenben is van, ahol meg tudják oldani. Ami pedig a valóságban is létezik és működik, az nyilván nem lehet utópia.

"Soha nem fogja tudni senki megváltoztatni 6 milliárd(vagy akár 10millió) ember gondolkodását."

Egyszerre nem is, csak nagyon sok nemzedék alatt. Meg szerencsére nem is kell mindegyikét, mert sokan már most is jól gondolkodnak.

"Két különböző kultúra,vallás vagy csak két különböző sportot támogató klub sem fog soha teljes mértékben kiegyezni( a sakkozó csarnokot építtet ahol játszhatm,az úszó pedig medencét)és valahol mindíg ütköznek majd."

A sakk és a sport mondjuk az alma és a körte esete. De ott van pl. a triatlon, ami eleve több különböző sportot egyesít, vagy a foci, aminek az alapja a futás, ami viszont önmagában is egy külön sport. Vagy a vízilabda, ami meg az úszás továbbfejlesztése.

Ugyanígy, kultúrák is minden további nélkül együtt tudnak élni, lásd pl. a svábokat Mo.-n a jelenben, vagy épp más nációkat is a múltban (hogy is hívták a nándorfehérvári hőst? Csak nem Dugonics Titusz...? Nem valami magyar név, mégis minden magyar saját hősének tekinti... Meg ugye Petrovics István, akit Petőfiként ismertünk meg, stb.).

Ütközőpontok persze mindig lehetnek, de értelmes ember ezeket tudja kezelni. Annál is inkább, hogy még egyazon kultúra/vallás/nép képviselői is összekülönbözhetnek egymással. Minden csak az egyes egyének konfliktuskezelési készségének és hajlandóságának függvénye.

Nekem pl. a feleségem félig ukrán, de van benne szlovák vér is; nálam szintén volt szlovák felmenő, plusz sváb és olasz is a magyar mellett. Mégis, ők is megfértek egymással, és mi is teljesen jól megvagyunk.

"Egy bizonyos mértékű érintkezés szükséges,mint ahogy a mostani M.o-on is van.Így megismerhetem az arabot,a törököt meg a svédet is ami egy konstruktív információseréhez vezet."

Bingó, erről van szó.

"De ez még közel sem egy multikultúra."

Akkor lehet, hogy mást értünk ezalatt. Fejtsd ki, kérlek, hogy a te értelmezésedben mit jelent a multikultúra?

2010. ápr. 13. 14:57
 26/32 anonim ***** válasza:
Na ez akkora okoskodás,hogy kész.Ne haraguj meg de mindenbe nem lehet belemagyarázni a véleményed.Egy multikultúrális országnak a lényege,hogy saját hagyományait megtartva válik több különböző tradíció,nyelv stb elegyítőjévé vagy inkább "tartalmazójává" Nem tudom melyik országra gondoltál mikor írtad az előző válaszod,de pl hollandiai ismerőseim nagy része angolul társalog saját hazájában vagy ha szeretnéd említhetek még különböző példákat.Nincs olyan ország mely ezen fő kritériumot akár 70%-ban teljesíteni tudja,addig pedig minden ilyen ország önmaga kárára válik multikultúrálissá.
2010. ápr. 13. 15:11
 27/32 anonim ***** válasza:
12%

"Egy multikultúrális országnak a lényege,hogy saját hagyományait megtartva válik több különböző tradíció,nyelv stb elegyítőjévé vagy inkább "tartalmazójává""

Ez van itt is. Akkor meg mi a gond?

"Nem tudom melyik országra gondoltál mikor írtad az előző válaszod,de pl hollandiai ismerőseim nagy része angolul társalog saját hazájában"

Azon belül hol...? Egyetemen, netán, vagy vállalatoknál? Ott nincs ebben semmi furcsa, és teljességgel természetes is a vendéghallgatók és a külföldi kollégák miatt. Azt azonban kétlem, hogy az egyszeri holland a másik egyszeri hollanddal angolul beszélne a kocsmában, a boltban, vagy bárhol máshol, ha nincs velük egy külföldi se.

"Nincs olyan ország mely ezen fő kritériumot akár 70%-ban teljesíteni tudja"

Országszinten tényleg nehéz, ha nem lehetetlen megoldani, mert mint jeleztem is, még mindig elég sokan vannak olyanok, akik egyszerűen nem hajlanak az értelmes megoldásokra, ezért itt-ott mindig lesznek zűrök is. Másutt viszont, ahol értelmesebb emberek kerülnek össze, minden jól és simán megy. Éppen ezért nem lehet kijelenteni azt sem, hogy:

"addig pedig minden ilyen ország önmaga kárára válik multikultúrálissá."

Mivel ugye lásd az előbb, országszinten ezt tényleg nehéz értékelni, mindig csak az egyes helyi közösségek szintjén lehet. Itt jól megvannak, ott meg nem, tehát akkor mondjuk az itteni példából lehet tanulni és a tanulságait felhasználni ott a helyzet javítása érdekében, és így tovább.

Mellesleg megkérdhetem csak a vezetéknevedet? Az enyém "Németh", ami talán szintén nem meglepő a korábban írottak alapján.

Szóval mindent egybevetve nekem úgy tűnik, hogy sok mindenben egyetértünk, viszont el is beszélünk egymás mellett. Azt te sem tagadod, hogy a kulturális keveredés valós jelenség, és még a szükségességét is elismered, leginkább csak a mértékvel és a módjával kapcsolatban vannak fenntartásaid - jól mondom?

Ha igen, akkor ezekre nem nagyon tudok mást mondani azon túl, amit már leírtam eddig is: odafigyelés, erőfeszítés, értelem, hajlandóság és türelem kell minden érintett fél részéről, mert anélkül tényleg nem megy. Viszont a sikerre is volt és van már sok példa. Én egyszerűen csak azt mondom, hogy ez utóbbi példákat kell követni.

2010. ápr. 13. 15:23
 28/32 A kérdező kommentje:

Szerintem a multikulturalizmus nincs káros hatással egy nemzet identitására sem. Ha pedig az egyén felől nézzük: a multikulturalizmusban élő ember nemcsak azáltal válik gazdagabbá, hogy "Ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy!", hanem a személyiségének a fejlődérére is pozitív hatást gyakorol: befogadóbbá válik, megtanulja a többi nemzetet is tisztelni, megbecsülni. Megtanul alkalmazkodni. Rájön, hogy mások sem érnek egy fikarcnyival sem kevesebbet, mint ő.

Azért azt remélem tudjátok, akik az ilyen-olyan kedvelt zenét írtátok, hogy az még nem multikuélturalizmus, ha külföldi zenét hallgattok.

Multikulturalizmus akkor jön létre, ha több nemzet él egymás mellett, sőt egymással összekveredve, mármint földrajzilag, és állandó hatást gyakorolva egymásra!

2010. ápr. 13. 15:51
 29/32 anonim ***** válasza:
0%

Maximálisan egyetértek veled, kérdező.

És igen, a külföldi zene önmagában még nem az (bár azt csak példaként hoztam fel a svájci kultúrára), viszont közvetetten már jó eséllyel azzá válik, mivel ahogy te is írtad, valószínűleg ébreszt a hallgatóban valamennyi érdeklődést a saját nyelve/népe/kultúrája iránt. Ha pedig a hallgató maga is zenész, akár ihletet is meríthet belőle.

2010. ápr. 13. 16:01
 30/32 anonim ***** válasza:
Nem.
2010. ápr. 13. 22:49
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!