Neked egy pártban az a szimpatikusabb, ha vallásos keresztény vagy az, ha a technológiai fejlődés mellett áll?
Ez egy ilyen közvéleménykutatás féleség.
Kereszténység vs. felvilágosodás.
"#11
Látom, nem értetted meg a lényeget.
A lényeg itt a természetfelettiben való hit, avagy a valóságban élés. A kereszténység csak egy példa.
Felőlem beszélhetünk iszlámról vagy hinduizmusról is, a lényeg ugyanaz."
Lehet hogy nem értettem a kérdés lényegét...
Nos attól függ hogy mit hiszel a "természetfelettiről". A keresztyének nem azt vallják amit te gondolsz hogy vallanak!
Tudom hogy ilyenkor szokás felhozni hogy bezzeg a katolikus egyház a középkorban így meg úgy... Én nem vagyok katolikus, tehát nem tisztem megvédeni őket, de már a katolikus egyház sem ugyanaz a bűnbocsántó-céduló árulós katolikus egyház...
A természetfeletti jelenség nehezen körülírható. Példaként: az evolúció bemutatja, hogyan alakuktak ki a ma létező életformák a Földön. De miként álltak össze élettelen anyagok élővé, melyet követően az már akár helyváltoztasással is más anyagok bekebelezését, és önmaga növekedését mutatta fel? Élettelen anyagok összetevéséből élőt még elméleti szinten sem sikerült mai kereteink között alkotni. Ez már természetfeletti?
Az ősrobbanás ugyan magyarázatot kíván adni a mindenség keletkezésére (bár inkább egy kényszerszülte elgondolás, amit az ötlettelenség ad, mert a semmiből nem lehet valami a fizika törvényei szerint, és talán ugyanolyan megítélés alá fog esni a világegyetem alaposabb megismerése után az emberiség szemében, mint az a meghaladott elmélet, hogy a Nap forog a Föld körül) - de arra semmilyen szinten nem ad magyarázatot, hogy mi volt az ősrobbanás kiváltó oka.
A hogyanokban némely területen már biztosabb, máshol kevésbé biztosabb válaszokat tudunk, a miértekben viszont tanácstalanul tapogatózunk. Isaac Newton úgy fogalmazott:
"Az első korty a tudomány poharából ateistává tesz. A pohár alján pedig ott van az Isten!"
Másfelől teljesen marginális, hogy milyen fogalombeli definíciót párosítanak a vallás mellé. Pontosan annyira, miként a szentté avatás is az, amely földi emberek általi eldöntésben kerül kiosztásra, vagy a pápa részéről az Isten földi helytartója titulus felvétele - szintén emberek által eldöntve.
A kereszténység, vagyis az, ha valaki keresztény, tehát Christian (a magyar nyelvbe sajnos torzultan került át a megnevezés a hangzásbeli hasonlóság miatt) azaz krisztusi, nem jelent mást, mint Krisztus szellemiségével, elgondolásával azonosulni.
Kérdező, te jó inkvizítor lennél a középkorban. Pont úgy viselkedsz, mint egy elvakult vallási fanatikus. Az elvakult hited tárgya most mellékes, a lényeg az, hogy egy ostoba hülye vagy, akit semmiről nem lehet meggyőzni okos szóval. De szerintem a kérdésed egyszerű provokáció.
Egyébként válaszolok is: a hit lényege nem az, hogy betűről betűre elhiszed szó szerint, ami a Bibliában van, pl. hogy Mózes előtt szétnyílt a tenger stb. A lényeg a szeretet törvénye, a morális üzenet, ami a történetek mögött rejlik. Ez pedig semmiben nem mond ellent a tudománynak. A tudományok más kérdésre keresik a választ, mint a vallások, azaz egymásnak nem ellentéte a kettő. Csak az nincs ezzel tisztában, aki egyikhez sem ért (ezt nagyon jól írta valaki előttem). Te pedig egyikhez sem értesz, mert egy elvakult fanatikus vagy, aki csak a saját marhatásában hisz, és az okos szóra nem hallgat. Neked és a magadfajtának még szavazati jogot sem adnék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!