Nem gondolják egyes médiumok, hogy a Holokauszt folyamatos "népnevelő célzatú" emlegetése csak még jobban felerősíti az antiszemitizmust?
Az Indexen minden héten írnak? Be tudod linkelni azokat a cikkeket?
Az Indexen például... más médiumok? Ugye többes számot használtál.
Én nem szeretem használni azt a szót, hogy antiszemitizmus, de én és sokan mások úgy élnek ugyanebben a közegben, hogy nem tűnik úgy, a csapból is ez folyna. Akit viszont ez zavar, mindenhol észreveszi, annak javaslom, gondolkodjék el rajta, nem az ő készülékében van-e a hiba.
Feltehetően nem, vagy egy másik jelenséget fontosabbnak tartanak. Az emberek rengeteg megszokás rabjai, nem tudnak akkor sem szabadulni tőle, ha az nekik rossz. Ennek az az oka, hogy valami újat, ismeretlent kéne tenni, ami félelmetes. A meglévő hátrányokat ismerik, elkönyvelték, megszokták, istencsapásának, vagy természeti csapásnak tekintik mentalitástól függően.
Erre építeni lehet. Ha valamit sokat szajkózunk, ha valami a csapból is csöpög, megszokják az emberek. És ezt tekintik természetes állapotnak.
Az egy másik kérdés, milyen problémára mi a jó válasz, és főleg mi hatékony.
Nagyon közel az idő, mikor már biológiai okokból nem lesz egyetlen élő ember sem, aki akár csak gyerekként, de érintett lehetett. Ezért a 24. órában vagyunk, még sulykolják amíg lehet, zsarolják a társadalmat - azt, amelyben ugyanazon okból - 70 év telt el - már a bűnösök sem túl sokan élhetnek. A mai generáció - én sem - pedig már semmilyen bűntudatot, felelősséget nem érez, joggal.
Elmúlt, nyomták eleget, most pár évtizedig beszéljünk másról. Gusztustalan a szenvedés jogának a kisajátítása. A holokauszt áldozatainak száma - még ha a legmagasabb számot is fogadjuk el - csak tizede volt a világháború összes áldozata számának.
Nem és ez nincs is így. A holokauszt borzalmaiból tanulnunk kell és nem szabad elfelejtenünk, hogy soha többet semmi ehhez hasonlót nem szabad felszínre engednünk.
Sajnos kezdjük elfelejteni ezt és a szélsőjobboldali nacionalizmus ordas eszméi újra kezdik felütni fejüket. Ez ellen minden kulturális és demokratikus eszközzel fel kell lépnünk, hogy ne essünk bele még egyszer olyan csapdába, amelyet már kiismertünk korábban.
"Historia est magistra vitae"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!