Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Van értelme tb-t fizetni?...

Van értelme tb-t fizetni? Jobb lenne, ha nem lenne kötelező?

Figyelt kérdés

több vèlemènyt hallottam,miszerint jobb lenne ha mindenki maga gyujtene otthon pènzt erre.szóval a havi 7-8ezret nem levonnàk a fizetesebol,hanem ő otthon fèlre tennè.így kb 100ezer gyűlne össze egy èvre. ha orvoshoz kell menni ebből fizetnè az illető. ès ha tegyük fel komolyabb ellàtàs kène, akkor az előző èvek megmaradt pènzèből fizetnè.de akár lehetne biztositast is kotni,ami baj esetben fizeti a mutet egy rèszèt.

logikusan vègig gondolva nem rossz ötlet. èn pl gyakran evekig nem megyek orvoshoz. ha meg mondjuk elmegyek szemèszhez,hát akkor mennèk magánhoz.ott legalább nem kell honapokat várni idopontra+jobban figyelnek rád, mint az sztkban.

de amikor fizeted havi szinten a tbt,nagyon valasztasod sincs,hogy magànhoz menj-e,hiszen ha már perkàlsz rá, csak kihasznàlod,hogy "ingyen" megvizsgàlnak.

konkret pelda: borgyogyaszatra kèrtem idopontot.2 honappal kèsőbb adtak..a helyszinen igy is 4 órát vártam, hiába volt idopontom... ezután legkozelebb maganra mentem.rogton fogadott.10ezret fizettem,de legalabb hasznos krèmet irt fel,nem valami homeopàtiàs szart,mint az sztk-s orvos

mi a velemenyetek erről ?

2016. jan. 16. 07:31
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
Mér döntené?
2016. jan. 16. 09:26
 12/18 anonim ***** válasza:
57%

Ha nem lenne kötelező a tb, senki nem gyűjtené. Nézd meg a nyugdíjat: hány embernek van önkéntes nyugdíjbiztosítása? Pedig pontosan tudjuk, hogy a mi nyugdíjunkat senki nem fogja már kifizetni.

Szóval az teljesen rendben van, hogy kötelező. Másból a magyar ember nem ért.

Egyébként azzal értek egyet, hogy magadtól egyébként se tudnál megfelelő pénzt összegyűjteni. Nem tudom, van-e fogalmad arról, hogy mennyibe kerülnek valójában az orvosi ellátások. Most kicsit nézegettem, ajánlom neked is. Magánklinikán egy császármetszés közel egymillió forint (nyilván a szülés kb 400-500 ezres alap költségén felül), magyarul ha makkegészséges vagy, akkor esetleg 10-15 évente vállalhatsz gyereket.

Nemrég felmerült, hogy gond van a hormonjaimmal, ennek a kivizsgálására csináltam egy kis kalkulációt a Róbert kórház alapján.

3 háziorvosi vizsgálat (erre nem találtam pontos árat, a többi vizsgálat 15e/alkalom, úgyhogy ezzel számoltam) 45000 Ft

2 endokrinológiai vizsgálat 30000 Ft

1 sima nőgyógyászati vizsgálat 15000 Ft

1 vizsgálat + kis uh 19000 Ft

1 nagy uh 15000 Ft

1 pajzsmirigy uh 15000 Ft

4 vérvétel 6000 Ft

ebből 1 teljes vérkép 1500

1 terheléses cukorteszt 8000

1 hormonkép ezt nem fogom kiszámolni, alaphangon 20-30 e

1 trombózispanel 1 és 2 15600 és 39000

1 haematológiai konzultáció a fentiek alapján 15000

A végén egyébként annyit mondtak, hogy tulajdonképpen semmi bajom, kaptam hormonpótlást receptre és ennyi. De ezért bő negyedmilliót hagytam volna ott. Meg ugye a gyógyszer támogatását, hiszen ha nincs tb, akkor nincs tb támogatott gyógyszer sem.

A te kalkulációd alapján innentől számítva két és fél évig egy torokgyulladás se férne bele, hiszen a háziorvosnál 15e-t ott kellene hagynom.

És akkor ez még nem volt műtét, semmi komoly. De például 30e/éj áron írja ugyanez a kórház a bent fekvést. Ha mondjuk egy császármetszéses szülésed van (amire elég nagy az esély, sok gyerek születik így), azt nem úszod meg 2 milla alatt. És még mindig nem voltál beteg!!

Ja és persze arról ne feledkezzünk meg, hogy ha gyereket vállalsz, az ugye azt jelenti ebben az esetben, hogy a kieső anyuka, illetve a gyerek biztosítását is apukának kell állni. Azaz évi 300-400 ezret kell félretenni erre a célra. És még ez is valójában minimális betegségeket fedez, ha valakinek komoly baja lesz, azt sajnos ennyiből nem fogja tudni kifizetni..

Mindent összevetve nem olyan rossz ez a rendszer. Annyi, hogy én emelnék rajta, és párhuzamosan az ellátás színvonalát is emelném.

2016. jan. 16. 10:15
 13/18 anonim ***** válasza:
77%

Ezt a kérdést feltehetnéd a nyugdíjjal kapcsolatban is...

Havonta fizetsz de semmilyen konkrét fizetési ígéret nincs mellette. Kényük kedvük szerint módosítják a jogszabályokat. 32 éves vagyok. De minden kutatás azt mondja mire megélem a nyugdíjas kort addigra fenntarthatatlan lesz a mostani rendszer. De azért nekem fizetnem kell.

2016. jan. 16. 10:16
 14/18 A kérdező kommentje:

oké, fizessük akkor a tb-t, de akkor az ellen is lehetne tenni valamit,hogy az orvos rendesen álljon hozzád, attól függetlenül hogy nem fizetsz neki.

a helyi nőgyógyász magánrendelést is vállal+ körzetben ingyen.

én elmentem amikor a körzetin rendelt,fogamzásgátlót szerettem volna feliratni. csinált rákszűréses vizsgálatot + találomra felírt egy gyógyszert.

ezt mondtam a barátnőmnek, aki mondta, hogy ő ehhez az orvoshoz jár magánrendelésen. amikor ő akart fogamzásgátlót felíratni, az orvos elküldte vérvizsgálatra ,hogy nincsen -e trombózishajlama. amikor kiderült,hogy nincs, utána kérdezte a barátnőmet,hogy milyen árkategóriájút szeretne stb..

érdekes, ugyanaz az orvos nálam az sztk rendelésen nem küldött el vérvizsgálatra és felírta kérdezés nélkül a gyógyszert.

másik példa a szemészet.. szintén sztk-ban voltam. -7,5-es szemem van. a doktornő leültetett és mondta,hogy szemüveg nélkül kezdjem el olvasni a betűket a tábláról(fél szemmel). sajnos mivel -7,5-es a szemem, nem igazán láttam semmit a táblából. ezt mondtam is neki, erre neki állt flegmázni, hogy mi van, nem ismeri a betűket? hány éves maga? akkor olvassa a villákat(amiket ovisoknak raktak ki)... hát emberségből jeles..

utána olvastam ennek a doktornőnek, szintén rendel magánban is, ott jókat írtak róla..

szóval ha pénzt kapnak külön a betegtől akkor kedvesek és odafigyelnek, ha meg nem, akkor le vagy szarva.. pedig elvileg fizetek azért is, mégha nem is közvetlenül neki..

szóval ezeket felháborítónak tartom, akkor inkább elmegyek magánba ha tehetem. viszont így meg feleslegesnek tartom fizetni a tb-t.

a nagyobb műtétek szerintem az ember életében ritkán vannak. erre lenne jó egy biztosítós rendszer.

2016. jan. 16. 11:09
 15/18 anonim ***** válasza:
59%

Az általad írtakban azért az is benne van, hogy a tb egyszerűen kevés. Én írtam a vizsgálatokat, a Leiden-mutációt úgy kellett kikönyörögnöm a haematológián. Meg is mondta a doki, hogy az a vizsgálat túl drága, emiatt annyira keveset fedez a tb, hogy csak akkor csinálják meg, ha már volt trombózisod. Magánban nyilván más, kifizeted és kész.

Ezért írtam, hogy szívem szerint emelnék a tb-n. Lehetne havi 10 ezer. Akkor jutna ilyenekre is pénz.

Illetve felmerült már régebben az a gondolat, hogy különböző tb-k lennének. Az alap ugyanannyi, mint most, és ezért alap ellátás jár. Ha viszont emelt tb-t fizetsz, akkor mondjuk lehetsz egyágyas szobában vagy választhatsz többféle menüből. Ennek a kialakítása némi kiadással járna, de hosszútávon pluszbevétel lenne a kórházaknak, ami nyilván emelné az ellátás minőségét, ezt pedig az alap tb-t fizető betegek is éreznék.

Egyébként én teljesen megértem, hogy az sztk-s dokik nem kedveskednek. Röhejes fizetésért hatalmas a felelősségük, valószínűleg a helyükben én is a magánbetegekre tartogatnám a kedvességemet. Ők legalább megfizetnek.

2016. jan. 16. 11:32
 16/18 anonim ***** válasza:
49%

Ez a sürgősségi ellátásnál biztosan nem működne.

A nem olyan sürgős, előre tervezhető ellátásoknál, vizsgálatoknál, műtéteknél, gyógyszerfelírásoknál lehet, hogy jó lenne.

2016. jan. 16. 11:44
 17/18 anonim ***** válasza:
72%

Keressen rá mindenki arra, hogy közgazdaságilag hogyan is működik az egészségügy. Magánbiztosítóval rosszabbul jár mindenki, mert az orvosoknak, mint szolgáltatónak az éri meg kvázi ha sok vizsgálatot csinál, mert azt ki kell fizetnie a biztosítónak (jelen esetben az OEP), de a biztosító meg fogja kérdőjelezni a kezelések, vizsgálatok szükségességét. És míg az OEP mindent kifizet, a magánbiztosítók nem.

Ráadásul a magánbiztosítók "jó" beteget akarnak, aki soha nem beteg, tehát nem kell rá költeni. Ha az állam nem szól bele, akkor a "rossz" betegek rajta maradnak az állam nyakán, mert a magánbiztosítók nem kötnek velük szerződést, és az állam óriási pénzeket veszít. Ha szabályozza, hogy kikkel lehet szerződést kötni, akkor meg el fog veszni a verseny a piacról, és marad 1-2 biztosító ami olcsó, de nem mindig fizet, meg az állam, aki minden fizet de lehet, hogy picit drágább, és körbe is értünk.

2016. jan. 16. 13:15
 18/18 anonim ***** válasza:
100%
Pontosan így van. Akik a magánbiztosítós rendszerről álmodoznak azoknak lövésük sincsen igazából hogyan működnek a gyakorlatban. Pedig szívszaggató sztorikat lehet olvasni de több amerikai film is készült a témában, isten ments hogy itt is ilyesmi rendszer legyen.
2016. jan. 16. 17:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!