Miért mindenki ugyanolyan egészségügyi ellátásban részesül, mg van aki sokk szorosát fizeti a mások által fizetettnek? Nem igazságtalan ez a rendszer? Vagy nem kellene hogy mindenki egységesen ugyanannyit fizessen érte? Pl a nyugdíj igazságosabb.
Pl valaki mérnök, informatikus az miért kap pontosan ugyanolyan ellátást, mint az aki közmunkán van? Mondjuk egy informatikus egy közmunkással ellentétben olyan 8-10x több egészségügyi járulékot fizet, közben lehet ugyanabban a korteremben vannak, ugyanolyan ellátással.
Amerikában korábban úgy volt, hogy aki egészségügyi biztosítást szeretne, annak fizetnie kellet biztosítónál. Minél többet fizetett annál jobbat kapott. (mondjuk ott a műtétekre is vonatkozott)
A TB is olyan mint egy szolgáltatás/termék. Többet fizetek akkor jobb minőséget várok el.
Vagy ha ugyanolyan ellátást adnak, akkor ugyanannyit keljen mindenkinek fizetnie.
Elég igazságtalanság azzal szemben aki mondjuk tanult és olyan munkakört választott ami az állam számára is jobban megtérülő, mint aki szart bele az egészbe.
Ott van a nyugdíj. Az pont arról szól, hogy aki többet fizetett be az többet is kap.
Szerintem abszolút igazad van, de az egész járulékrendszerre ez a szarság a jellemző.
Ha elveszíted a munkád, arra az időszakra, amíg újat keresel, a munkanélküli kb. a minimálbér szintjén van maximalizálva.
Ha beteg vagy, a táppénz is ugyanígy van maximalizálva.
És ugye ha orvoshoz kell menni, neked is ugyanazokat a városlistákat kell végigvárnod.
"Csakhogy a te munkád azért tud létezni és működni, mert "alattad" sok tíz, esetenként sok száz ember végzi a kulimunkát."
Aha, biztos.
#11 "Aha, biztos..."
Egy hétig próbálj meg úgy élni, hogy semmit nem használsz, amit minimálbérhez, vagy ahhoz közel álló ember teremtett elő. Nincs számítógép, ruha, üzemanyag, kocsi, tömegközlekedés, nem szolgálnak ki boltba, nem termelnek élelmiszert, nem javítja meg senki a dolgaidat, nem szállítják el a szemetedet, nincsenek bútoraid, és nincs lakásod sem. Ugyanis mindezeknek az alapjait ezek az emberek teszik össze a munkájukkal. Sok sikert!
15:48
Megint ez a dolog. Most ugyanazt elmondhatjuk, hogy mit kezdesz egy géppel egy programozó nélkül? VAgy hogy építik meg mérnök nélkül az autót, vagy az úthálózatot ki tervezi meg? Fizikusok nélkül, hogy hazsnálnánk áramot?
Kicsit már unalmas ez a csak a kétkezi munkára épül minden. Most mind a kettő részre ugyanúgy szükség van, de ennek mégis mi köze a biztosításhoz??? Ők is ugyanúgy fizetik a biztosításukat és meg van oldva...
Most ha valaki többet fizet az nem érthető hogy jobb ellátást akar? Fizetsz egy hotelért... alap ellátás megvan hogy van hol aludni,de nem mindegy hogy egy 1 csillagos vagy 5 csillagos hotel. Más ára van. Az alapot megkapod. Ahoz hogy jobbat kapj ezen felül többet fizetsz. Minden ugyanígy van az életben. Többet fizetsz->jobbat kapsz.
Bemehetek egy biztosítóhoz, hogy hát én ezért miért nem kapok annyit mint a szomszéd? Mert nem fizettem annyit.
Pont úgy, ahogy te is írtad. Mi értelme programozó nélkül egy számítógépnek? Semmi. Mi értelme egy programozónak számítógép nélkül? Szintén semmi. Mindkettőre szükség van, anélkül nem megy. A szálloda, az étkezés, a lakás, a közlekedés része olyan, amit nem kell megadni ahhoz, hogy az ember működjön (némi ráhagyással. Legtöbb helyre ugyanúgy el lehet menni autóval, mint tömegközlekedéssel, ugyanúgy lehet aludni egy campingben, mint egy négycsillagos szállodával, és alacsony szinten is lehet táplálkozni épp úgy, mint egy mesterszakács konyhájából.) Az egészség viszont egy olyan dolog, ami az embert kiveszi ebből az egész rendszerből. Betegen se fát vágni, se földet túrni, se operálni, se űrrakétát tervezni nem tudsz. Az egészség nem egy >bónusz< az élethez, hanem feltétele.
Némileg elvadult példával: azért, mert a szüleidnek több pénze van, nem lesz a gyerekük szebb, okosabb, vagy épp értelmesebb. Hiába kerül minden más ezen kívül pénzbe, ez sajna ingyen van, és egyforma esélyekkel indul mindenki.
ma 16:04
És ennek még mindig nincs értelme... Hol mondtam azt hogy ne kapjon pl egy pék orvosi ellátást? HOL?
Én azt mondtam, hogy aki többet fizet az jobb ellátást kaphasson.Jobb kórtermet, jobb ételt, jobb kilátást, stbstbstb...
"Az egészség nem egy >bónusz< az élethez, hanem feltétele. "
Mindenki megkapja az ellátást ami kell ahhoz, hogy ne legyen beteg? Igen. Akkor mégis mi abban a baj, hogy aki jelentősen többet fizet, jobb körülményeket akar. Ez teljesen értető.
Úgy próbálod beállítani amit mondok, hogy aki keveset fizet az ne kapjon meg egy műtéte. Nem ezt mondtam. Azt mondtam hogy a kórházi körülmények legyenek jobbak. Az ellátás, mint pl a kaja, a kórterem.
Csak ki akarod forgatni amit mondtam.
DE amit felhoztam szállodát példának az pontosan tökéletes. Miért mész oda? Hogy aludhass (vagy dugni de ez mindegy) és ne az utcán legyél. Azt amiért ott vagy megkapod? Igen meg. Innentől kezdve már az ár amit fizetsz, az arra megy hogy mégis hogyan nézzen ki a hely, milyenek legyenek a körülmények. Van e TV, van e gyümölcskosár, van e minibár, a tengerre vagy egy utcára néz a szoba.
Pontosan ugyanez a orvosi ellátás.
Miért vagy ott? Hogy meggyógyítsanak. Ezt megkapod? Igen meg. És innen jön megint az hogy attól függően hogy tem ennyit fizetsz, olyan körülményeket kapsz.
Egy szóval se említettem, hogy aki keveset fizet az nem kap semmit. Te találtad ki. Akkor mienk fizetné?
*sigh*
Válasszuk akkor külön a két dolgot. Van a TB, amit mindenki fizet, és amiért mindenki kap egy alapellátást. Ez az, ami mindenkit megillet. Erre mondtam azt, hogy ebben nem lehet különbség. Ebben nem játszhat szempontot az, hogy egy gazdagabb ember "többet" fizetett bele, mivel százalékban számolva mindkét ember a fizetésének azonos hányadát áldozta bele a közösbe, függetlenül attól, hogy mennyit keres. (Jelenleg ha jól tudom, 6%). A fentmaradó pénzedből fizethetsz magadnak pl szállodát, jobb kocsit, menő ruhát, és jobb ellátást - magánklinika, magánorvos, privát ellátást, fizetett nővért, vagy épp hozathatsz magadnak jobb ételt, ha a kórházi étel nem tetszik, fizethetsz kisebb kórteremért, befeküdhetsz jobb klinikára, szanatóriumba, fizethetsz drágább gyógyszereket vagy gyógyellátást. Ez az, amit a magasabb jövedelmedből, (ha úgy tetszik, átlag feletti befizetésből) megoldhatsz magadnak jelenleg is.
Amúgy ez egy tipikus és általános reakció.
Valami olyanról van szó, hogy valaki kapjon jobb körülményeket mert többet fizet, ebből máris az következik egyeseknek, hogy hát a másik akkor már nem is kap semmit, meg neki a kárára teszik mindezt. Közben az ember megkapja ugyanazt és ugyanúgy mint eddig, csak éppen aki rohadt sokat befizet, az had kapjon már jobb helyet.
"gazdagabb ember "többet" fizetett bele, mivel százalékban számolva mindkét ember a fizetésének azonos hányadát áldozta bele a közösbe, függetlenül attól, hogy mennyit keres"
De, többet. Lehet, hogy arányosan ugyanannyit, de a világ nem az én pénzemhez arányosan működik. Az adóknál még megértem az arányosságot; a járuléknál viszont nem, ott ha már arányosan többet elvesznek, az ember joggal várná, hogy többet is kapj vissza.
A boltban is forintban vannak kint az árak, nem úgy, hogy most ez a kenyér a fizetésed 2%-a. Vagy szerinted az úgy korrekt lenne? Akkor is azt mondanád, hogy senki nem fizet többet?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!