Most akkor milyen a viszonyunk a többi európai országgal?
Az összes környező ország (kivéve talán Ausztriát) utál minket (ironikus, de) Trianon miatt/óta/vagy előtte is utáltak, csak nem voltak ország. Félnek hogy vissza akarjuk venni a földjeiket, vagy nem tudom. Az is közre játszhat, hogy a magyarság náluk kisebbségben van, és ez szúrja a nemzettudatuk szemét (hú, milyen képzavar!).
Európában a legjobb viszony a németekkel van, két okból:
a II. VH után a két Németország által szétválasztott családok nyaranta itt találkoztak, a másik pedig hogy itt történt meg először a határnyitás. Ezekre a dolgokra az idősebb németek szívesen emlékeznek, és jó szívvel fogadják a magyarokat.
A lengyelekkel történelmi jó viszonyt "ápolunk" (nem ápoljuk ugyan, de I. Lajos óta "két jó barát együtt issza sörét borát). A jelen hírekben hallható dolog nem tudom, hogy mennyire hiteles, illetve mennyire csak a média szemete.
A csehekkel is jó a viszony, lehet hogy hasonló okok miatt (II. Ulászló, II. Lajos).
A franciák utálnak minket, mert ők utálnak mindenkit (őket is utálja mindenki).
A többi néppel szerintem semleges a viszony, csak mi képzeljük bele hogy utálnak.
+1 Az örmények is utálnak az azeri baltás gyilkos kiadatása miatt, de én nem tekintem őket európai országnak.
Hihetetlen, mintha ezt a kérdést már egyszer régen fölrakták volna ide a tudományokba, és ugyanez a válasz érkezett volna rá, mint most. Olyan deja vu érzésem van.
De lehet én emlékszem rosszul. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!