Tulajdonképpen a kommunizmus/szocializmus miért rossz és hibás elképzelés?
Manapság igencsak közkedvelt a "komcsi" mint sértő jelző, és sokakat Kádár-szökevénynek neveznek.
Én 1993-ban születtem, tehát már a rendszerváltás után.
A kommunizmus/szocializmus alatt nem azt a rendszert értem, amit Sztálin és Kim-Ir Szem épített ki, annak ehhez semmi köze, az egy nagyon eltorzult változat.
Ha kiiktatjuk a "vannak még egyenlőbbek" elképzelést, meg a tervgazdálkodás egyes hülyeségeit, akkor a rendszer egészen jól néz ki.
Mindenkinek kötelező dolgozni, mindenkit felvesznek dolgozni, még ha nem is olyan hasznos az a munka, eltűnik a kiszámíthatatlan jövő, növekszik a népesség, és a kisvállalkozók is meg tudnak élni. A politikusoknak pedig nem lenne arra lehetőségük, hogy ennyit lopjanak az országtól.
A Kádár-rendszer ideje alatt boldogok voltak az emberek (mamám is mesélte, és sokaktól hallottam), legalábbis boldogabbak, mint ma. Oké, az már nem számított igazi szocializmusnak, de mégis az volt. Ma Magyarország szerintem rosszabb helyzetben van, mint akkor.
Az államadósság is rossz példa, mert a rendszerváltáskor 1264,3 milliárd forint volt az államadósság. Ezt az összeget már mindenféle kamatokkal együtt bőven visszafizettük. Azóta viszont felvettünk sok egyéb hitelt is, így a pillanatnyi adósságunk 2012 óta már meghaladja a 22000 milliárd forintot is, vagyis a rendszerváltáskori adósság kb. a 18-szorosára nőtt.
A szocializmusban volt tekintélye a rendőröknek, nem volt a kisebbséggel sem ekkora probléma.
A fekete autó-besúgó rendszer sem volt már Kádár idején, inkább a Rákosi korszakra volt jellemző.
Miért volt tulajdonképpen rossz a szocializmus/kommunizmus? Szerintem jobban állna az ország, ha ez a rendszer lenne, mert ma Magyarország demokráciának csúfolt feudalizmus, ahol a jól meggazdagodott politikusok diktálnak, és nem az ország érdekeit nézik.
Mi a véleményetek a szocializmusról, kommunizmusról? Miért volt ennyire negatív?
Miért jobb a mai kapitalizmus?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!