Ti ertitek, hogy miert szegeny Magyarorszag?
# 13
Ha úgysem számok alapján vitázunk, akkor azzal is tudnék érvelni, hogy eleve van egy eufória abban, aki külföldre megy. Kisebb eséllyel fog dögleni, mint egy megszokottabb környezetben, az új kultúra kinyitja a szemét, aki oda mennek eleve olyanok, akik itthon nem nagyon kaptak jó állást vagy semmilyet, és ha ott mosogathatnak, akkor már örülnek. Egy annyival kapitalistább országban nyilvánvaló, hogy többféle/sokszínűbb munkalehetőség van, ami együtt jár a munkahelyek felvevőképességének magasabb számával. Miért jobb egy bérelt lukban együtt nyomorogni másik nyolccal, és tányért mosogatni?
14: Nekem hozzávetőleg 25 olyan viszonylag közeli ismerősöm (volt osztálytárs, rokon, gyerekkori barát) van, aki Angliában dolgozik. Van köztük olyan, aki itthon is teljesen jól keresne, meg olyan is, aki nem nagyon találna munkát. Egyetlen közös van, eszük ágában nincs hazajönni, mert mindegyiknek fényévekkel jobb életszínvonala van ott, mint itt.
És senki nem mosogat, nem is nyomorognak egyáltalán. Van olyan, aki az érettségi után költözött ki, 3 év után étteremvezető lett, ő ott kertes házat bérel 3 másik ismerőssel és egy BMW nagymotort tart fent. Van, aki cukrászként ment ki, itthoni perspektívája a 120 bruttó lehetett kb., ott meg elit éttermekben alkalmazzák ennek a 8x-osáért. Van, aki árufeltöltő-futár vonalon mozog, ő egy év alatt összespórolt egy 1.6 milliós motorra, bulizott, és olyan ruhákban jár, amilyenekre itthon nem telt volna soha. A programozó, vagy a banknál dolgozó ismerősöket már ki sem fejtem, gondolom eltudod képzelni.
Ha mindenáron számokról akarsz vitatkozni, akkor nézd meg a magyar mediánbért (150 nettó), azt, hogy abból mire futja, meg hogy egy átlagos vidéki huszonévesnek mennyi esélye vagy megcsípni egy ilyen állást. Azután vesd össze azzal, amit fent írtam.
"A magyar mediánbér nem 150 nettó, hanem 110."
a nettó 110 egy egész jó összeg, ahhoz képest, hogy mennyi közmunkás semmire sem jó ember húzza le
19: Valóban felülbecsülted. A sima mezei nettó alakul csak 150k-160k körül. A medián 100k-110k, ahogy fentebb is mondta a kolléga.
18: Már több cikk is született ezzel kapcsolatban, de én saját példát nem tudok mondani Angliáról. Vagyis egy személyről tudok, de ő étteremben dolgozik egy hotelnál és kap kaját meg szállást, szóval amit megkeres, azt el is teheti majdnem egészben.
Az ismerőseim inkább Németországba és Ausztriába mentek. Mérnök infós itthon keresett 160k-170k-t, ott kint keres 2200 eurót. A szállás úgy alakult, hogy 2 haverjával lakik egy nagyobb lakásban, saját szobája van, együtt úgy 800-1000 euró körül fizetnek, tehát az 3 felé oszlik.
Németországban húsüzemben dolgozik egy másik ismerősöm, ő 1400 euró körül keres, szobát bérel a testvéreinél havi durván 400 euróért, rezsivel.
Egy harmadik ismerősöm nekem is futár és ő ha jól emlékszem 8-900 euró körül bérel egy lakást egyedül, de 1700 eurót megkeres.
Az árakról meg személyesen is meggyőződtem. Jártam már Ausztriában nem egyszer vásárolni, de anyám amikor kint dolgozott Németországban ő is mesélt dolgokat. A német árak konkrétan max olyan szinten vannak, mint itthon, de sok esetben még alacsonyabbak is. Ő konkrétan régen az EU előtt mindig innen vitt magával kaját, mert ott drága volt. Az EU után már nem érte meg, inkább ott vásárolt be és onnan hozott ide haza dolgokat.
Ausztria egy kicsit drágább, de átlagban ott is hasonló árak vannak, mint itthon. Forrás: Nézz meg egy SPAR vagy ALDI katalógust és te magad is láthatod. Ezek természetesen csak élelmiszerekre vonatkoznak, a műszaki cikkek és ruházat egyértelmű, hogy hasonló áron van, hiszen egy forrásból szerzik be a termékeket. Maximum az adó miatt lehetnek különbségek. Ha meg mégis drágább valami, akkor beszerzi az ember egy webshopból és kész.
A közlekedés kicsit drágább, Bécsben a tömegközlekedésre a bérlet 14000 forint körül van szemben a BKV 10000 forintjával, de a színvonalbeli különbséget gondolom nem kell ecsetelnem. Végül ami egyedül költségesebb külföldön, az a különféle szolgáltatások ára, mint fodrász, magánorvos (bár ott szerintem nincs rájuk annyira szükség), pedikűr-manikűr, étterem (esetleg)...
Ha arányokat nézünk, akkor ott van mondjuk az osztrák az átlag 1500 eurós medián bérével, 800-1000 eurós bérleti díjával + rezsi (és akkor normális helyen, nem putriban lakik) és marad neki durván 5-600 euró arra, hogy kajáljon és eltapsolja másra. Másik oldalon ott van a magyar a 100k-110k-s medián bérével, a 90k-s bérleti díj + rezsivel (és bizony szar helyen/putriban talál csak ennyiért lakást, tudom, mert én is ilyenekben laktam 4 évig; normális helyen/lakásban csak a bérleti díj elérheti a 100-120k-t) és marad neki 10k-20k arra, hogy kaját vegyen magának és "eltapsolja". Ha választanom kéne, inkább Ausztriában nyomorognék, mint itthon.
Végül azt kifelejtettem, hogy általában a dolgozók kapnak 13. és 14. havi bért is. Az meg körülbelül 3-4000 euró ajándék évente az államtól/cégtől. Itthon ez durván egy éves bérnek felel meg, ha a mediánt nézzük.
Mellesleg valóban. Ha annyira szar lenne ott kint, már régen hazajöttek volna. Mégsem teszik, sőt, sok ismerősöm haza sem akar jönni. Ha én egyszer kijutnék, én is igyekeznék ott barátságokat kötni, meg párt találni és hasonlóan járnék el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!