A TE felfogásodban mit jelent a "liberális" kifejezés?
Nekem azt jelenti, hogy az embereket a tetteik és a személyiségük alapján ítélem meg, nem olyan külsőségek és tulajdonságok alapján amikről (nagyrészt) alapvetően nem is tehetnek. Nem szeretem az általánosítást. Nagyon nagyon sokat kellene keresni, hogy csak két egyforma embert találjunk, mások meg százezreket ítélnek meg néhány ember alapján.
Nem állhatom, ha mások megmondják mi a jó nekem. Talán elég felnőtt vagyok már ahhoz, hogy magam is el tudjam dönteni.
De talán a legfontosabb, hogy úgy érzem így nyugodtabb az életem. Sok olyan ember van körülöttem, aki folyamatosan csak gyűlölködik. Elítélnek, megvetnek mindent ami nem fér bele a szűkre szabott látóterükbe. Emiatt sokat idegesek, apróságokon képesek nagyon fölhúzni magukat. Kiskorom óta ezt látom magam előtt, bőven elegem van belőle egy életre.
Nekem is van egy álláspontom a jelentéssel kapcsolatban:
Magamat közepesen liberális felfogásúnak tartom, de követem a "valamit valamiért" elvet- akár jót tesz a ember, akár rosszat, vállalja a következményét. Nem gondolom, hogy szélsőségekhez kellene csapódnunk, de ha egy adott súlyosabb probléma megoldása csak egy ideiglenes kilengéssel oldható meg, a károkozás minimálisra csökkentése mellett támogatom a megoldást.
Kinek-minek életvitelébe szvsz senkinek nincs joga beleszólni, de a véleménynyilvánítás szabad, minek következtében eldöntheti mindenki, hogy a vélemény társaságában óhajt-e maradni. Nem kell mindenkit szeretni, de senkit nem érdemes bántani, egyszerű energiapazarlás. A közvetlenül kézzel foghatóan kártékony viselkedés tabu a szememben.
Nem gondolom, hogy köze lenne bármilyen szinten a magyarellenességhez. Azt sem gondolom, hogy ez ez létező dolog lenne (kb. Szlovákián kívül...). De azt sem értem meg, amikor valaki egy nemzetet magasabb szintre emel értékében, mint egy másikat.
A szexualitás közvetlen hozzákapcsolása számomra érthetetlen. Valójában semmilyen közvetlen hatása nincs más emberek szexuális hovatartozása a mi életünkre, ha van, akkor meg mindegy, hogy széna vagy szalma, mivel ez magánügy (kellene, hogy legyen).
A véleményütköztetés és a vitakultúra meg aztán végképp másik lapra tartozik- ez eszmétől független dolog.
Aki a másik véleményét érvtelenül anyázza, az pedig saját magát minősíti. Ez talán az egyetlen, amit nehezen tolerálok, mert nem tudom megérteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!