Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Miért félt az emberek többsége...

Miért félt az emberek többsége attól, hogy ha megkapták volna a kettős állampolgárságat a lecsatolt területen élők, akkor nekünk kellett volna eltartani őket?

Figyelt kérdés
Ezt én nem tartom igazságosnak. Nekik is megvan a saját jövedelmük, sőt ott sokkal kevesebb a munkanélküliek aránya, mint itt! Nem értem, mitől féltek az emberek? Nem lett volna szebb, ha Magyarország újra nagy és egységes lett volna?!
2008. aug. 13. 14:24
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
83%

Itt nagyban ment a sz**kavarás három évvel ezelőtt a kérdésben, minden párt a saját szájíze szerint próbálta kiforgatni a dolgokat. Én úgy vagyok vele, hogy mindenki legyen annak az országnak az állampolgára, ahol él. Éljen ott, szavazzon ott, legyen tájékozott az ottani ügyekben. Ha megadták volna a kettős állampolgárságot a határon túli magyaroknak, az azt jelentette volna, hogy beleszólhatnak úgy egy ország ügyeibe, hogy nem élnek ott.

Személyes példa: én ukrán nemzetiségi vagyok Magyarországon, ukránnak vallom magam, bár születésem óta itt élek, magyar állampolgár vagyok. Mégis, ha Ukrajnában lett volna egy szavazás arról, hogy kettős állampolgárságot adjanak a határon túli ukránoknak, nem éreztem volna jogosnak azt, hogy ugyanúgy legyen beleszólásom az ukrán államügyekbe, mint egy ott élőnek. Én Magyarország dolgaiban vagyok járatos, itt élek, itt szavazok. Jól is van ez így, hiszen nem ismerem az ukrán belügyeket olyan szinten, hogy objektív képet alkothassak róluk.

Vallom viszont, hogy ha egy határon túli magyar úgy dönt, ide költözik, és itt szeretne élni, itt adózni, itt gyereket nevelni, akkor kapja meg az állampolgárságot minden felesleges cécó és sokéves várakozási idő nélkül. Ellenkező esetben ne döntsön az én sorsomról semmiben.

Húúhaaa, ezért most nagyon sokan le fognak pontozni, mert az őszinteségre általában "takarodj haza büdös ruszki", "halál az idegenszívűekre", "venném el az állampolgárságod, hogy egy igaz magyarnak adjam"-jellegű reakciók szoktak születni ebben az országban. Nem igazán érdekel.

2008. aug. 13. 14:45
 2/15 A kérdező kommentje:
Meglepődtem mennyire őszintén írtad le a véleményed, és szerintem teljesen igazad van. DE, nem hasonlíthatod össze az ukránt a magyarral. Mert a határon túli magyarok is még pár évvel ezelőtt Magyarországhoz tartoztak, de Ukrajna nem. Ez az egyezség abból a szempontból lett volna jobb, hogy a határon túliak is könnyebben tanulhatnának az anyanyelvükön, nem pedig szerbül, szlovákul, románul stb. Nem hiszem, hogy beleszólnának a mi politikánkban. Nem ők tehetnek róla, hogy pont azon a részen éltek amikor le lettek csatolva. Csak gondolkozz el azon, hogy neked milyen lenne, hogy ahol most élsz, holnap lecsatolják, akkor minek mondanád magad? Magyarnak továbbra is ugyehogy?!
2008. aug. 13. 15:13
 3/15 anonim ***** válasza:
51%

Ha magyarok akarnak lenni papíron is, akkor jöjjönek ide, éljenek itt, dolgozzanak itt, fizessenek adót itt!!! Van egy pár ismerősöm, aki ezt megtette! Most már magyarok! Büszke vagyok rájuk, hogy megtették ezt a lépést!

De amíg nem itt élnek és nincsenek tisztában a mindennapi dolgokkal, addig ne szóljanak bele az ország életébe!

2008. aug. 13. 15:44
 4/15 anonim ***** válasza:
70%

miért tanulhatnának könnyebben az anyanyelvükön?

komolyan gondolod, hogy egy magyar útlevéltől a szomszédos országok hivatalos szervei hasra esnek és sorozatban alapítanak iskolákat a határontúli magyarok részére?

akik segítik a határontúli magyarokat, azok úgysem az állampolgárságot, hanem a nemzetiségi hovatartozást nézik

ahogy az előző is megmondta: ez az egész egy pártpolitikai szavazatszerző próbálkozás volt

de ha szavazni kell, akkor a magyarok többsége 1 Ft-ról sem akar lemondani még a határonbelüliek megsegítésére sem, nem hogy a határonkívüliek részére

sajnos

2008. aug. 13. 15:53
 5/15 anonim ***** válasza:
76%

Kedves Kérdező! Első, ukrán nemzetiségű válaszoló vagyok. Azt kérdezed kommentedben, mit tennék, ha egyik pillanatról a másikra lecsatolnák a területet, ahol élek. Nos, az őseim évszázadok óta egy idegen országban élnek, hozzászoktak a gondolathoz, Ukrajna ugyanis még nem egész 20 éve független ország, a Kijevi Rusz bukása óta mindig ült valaki az országon. Nem ez a probléma itt: én is verhetném magam, hogy márpedig nekem köteles az állam ukrán nyelvű oktatást biztosítani, köteles biztosítani, hogy használhassam az anyanyelvem hivatalos ügyekben, mégsem teszem. Látod, ezt is magyarul írom neked, pedig tehetném ukránul is, aztán verhetném magam, hogy márpedig nem igazság, hogy nem használhatom itt sem az anyanyelvem... Azért nem teszem, mert felfogtam: ez itt Magyarország, a magyarok vannak többségben, így vagy megszokok, vagy megszökök, azaz haza(?)költözök Ukrajnába. A határon túli magyaroknak is megvan ez a lehetőségük, ha nem bírják az otthoni klímát: át lehet jönni ide lakni, senki sem tartóztatja őket.

Szép dolog a nagy Magyarország eszménye, csak van vele egy icipici hiba: nagyon nem igazságos az egykori nemzetiségekkel. A magyarok nagyon nyavalyognak, hogy erőszakos románosítás/szlovákosítás stb. alanyai, de persze arra senki nem gondolt, milyen lehetett 150 évvel ezelőtt Magyarországon nemzetiséginek lenni. A kiegyezés után ugyanis erőszakos magyarosítások történtek, és a nemzetiségeknek nem volt joguk használni a nyelüket, nem voltak iskoláik, stb. A magyarok hajlamosak elfeledkezni ilyen apróságokról.

2008. aug. 13. 17:08
 6/15 anonim ***** válasza:
100%

A kettős állampolgárságot azért akarta anno a FIDESZ, mert arra számított hogy ha megnyerik a 2ős állampolgárságról való szavazást, a külhoni magyarok rájuk fognak szavazni.

Az MSZP-SZDSZ vonal meg érthetően attól félt, ha lesz kettős állampolgárság, soha többet nem nyernek szavazást. Szerintem erről ment a titkos lobbi.

Azt persze nem tudom a határon túliak, mennyire jobb illetve baloldali érzelműek...

Egyébként én is azon a véleményen vagyok, ha szar kint élni, települjenek át Magyarországra, úgyis fogy a magyar lakosság. A képzett munkaerő mindig jól jön egy országnak.

2008. aug. 14. 13:10
 7/15 anonim ***** válasza:
71%
Attól, hogy megkapják az állampolgárságot, Magyarország nem lesz megint egységes, és főleg nem lesz nagy. Ahogy írták is előttem, az egész leginkább a Fidesz taktikája volt, mivel a határon túliak között köztudottan ők a favoritok. Szerettek volna maguknak még pár millió szavazatot, az MSZP meg természetesen ez ellen küzdött. Ez mindenről szólt csak az ottani magyarokról nem.
2008. aug. 14. 16:31
 8/15 anonim ***** válasza:
19%
Nekünk Vajdaságiaknak azért lett volna jobb, ha megkapjuk, mert nem kellene annyi utánajárás, ha vízumot akarunk valahova, ha egyáltalán megkapjuk. Mi itt akarunk boldogulni a szülőföldünkön, aki akar az áttelepül így is. Én sem értem miért féltek, nem kértük mi senki pénzét. A nyugdíjasok persze megijedtek, hogy kevesebb lesz a nyugdíj, de alaptalanul. Mindenki onnan kap nyugdíjat, ahol a jövedelméből vontak le, aki nem Magyarországon dolgozott, az nem is lett volna jogosult ottani nyugdíjra. A szerbek simán megadják az állampolgárságot a külföldi szerbeknek, senki nem is vitatta, hogy nem kellene megadni nekik. Szóval ahogy én látom Gyurcsánynak sikerült megijeszteni az emberek egy részét az undorító kampányával, másik részének pedig gondolom elege van a politikából, azért el sem ment szavazni. Szebb lenne, ha a magyarok összetartóbbak lennének az biztos. Amíg ebből is, meg szinte mindenből pártpolitikai kérdést csinálnak, addig erre nem sok esély van. Ezúton is köszönetet mondok az igennel szavazóknak.
2008. aug. 15. 01:03
 9/15 A kérdező kommentje:
Nem iskola alapításról van szó, van Vajdaságban is nagyon sok iskola, meg Erdélyben is. Csak gondolj bele, milyen az ha nem az anyanyelveden szerzed meg a tudást. Még a magyar tanszéken is vannak szerb nyelvű tantárgyak!!! Szóval mi a könnyebb, magyarul tanulni, vagy idegen nyelven! Erre gondoltam, amikor az iskolákat említettem. Az utolsó válaszolóval egyet értek, nem kellett volna nekünk semmi Magyarországtól, és én személy szerint nem is szóltam volna bele a szavazataimmal a politikába. Csak annyival lett volna nekünk jobb, hogy édes anyanyelvünkön tanuljunk, nem pedig más népnek a nyelvén, amit sajnos kevés ember beszél perfekt, mert mi magyarok vagyunk, nem szerbek. Pl.férjem szinte meg se tud mukkani szerbül,én is a munkahelyemen szereztem egy kis nyelvtudást, mert muszáj. Én is vajdasági vagyok, és szeretek itt élni(közel a határnál), nem települtem volna át. Azért tettem fel ezt a kérdést, mert amióta megvolt ez a szavazás, bennem van a fúró, hogy miért vélekedtek így rólunk az anyaországiak, miért tartottak ennyire tőlünk, holott egy nemzet vagyunk, csak szétszakítottak bennünket. Nem vagyunk és nem is leszünk rászorulva az anyaországiakra, mert mi itt Vajdaságban mint a kis hangyák dolgozunk, és mi tartjuk el a lenti szerbeket is. Rajtunk élősködnek az itteni szerbek is, pedig mi vagyunk a kisebbség. Mi dolgozunk, ők meg kapják a jó lóvét... Munkalehetőség oda ha nem tudsz szerbül, nem hogy kis főnök legyél, hiába van meg az egyetemet. Te magyar vagy, tűnj a fenébe, ez a jelszavuk. Nem kellünk itt se(ami érthető), de hogy SAJÁT nemzetünk is eldobott bennünket, hát ez nagyon szomorú...Ez az én privát véleményem, várom a kommentet, nyugodtan lehet szidni is, széles a hátam, bírja a szidást, meg itt a szerbek mellett már megszoktuk...Üdv mindenkinek!
2008. aug. 15. 11:06
 10/15 anonim ***** válasza:
79%
Nekem csak egy kérdésem lenne, ha nem kell az anyaországtól semmi, akkor miért szerettétek volna a kettős állampolgárságot? Akkor mi értelme? Attól még nem lesz egységes Mo? Vagy csak a lelki békétek végett?
2008. aug. 15. 16:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!