Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Mi értelme a magántulajdonon...

Mi értelme a magántulajdonon alapuló gazdasági rendszernek? (Pontosabban a gazdasági versenynek. )

Figyelt kérdés

Azt mondják, a verseny ösztönöz, erősíti a gazdaságot, de ebbőll annyi sült ki, hogy tele van a világ értelmetlen és/vagy az egészségre káros elégértelmetlen termékekkel - pl. 100 ezer fölöttibe kerülő okostelefonok, gyorskaják. Meg ha van 10 kis vegyesbolt egy faluban, aztán kimegy oda mondjuk a TESCO, semmi illegálisat sem csinált, de mindet tönreteszi, s az addig sikeres vállalkozókból földönfutó lesz. Meg ott van a globalizáció, hogy az éhező afrikai kisgyereket dolgoztatja egy "vállalkozó", majd átadja másiknak, aki legálisan elviszi pl. Jamaikába, ahol ezek az olcsó tömegtermékek tönkrevágják a helyi vállalkozásokat. A vállalatok nyúzzák egymás bőrét a pénzért, de mit vesznek ebből? Luxusjachtot, nagyon nagy házakat, "egy egész tengerpartot", stb.-t a cég vezetői. Holott ez a pénz értelmesebb dolgokra is mehetne. Pl. technológiai fejlesztésekre.

Jól látom a helyzetet? 14/F vagyok xd

2014. aug. 18. 22:09
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
83%

Úúúúúr isten... O.O"

És még csak 14 éves...

Gondolom töri könyv nem gyakran volt a kezedben. Inkább azt olvasgasd, mint a kurucinfót.

2014. aug. 18. 23:00
 12/27 A kérdező kommentje:
Utolsó: Miből jöttél rá, hogy nem kommunista vagyok? XD De volt, sőt, ha gazdaságról van/volt szó, már 5.-ben is kioktattam a tanárt, pl. mert az állította, hogy az anarchizmus egyszerű nihilizmus, "lőjünk le mindenkit" ideológia, én meg felálltam és azt mondtam: "gyűlölöm az ilyen ideológiákat, de az anarchizmus egy individualista kommunizmus!"
2014. aug. 18. 23:06
 13/27 A kérdező kommentje:
A másodiknak és a Mari nénisnek ment a zöld, a többinek a piros.
2014. aug. 18. 23:08
 14/27 anonim ***** válasza:
92%

"Szabadság? XD Az a legnagyobb gátló erő."

Bizonyíték? Mert én azt látom, hogy volt 5000 évünk rabságban, és sehova nem jutottunk, majd 400 évünk szabadságban, és eljutottunk oda, hogy több száz kilométerről tudunk beszélni. Akár különböző nyelveken, videó, audio vagy írott szöveg formátumban, akármiről.

"A kapitalizmus is egy rabszolga tartás, csak a modern rabszolga nem feltétlenül éhezik és robotol, csak az idegrendszere megy tönkre."

1) A modern rabszolgának vannak jogai! Nem korbácsoltathatnak meg, ha rosszul végzed a munkád. Lehet, hogy van akinek tönkremegy az idegrendszere, de legalább nem vágják le a fejét. Szerintem azért ez haladás.

2) Nekünk van esélyünk a kitörésre. A legcsóróbbak gyerekéből is lehet akármi. Persze ezért meg kell dolgozni, és nem csak szenvedni, hogy jaj szegény én.

"Okostelefon, autó? Mi a gec**nek? "

Oké, mondok mást. Rákszűrés és orvosság? Nem ördögűzésre visznek ha beteg vagy, hanem működőképes orvosságot kapsz. Persze lehet kritizálni a mai gyógyszeripart, de hogy a középkorinál végtelenszer magasabb szinten áll az tuti.

Tiszta víz? Meleg víz? Vízhálózat? Az is mi a gec**nek? Szeretnél koszos hideg vízben fürdeni inkább? Ez a szabadság eredménye.

"És egy államban, ahol minden az államé, miért ne akarnának fejlődni?"

Elméleti szinten persze akarnának. Nem ezzel van a gond. Elméleti szinten én is meg akarom nyerni a lottót. A gond ott van, hogy akik vezetnék a nagy állami vállalatokat, azoknak nem érné meg a fejlődés. Hiszen azzal nem tudnak több terméket eladni, mert már most is minden igényt ők elégítenek ki a piacon. És így nem adnának pénzt laboroknak, akik a fent említett dolgokat kifejlesztik. A fejlődés nem magától lesz, beruházás kell hozzá. Ha senki nem akar kiadni milliárdokat egy fejlesztésre, mert anélkül is jól megvannak, akkor soha nem lesz fejlődés. És a történelem engem igazol.

"Meg ha lenne is nagyobb értelme ezeknek az általános érveléseknek, akkor is, az emberiség ki fog halni ettől."

Hát, lehet...

De hadd kérdezzem meg, tudod, hogy hányféleképp halt már ki az egész Föld többször is (segítek, 5 alkalommal. Egyszer a meteor miatt, négyszer különböző vulkáni túlműködések miatt)? Egyes területei pedig még többször. És semmit nem tehettek az akkori állatok. Mi megvédhetjük magunkat a természettől, ez hatalmas dolog. És ha kicsit vigyázunk, hogy egymást se irtsuk ki, akkor sokkal szebb jövő elé nézünk, mint bármely más faj a Föld történetében.

2014. aug. 18. 23:09
 15/27 A kérdező kommentje:
Utolsó: ment a zöld. Nem egészen értesz velem egyet, de legalább az értelmesebb fajtából vagy. Igen, nagy fejlődésen ment eddig át az emberiség, de a mai technológiával az összes ember jólétét megtudnánk valósítani. Ennek gátlóereje a liberálkapitalizmus.
2014. aug. 18. 23:12
 16/27 A kérdező kommentje:
Ja, meg miért ne érné meg a fejlesztés? Az a munkája, hogy azzal foglalkozzon... Ha valaki nem a fejlődésért dolgozik, leváltják. Probléma megoldva.
2014. aug. 18. 23:22
 17/27 A kérdező kommentje:
Aki érti az általam, meg a nem iq harcosok által írtakat, ajánlom a Zeigeist filmeket. Internacionalista, meg összeesküvéselmélet szaga van, de a lényeget elmondja. Sokban nincs igaza, de érdemes megnézni.
2014. aug. 18. 23:29
 18/27 anonim ***** válasza:

Talán túlságosan sokat koncentráltam a múltra. Képzeld el, hogy te hogy tekintesz a 100 évvel ezelőtti életkörülményekre. 100 év múlva ugyanígy fognak ránk nézni. Ha most megállítanánk a fejlődést, az unokáinktól vennénk el egy jobb világot. Nem gondolom, hogy bármikor is azt mondhatnánk, hogy na, most már elég jó minden, ideje leállítani a fejlődést.

Ami pedig a harmadik világ problémáját illeti, szerintem a globalizáció messze a legjobb módszer. Persze lehetne a fejlődésre szánt pénzből ezerszer ennyi adományt küldeni nekik. De egyszer csak jön a válság, elapadnak a csapok, és ők éhen halnak. Ehelyett mi odamegyünk, viszünk ipart, és felvesszük a jó munkaerőt. Először csak sz.r cuccokat gyártunk ott, idővel pedig mindent. Afrikában egyelőre nem igazán van látszatja, de nézd csak meg Kínát. A semmiből mi húztuk fel idáig, a globalizáció, a liberalizmus, a kapitalizmus. Vagy Japánt, vagy Dél-Koreát. Szerintem a jövőben Afrika is sorra kerül. Szóval úgy gondolom, hogy nem igaz, hogy tönkretesszük a világ többi részét. A világ többi része eleve rossz, mi pedig lassan felhúzzuk őket. Hol lassabban (Afrika, D-Amerika), hol gyorsabban (Japán, Korea, Kína).

"Ja, meg miért ne érné meg a fejlesztés? Az a munkája, hogy azzal foglalkozzon... Ha valaki nem a fejlődésért dolgozik, leváltják. Probléma megoldva."

Nem érted. Nincs motiváló erő, hogy újítsanak. Ha újítasz, ha nem, megveszik a termékedet, mert csak az van. A kutató fejlesztését felhasználják, ha nem különösebben káros, mert nincs más kutató, akinek a munkájával összevethetnék. Van egyféle cipő. Szerinted ki foglalkozna vele, hogy jobb vízellenálló képességeket, erősebb talpat, olcsóbb előállítási módszereket dolgozzon ki és finanszírozzon, ha egyszer nincs rá szükség? Úgyis megveszik, mert ez az egy van és kész. A monopólium megállítja a fejlődést. És ha nekem nem hiszed, az egész történelem bizonyítja az állításomat.

Egyébként meg itt senkit sem érdekel, hogy kit hogy pontozol.

2014. aug. 18. 23:36
 19/27 A kérdező kommentje:

Oké, oké, abbahagyom az értelmetlen pontozást....

Jó dolgokat írsz, csak annyi gond van, hogy nem kell Afrikáig menni, hogy nem működő gazdaságokkal találkozzunk. Itt Magyarországon óriási a korrupció... A globalizáció meg a világbank eszköze, hogy a fejletlen infrastruktúrájú országok nyersanyagait ellopják. Pl. az olajat. Japánt meg nem volt jó ötlet felhozni, annyi ott a b*zi, hogy nemsokára kihalnak. Az usában meg akkora a liberalizmus és az erkölcsösség, hogy napi többszázezer ember hal meg.

2014. aug. 18. 23:52
 20/27 A kérdező kommentje:
Ha az ember kezébe szabadságot adsz, az csak hülyeségre fogja használni. A szabadság egy hazugság, hagyni kell a francba. Ezt a kapitalizmust meg megdönteni.
2014. aug. 18. 23:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!