Miért utálják a határon túl élő magyarokat a határon túl élő nem magyarok?
Igen egyetértek - valaki tömören - kisebbségi komplexus-
sal magyarázta ezt a kérdést. A történelmi Magyarországon
jelentős számban éltek kisebbségek. Legtöbben valamilyen
szláv népcsoporthoz tartoztak. Ezenkívül jelentős volt
a német és román ajkúak száma is. Ezen felül sok más
népcsoport is keveredett országunkban. A XV. századig
biztos hátrányt jelentett, valamely kisebbség tagjának
lenni a többségi magyarsággal szemben. Később a magyar
önállóság elvesztésével, az éppen aktuálisan felettünk uralkodó nemzetek politika csinálói gondoskodtak arról,
hogy az országban levő feszültség ne a regnáló hatalommal
szembe feszüljön, hanem a másodrendű magyarság és a har-
madrendű kisebbség súrlódásaiban oldódjon fel. A fenálló
feszültség nem a szlovák és magyar, illetve román és magyar között áll fenn, hanem ilyen vagy olyan identitá-
sú személyek között. Lehet, hogy genetikailag ki lehetne
mutatni azt, hogy egy véres szájú szlovákban több magyar vér folyik, mint egy magát echte magyarnak vallóban. Az tény, hogy a törökök kiűzetése után az Alföldet jelentős
számban szlovákokkal népesítették be, akik évszázadok alatt magyarrá asszimilálódtak. Ezen nemzet lélekszám
vesztés ugyanolyan rossz érzéssel tölthette el a helyben megmaradt szlovák identitásúakat, mint minket magyar identitásúakat a Trianon utáni nemzet fogyatkozásunk kapcsán. Nagy rá az esély, hogy szlovák - magyar gyülölkődésben genetikailag javarészt két szlovák feszül egymásnak.
Szlovákiában a magyar ellenesség jobban kitapintható,
mint Magyarországon a szlovák kisebbséggel szemben fennálló ellenérzés. Szerintem mindkét országban a hétköznapi emberek szintjén nagyobb feszültség van a
cigány kisebbség és a többségi nemzet tagjai között,
mint bármely más kisebbség között. Ebben hibás az állam,
amelyik nem megfelelő integrációs politikát folytatott,
de maga a kisebbség is, melynek jelentős hányada nem is akart és jelenleg sem akar a többséghez integrálódni.
Én szerbiai vagyok, és errefelé nem nagyon tapasztaltam utálatot velünk, magyarokkal szemben. Persze kivételek mindig vannak, de elenyésző számban. Abban a városban, ahol én születtem a lakosság 85%-a magyar, meg a környező városok is nagyobb számban tartalmaznak magyar ajkú lakosságot. Ismerek nem egy és nem kettő olyan szerb nemzetiségű egyént, akinek a vérvonal szintjén semmi köze sincs a magyarokhoz, és mégis megtanultak magyarul.
Személyes tapasztalatom konfliktus terén nem sok volt, szinte semmi...
Több mint egy éve bekerültem egy teljesen szerb közösségbe, akkor még a szerb tudásom a nullával volt egyenlő, és senki sem utál, vagy bánt emiatt. Sőt, nagyon segitőkészek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!