Tulajdonképpen jó vagy rossz a korrupció? Mik az előnyei és a hátrányai?
Félreértés ne essék, én nem vagyok korrupt, csak érdekelne.
Magyarországon mikroszinten is van eléggé nagy korrupció, tehát a kisember is sokszor korrupt, nem csak a politikusok.
Valamint itt egy térkép, hogy a világ országainak több, mint a 90%-ában eléggé nagy a korrupció.
Ez egy ennyire jellemző emberi tulajdonság, vagy mi? Olvastam olyat is, hogy a korrupciónak előnyei is vannak, meg hátrányai is.
Mik ezek?
Azt tudom, hogy sok ország küzd a korrupció ellen. De nagyon kevés helyen nincs korrupció, ők hogyan csinálják?
Egyáltalán mi az a korrupció tulajdonképpen?
Mert az biztos, hogy nem a kapitalizmus sajátja, ugyanis Kubában, Észak-Koreában, Laoszban, Vietnamban kirúgóan magas, ahogy SZomáliában is.
A korrupciónak nincsenek előnyei. A korrupció az, amikor valaki pénzen előnyt vásárol önmagának valakinél, aki valamilyen téren döntési pozícióban van. Így kárt szenved mindenki más.
Például a közbeszerzésen a drágább és/vagy rosszabb minőséget előállító pályázó kapja a megbízást.
Rövidtávon élénkíti a fogyasztást és növeli az adott pénzeszköz likviditását meg reálértékét, de ez mindenre igaz ami megvásárolható.
A korrumpálóknak értelemszerűen világos hogy miért előnyös a dolog és a korrumpált pénzügyi helyzete is javulni fog.
Az államnak még ezeken felül azért hasznos a korrupció meg hogy a transzparenciát nélkülöző korrupcióval roppant szövevényessé és átláthatatlanná teheti hűbéri rendszerét, ami pedig a saját hatalmának megtartásához kulcsfontosságú. Ha kellően kiterjedt a rendszer és hűbéri rendszer alján állampolgárok milliói vannak, akkor a Párt befolyása korlátlan gyakorlatilag.
Ahol nincs ott is van, csak nagyon kevés, de ott mondhatni hogy a hazai polgárok és az állam kimarad a buliból. Aminek az oka nagyon egyszerű, az állam mivel az állampolgárok kitaposták ezt belőle, átláthatóvá teszi teljesen a pénzügyeit, ahogy a vállalkozások is.
Mint korábban említettük, ha az állampolgárok a korrupció és a nepotizmus semmilyen formáját sem tolerálják, akkor a népakaratból élő politikusok és a nép tagjaiból álló fogyasztó réteg értékítéletétől is függő vállalkozások tartózkodni fognak az ilyesmitől. Főleg hogy szintén társadalmi nyomásra teljesen áttekinthetővé tették a pénzügyeiket.
Hogy a nép az ilyesmit akarjon, ahhoz személyes példamutatás és példaértékű oktatás kell, meg viszonylagos jólét.
Ha mindegyik komponens megvan akkor ez egy öngerjesztő folyamat, ami szép lassan száműzi a korrupciót barátságosabb vidékekre. Ha bármelyik hiányzik és a pótlására nincs igény, akkor megreked a folyamat és visszafordul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!