Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Véleményetek szerint voltak...

Lumpenproletár kérdése:

Véleményetek szerint voltak politikai összefüggései annakidején a Labancz Anna gyilkosságnak vagy pedig nem és tényleg az az ember volt a tettes akit Asperján György a könyvében megnevezett?

Figyelt kérdés

Én mielőtt elolvastam Asperján György könyvét-először még 2007-ben(A Labancz Anna gyilkosság)sokaktól hallottam hogy politikai okokból ölték meg Annát(tudott az orvosokról sok olyan dolgot ami politikailag ártott volna nekik...stb.)de a könyvben az író annyira világosan"vezeti végig"az eseményeket hogy engem meggyőzött.

Arra lennék kíváncsi hogy a Tisztelt fórumozóknak mi erröl az egészről-a Labancz Anna gyilkosságról a véleménye illetve meglátása.

Persze nem tudom mennyi választ fogok kapni(fogok-e egyáltalán...)mert bár az országban sok embernek van véleménye erröl a"témáról"egyrészt már elég régen történt másrészt meg ugye...szerencse is kell egy-egy itteni"kérdés"kitárgyalásához"mert ha éppen tizenéves srácok veszik észre hát nekik ugye(érthetően)semmit nem mond ez a"sztori"...

Abban bízom hogy itt is"kifogok"olyan nagyszerű embereket mint ITT:

http://www.gyakorikerdesek.hu/politika__magyar-politika__566..

nneddudgi ÉS Pro Patria bár nincsenek egy véleményen"viszik"a kérdést és jobbnál-jobb(elgondolkodtató)válaszokat tesznek le az asztalra!

Bár itt is lennének ilyen"zászlóvívők"!

2014. máj. 17. 07:59
1 2 3
 11/23 valweaver ***** válasza:
80%

Régóta van bennem egy ,az akkori rendszerben rejlő momentum, ami az elkövető személye kapcsán nem hagy nyugodni.Nem közvetlen politikai kapcsolat,de szerintem az ügy megoldása szempontjából semmiképpen nem lehet kihagyni.

Asperján György tökéletesen zárt bizonyítási láncolatot állított fel a könyvben a cselekmény indítékát és az elkövető személyét is nevén nevezve.

Az sikkadt el meglátásom szerint,hogy az általa megnevezett elkövető édesapja az 1957-ben megalakult Munkásőrség tagja volt, valószínüleg az átlagosnál magasabb beosztásban. Ez utóbbit onnan gondolom,hogy 1970. április 19. napján lövészet-vezetőként vett részt a munkásőrség lőgyakorlatán, vagyis tapasztalt, régi megbízható elvtársa volt a rendszernek.Ilyen közeli rokononi kapcsolatra tekintettel az író által megnevezettt L.J.-ről - talán legfelsőbb utasításra - a rendőrségnek le kellett szállnia.(szerintem ez szigorúan titkos minősítésű szóbeli utasításban érkezett a BAZ-megyei Rfk vezetőjéhez, erröl egyik beosztott sem beszélhetett) Meggyőződésem, hogy L.J. volt az elkövető,de az akkori nagyon szigorú pártállami rendszer nem engedhette meg magának,hogy egy munkásőr fia gyilkosság miatt akasztófára kerüljön.Ne felejtsük el, hogy a Munkásőrség volt az MSZMP ökle, még csak 13 éve létezett,az új gazdasági mechanizmus meg éppen csak beindult.A teljes állampártnak nagyon kínos lett volna ,ha az igazság kiderül.Egy szegény ápolónőt meg ugyan ki siratott...

L.J. az akkori rendőri kihallgatási módszerekkel nagyon rövid időn belül megtört volna .

2022. jún. 16. 22:58
 12/23 anonim ***** válasza:
Ez egy nagyon érdekes információ. Erről még soha nem olvastam sehol, hogy a feltételezett elkövető, L. J. apja munkásőr volt. Ha ennek valóban szerepe volt abban, hogy a fiát "futni hagyták", akkor nincs ennek valahol valamilyen nyoma? Ma már senkinek nem kell tartania az egykori rendszer (vagy annak vezetői) részéről bármilyen retorziótól, tehát aki még él az egykori rendőrök közül az beszélhetne... Mindenesetre teljesen életszerűnek tűnik ez a verzió. Apropó, amúgy L. J. él még?
2022. jún. 16. 23:43
 13/23 valweaver ***** válasza:
100%

L.J. a saját tanúvallomásáról felvett jegyzőkönyvben rögzítve említette, hogy az apja 1970.április 19-én (vasárnap)a rudabányai lőtéren lövészetet vezetett.(A Labancz Anna gyilkosság 364.oldal 4. bekezdés)Mivel ebben az időszakban csak a néphadsereg,karhatalom,rendőrség, határőrség hivatásos állományú tagjai - meg a hivatásos vadászok - rendelkezhettek legálisan lőfegyverrel-a vasárnapra is tekintettel-úgy vélem, hogy a munkanapokon egyébként dolgozó munkásőrök hajtottak végre lövészetet.Véleményem szerint kizárható, hogy bármelyik másik fegyveres szerv ,vagy testület tagjai gyakorlatoztak volna a kérdéses lötéren.Ennek alapján állítom,hogy L.J. apja munkásőr volt, bár semmilyen egyéb kutatást nem végeztem ebben a körben, az interneten adatot erre vonatkozóan nem találtam.

Amennyire tudni lehet az ügyben többször megszüntették - vagy felfüggesztették-, majd folytatták a nyomozást.Az utolsó bizonyosnak tűnő megszüntetés 1990-ben volt.Az ügyre vonatkozó elévülési szabályok szerint így az 2010-ben évülhetett el, vagyis amikor a könyv megjelent-2006-ban-az abban írtak alapján a tényállás tisztázása érdekében - esetleg L.J.újabb kihallgatása foganatosításával - még folytatni lehetett volna a nyomozást.(Az általa hivatkozott hazugságvizsgálat eredménye irreleváns,sokmindent hallhatott, ismerhetett meg 1970 és 2006 között.)Lehet, hogy jogilag is beazonosíthatóvá vált volna az elkövető és nem kerülhetett volna sor az írót marasztaló polgári perre.

Csak úgy lehet vele a rendőrség, hogy inkább maradjon ismeretlenes az ügy, mint kellemetlen helyzetbe hozzák az eredetileg-megkötött kezű -nyomozókat, vagy azok emlékét...Bár Anna emléke örök...

2022. jún. 17. 20:29
 14/23 anonim ***** válasza:
13# Igen, ez egy teljesen logikus okfejtés a részedről. Viszont tudomásom szerint 1990-ben elévült az ügy, a gyilkosság idején érvényben lévő törvények alapján 20 év volt az elévülési idő. Tehát 1990 áprilisa után már senkit nem vonhattak felelősségre a gyilkosságért. Az valóban irreveláns, hogy a könyv megjelenése után kirobbant polémia idején L. J. hazugságvizsgálatnak vetette magát alá, hogy úgymond tisztázza a gyanút és ez negativ lett, mert annyi idő eltelt 1970 óta és annyi mindent hallott, hogy nem hozhatott ez a vizsgálat semmilyen hiteles eredményt. Esetleg meg lehetne még interjúvolni olyanokat, akik még élnek a nyomozás résztvevői közül. Tudtommal pl. Ocsenás József, aki az elején a nyomozás vezetője volt, él még. Lehet, hogy nem akarnak már nyilatkozni, mert számukra kínos az eset. Azt azért remélem, hogy egyszer tényleg kiderül a gyilkos kiléte, bár számomra nem kérdés, hogy L. J. volt, de valamilyen bizonyosság jó lenne. Azt nem tudom elképzelni, hogy ennyi ideig teljesen titkolni tudta a környezetében a sötét terhet, hogy nem szólta el magát véletlenül valamikor, hogy a családja esetleg nem tudott semmit stb. (Állítólag az ügy kirobbanása után a lánya megszakította vele a kapcsolatot, a szomszédai is kerülték). Szóval vannak még elvarratlan szálak, bár Asperján György szerintem tökéletes mattot adott az elkövetőnek.
2022. jún. 22. 22:47
 15/23 valweaver ***** válasza:

12/14-hez

Azt nem tudom, hogy L.J. életben van-e, de az biztos,hogy 2019-ben a Miskolci Egyetem ünnepségén az Aranydiplomája átvételén nem jelent meg.(A teljes felvétel az interneten megtalálható)

2022. jún. 26. 13:20
 16/23 anonim ***** válasza:

Nemrég elolvastam újra a neten számos olyan cikket, amely az Asperján György könyvének megjelenése után kirobbant botrány idején íródott. Ezekben többször megszólaltatták L. J.-t is. Enyhén szólva érdekes dolgokat mondott akkor is... Pl. az egyik, Blikkben megjelent cikkben (L. bebizonyítja: nem ő gyilkolt 36 éve) azt mondta, hogy: "Mi barátok voltunk, sosem tudtam férfi-nő viszonyt elképzelni közöttünk"... miközben a könyvben is olvasható, rendőrségi tanúvallomásáról készült jegyzőkönyvben maga mesélte el azt, hogy 1966 szilveszterén, amikor Ózdon buliztak, együtt aludtak és a saját problémái miatt nem sikerült együtt lenniük (Anna odaadta volna magát neki), majd még találkozgattak. Bár elmondja azt is, hogy mint nő nem jelentett számára semmit (amit én nem hiszek el), de 1970 februárjában elment a Megyei Kórházba és meghívta Annát a gyöngyösi lakására, amit a lány nem fogadott el. Barátok mióta szoktak levetkőzni meztelenre egy ágyban illetve nehezen hihető, hogy csak beszélgetni akart Annával, amikor meghívta Gyöngyösre.

A következő idézet a cikkből: "1970. április 19-én hajnalban, amikor meggyilkolták, szüleimmel és a testvéremmel voltam. Borozgattunk, alibit igazoltak.". Khm khm... igen, úgy igazoltak neki alibit, hogy látták elmenni lefeküdni, majd másnap reggel találkoztak vele újra. Hogy közben aludt-e végig éjszaka vagy nem, azt nem tudhatták. Ez az alibi bizony így gyenge lábakon áll.

Ebből számomra az jön le, hogy L. most is ködösít, nem mondja el a valóságot, az egykori tanúvallomásának is ellentmond. Ez csak tovább erősíti azt a gyanút, hogy ő lehetett az igazi tettes.

2022. szept. 29. 17:53
 17/23 valweaver ***** válasza:
100%
Ha csak L.J. tanúvallomását ismernénk, akkor is rengeteg megválaszolatlan kérdés vetődik fel. Nekem az Annával való kapcsolat bagatellizálása, a minél több alibi tanúnak látszó személy megjelölése csak abba az irányba mutat, hogy a L.J. pánikszerűen igyekezett menekülni szorult helyzetéből.Semmilyen magyarázatot nem adott arra, hogy miért nem utazott haza pl.vonattal már pénteken munka után, és miért maradt április 18-án délig Gyöngyösön, illetve ha már ott, volt mivel foglalatoskodott.Miért volt olyan nagy buli szombaton motoron vacogva Butora Gyulával Rudabányára menni csupán azért, hogy a postavezető - bizalmi állás! - anyuka kimossa a szennyes ruháját, meg félig megnézzen egy focimeccset.Az éjszakáját röviden elintézte azzal, hogy aludt. Egy szó nem esett arról, hogy mikor, hogyan sérült meg a keze - igaz nem is kérdezték - , amitől érdekes módon vércseppenéses lett apukája barna ingének kézelője.Motorkerékpárról a vallomásban szó sem esik, pláne annak szereléséről,vagy bármilyen más fizikai tevékenységről. Minek is,hiszen nem mondta, hogy van-e motorja, illetve a sajáttal járt-e valahol.A vérgyanús vízbe áztatott törülközők és egyéb ruhadarabok története egyszerűen badarság.Pont akkor, pont ott jutott eszébe - április 19-ről 20-ra virradó éjjel - a ruhák beáztatása és teljesen véletlenül akkor van a kezén is a sérülés.És vajon a tanúi miket mondtak volna, ha a hatóság tagjai az eljárás során jegyzőkönyvileg kihallgatják őket? Ő maga sorolt fel vagy két tucatot.A motoros baráttól Szepesi Rozikán át a rudabányai, miskolci, gyöngyösi fiúkig, akikkel április 19-én.találkozott.Mit mondott a főnökének, miért vitték el a rendőrök? Apropó rendőrök.Nem tudom felfogni,miért nem lehetett ehhez az emberhez hozzányúlni - persze képletesen.Meggyőződésem, hogy már mindenki rég túl lenne az ügyön.Azt már csak félve jegyzem meg, hogy a nyomozás felett fokozott ügyészi felügyeletet kellett gyakorolnia a főügyészségnek.Ez sem volt valami hatékony. Az elvtársak miért nem láttak a szemüktől? És még annyi: a újonnan érkező fiatal rendőröknek megmutatták egyáltalán L.J. jegyzőkönyvét?Ha igen, nem tűnt fel semmi, vagy "Felejtsd el!- Parancs értettem!"? Ha már a jogi igazságtételre nem is kerülhet sor, az erkölcsire még van esély.
2022. okt. 1. 21:31
 18/23 anonim ***** válasza:

Egyre inkább az az érzésem, hogy tényleg létezhetett egy felsőbb utasítás, amely „érinthetetlenné” tette L. J.-t, akár szóban érkezhetett a BAZ megyei rendőri vezetőkhöz vagy esetleg valamilyen szigorúan titkos állambiztonsági levéltárban van még nyoma, amely jelenleg nem publikus. Másként aligha magyarázható racionálisan az az elképesztő dilettantizmus, amivel futni hagyták a férfit. Azért a borsodi nyomozók sem voltak akkora hülyék, sejtették, hogy ő lehet a tettes, nem véletlenül nyomoztak még utána „fű alatt” egyes rendőrök, akkor is, amikor már hivatalosan nem tehették. Elég ritka a kriminalisztikában, hogy ennyire egyértelmű bűnjelek és teljesen életszerűtlen tanúvallomás után valakit már ne is vizsgáljanak, hanem elengedjék. Ha valaki erre nekem akár csak részben hihető magyarázatot ad, annak megemelem a kalapom!

Arra én is kíváncsi lennék, hogy pl. a munkahely mit adott elő arról, hogy vajon miért jöttek érte a rendőrök, miért kellett tanúvallomást tennie. Igen, az általa megnevezett tanúkat pedig ha kihallgatják, akkor hamar a végére járhattak volna a sztorinak, mivel a hazugságok lelepleződtek volna (pl. Szepesi Rozália, aki elmondta később egy rendőrnek, hogy soha életében nem feküdt le L. J.-vel, magyarul valaki mástól származtak a vérnyomok és neki nem volt semmi érdeke hazudni). Az is kérdés számomra, hogy az akkori technikai színvonalon meg lehetett-e állapítani azt, hogy egy telefonhívást honnan indítottak? Így lehetett volna kideríteni azt, hogy tényleg az L. J. anyja által vezetett postahivatalból kezdeményezték a hívásokat, amely újabb komoly bizonyíték lett volna ellene. Tudtommal ugyanis a délutáni telefonálót (aki Annának sértő dolgokat mondott) és az estit (aki Kovács Katalin beosztása után érdeklődött a nővérszállón) sem tudták beazonosítani a nyomozás során.

2022. okt. 4. 12:40
 19/23 valweaver ***** válasza:
Ezt az ügyet - az elévülés ellenére - most, 53 év elteltével sem szabad átadni az enyészetnek, mert hosszú évtizedek óta él köztünk egy ember, aki bosszúból kegyetlenül, barbár módon megfosztott egy fiatal lányt a boldog, vidám,gyermekáldással teli élettól pusztán azért,mert ő maga olyan impotens módon akarta fenntartani az általa képzelgett szerelmi kapcsolatot, amibe nem fért bele az, hogy Anna végérvényesen visszautasította.A korábbi bejegyzéseimben foglaltakat minden tekintetben fenntartom, vagyis továbbra is L.J-t nevezem elkövetőnek, aki - nagyon remélem - a gyilkosság óta lelkileg terhelten és rettegésben élte mindennapjait,rémálmok gyötrik a mai napig.Azt, hogy elkerülhette a gyanusítotti, majd vádlotti pozíciót, aztán az akasztófát köszönje meg a tehetetlenségre kárhoztatott BAZ-megyei rendőr-főkapitányságnak és az ottani ügyészségnek.Biztos vagyok abban, hogy L.J. mindmáig figyeli a gyilkossággal kapcsolatban megjelenő híreket, információkat, így ezt a bejegyzést is.Labancz Anna testét 1970 április 22. óta örzi a sajópetri temető...
2023. ápr. 21. 18:45
 20/23 valweaver ***** válasza:
Új információ látott napvilágot:" Labancz Anna gyilkosai" címmel külföldi gyártásban dokumentum-film sorozat készítése van tervbe véve.Remélem a Dudás Balázs rendező által az Ex Oriente Film Workshop égisze alatt elkészítésre kerülő produktum igyekszik a valóságra koncentrálni, figyelembe véve a nyomozás során szándékosan elvarratlanul hagyott szálat is - gondolok itt L.J.szerepére, továbbá az impotens rendőri munkára és ügyészi felügyeletre.
2023. jún. 17. 21:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!