Rugós kés miért illegális? És a pillangó?
Úgyértem... vannak sokkal veszélyesebb kések is, mint a rugóskés... a törvényben mégis külön tiltás vonatkozik rá, hogy "a rugóskés, az aztán nagyon tilos". Mi ennek az oka? a félméteres harci/dobó-/vadászkés a smafu? Miért pont a rugós kést utálja ennyire a rendőrség?
Nincs rugós késem és nem is akarok, de már tényleg kíváncsi vagyok, hogy mi az oka... Szerintem nem veszélyesebb, mint a fixpengés túlélő/vadász/egyéb kések.
Magyarázat, Valaki?
Közbiztonságra különösen veszélyesnek minősít a törvény minden 8cm nagyobb pengehosszúságú kést.
Rugóskésből minden méretet szintén ebbe a kategóriába sorolnak (tehát a rövidebb pengéjűeket is).
Én sem értem miért. Rengeteg nem rugós bicska kapható amit szintén ugyanolyan gyorsan elő lehet kapni, és egy hüvelykujjmozdulattal kinyitni. Nem veszélytelenebbek, mégis magadnál tarthatod, ha rövidebb a penge 8cm-nél.
Erre a kérdésre egy igazán jó filmmel tudok válaszolni. Ajánlom mindenkinek, szerintem fantasztikus és igen mély mondanivalója van. Amit már leírtak páran a kompaktságról az itt értelmet nyer.
A címe: Szibériai nevelés
(De igen érdekes a törvény, mert ezeket a késeket pl.: csak rendvédelmi szervek vásárolhatják, míg egy damaszkpengés, rendkívüli minőségű és hasonlóan kompakt kést te is vehetsz és használhatod is 8 cm alatt)
Két dolgot kihagytam:
Egyik a film mondanivalója nem a kés használatában rejlik, mielőtt valaki félre értelmezi.
A másik pedig ebben az esetben valódi rugós (tehát markolatból kicsúszó) késekről van szó. Az a kés amelyik oldalról nyitható az 8 cm-ig elmegy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!