Mi jobb: az erősebb forint, vagy az alacsonyabb kamat?
Bár én távolról sem vagyok a téma szakértője, de szerintem a két dolgot nehéz összehasonlítani.
Az erős forint jó dolog, azonban fontos, hogy arról a szintről, ahová gyengült sose erősödjön már vissza, vagyis ne legyen defláció. Ez azért lenne rossz a gazdaságnak, mert ha valaki, mondjuk a nagyker a gyártól vesz 10X értékben valamit, azt már csak 9X-ért fogja tudni eladni a kiskereskedőnek, aki már csak 8X-ért a vásárlónak. Emiatt egy idő után inkább senki nem venne semmit és bedőlne a gazdaság. Az ideális eset az, ha a pénz folyamatosan kis mértékben romlik, hiszen akkor pont a fentiek fordítottja fog lejátszódni, ami érdekeltté teszi a gazdaság szereplőit a működéshez.
Szóval az erős forint jó lenne, de nem feltétlenül jó az erősítésére törekedni, ha már gyengébb.
A kamat pont annak az eszköze, hogy ezt a kis mértékű, ideális inflációt állandóan meg lehessen tartani, ne legyen se túl kicsi, se túl nagy.
Ha csökkenti a Nemzeti Bank a kamatot, akkor az emberek jó hitelekhez juthatnak, emiatt hamarabb vásárolnak, több pénzt fektetnek be, a gazdaság elkezd jobban pörögni. Ennek viszont az a hátulütője, hogy mivel összességében egyre több pénz lesz kint az embereknél, ezért egy Forint egyre kevesebbet kezd el érni, vagyis beindulhat egy a kívántnál nagyobb infláció.
Ekkor kell a Banknak növelnie a kamatot, amelynek pedig az lesz a következménye, hogy az emberek inkább beteszik a pénzüket a bankba, nem vesznek fel annyi kölcsönt, viszont így nem is pörgetik fel annyira a gazdaságot. A kisebb gazdasági teljesítmény ellenértékeként viszont csökken az embereknél lévő pénz összmennyisége (hiszen betették a bankokba), amitől a Forint értékcsökkenése lelassul, azaz kisebb lesz az infláció.
A Nemzeti Bank egyik kulcsfeladata, hogy "zsonglőrködjön" a kamattal úgy, hogy a lehető leginkább pörgő gazdaságot érje el miközben vigyáz arra, hogy az infláció ne szálljon el.
Ha a gazdaság valami miatt nagyon beindul (pl. olajat találnak az Alföldön), akkor a kamat akár egészen magas is lehet, hogy ellentételezze a gyors növekedés miatti inflációt és akkor az egészen magas kamat lesz az ideális a gazdaságnak. Ha valami miatt (pl. hibás gazdaságpolitika) a gazdaság nagyon leenged, akkor pedig a minél alacsonyabb kamat lesz a jó, hogy az embereket megpróbálja rávenni, hogy fogyasszanak, befektessenek, vásároljanak.
Most, hogy sajnos nincs valami túl élénk gazdaságunk, szerintem az alacsony kamat fontos, hogy az emberek tudjanak hiteleket felvenni, amiből aztán beindíthatnák a gazdaságot. Mivel attól (sajnos) nem kell félnünk, hogy a nagy növekedés túl nagy inflációt gerjesztene, ezért lehet is alacsonyan tartani a kamatot. Az alacsony kamat így most fontos és célszerű is.
A Forintnál szerintem nálunk a nullákból kellene először is levágni, vagyis a 100 legyen a 10, a 10 az 1 stb., majd törekedni arra, hogy olyan gazdaságunk legyen, ami képes elegendő Forinttal ellátni az embereket (munkabérként), amivel már kellő vásárlóerejük van.
Van a Nemzeti Banknak egy remek netes játéka, amivel ki lehet próbálni, hogy is megy ez az egész, talán érdemes a kedves kérdezőnek kipróbálnia!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!