Magyarországon van roma bűnözés?
Figyelem! Ez nem rasszizmusból van kiírva. De ez mi ?
És itt van, képekkel hogy milyen sérülései lettek.
Rég történt igaz.
-147 db értékelhető kérdőív tizenhárom évvel ezelőttről, egyetlen börtönből. Ezt nem tudom elfogadni mint rendes statisztikát 2013-ban.
Csak JELENLEG nincs HIVATALOS etnikai statisztika. Amit írtam, az régebben készült kutatásokon alapul.
-Ismétlem az első bekezdést.
Még egyszer: szociológiai kutatások alapján.
- Ezek a szociologiai kutatások kutyafülét nem érnek annyira kozmetikázottak, hogy is lehetne hiteles amikor nem lehet etnikai alapon megkülönböztetni embereket.
Az pedig, hogy te a saját kis mikrokörnyezetedben mit tapasztalsz, ugyanúgy nem releváns, mint az, hogy én az én saját kis mikrokörnyezetemben mit tapasztalok.
- Így igaz, viszont miért vannak hasonló tapasztalatok az ország egész területén? Sőt továbbmegyek mondj egy olyan országot ahol nincs velük tömegesen probléma, és sikerült beilleszkedniük. Nem egy egy személynek mint itt hanem úgy kollektíven mint itt a sváboknak pl.
Pontosan erről beszéltem eddig is: a tapasztalatok eltérőek, mindenki a saját környezetéből indul ki; de meg kell érteni, hogy ezt nem lehet az egész országra kivetíteni.
-pedig de. Nem hallottam olyan megyéről ahol a többségi lakosságnak nincs baja a cigányokkal valamiért.A többi kisebbséggel miért nem fordul elő ez?
Ha már így felhoztad, leírom, hogy felénk is vannak problémás romák, de nem sokkal magasabb arányban, mint a problémás magyarok. Egyetlen egy közeli kistelepülés a kivétel, ahol kb. olyasmi a helyzet, mint Borsodban vagy Szabolcsban.
-Ez is érdekes dolog az arányok. Hogy a fenébe tud egy kisebbség magasabb arányban termelni bűnelkövetőt mint a többségi társadalom?
A városomban, ill. a bővebb ismeretségi körömben vannak romák a betanított munkástól kezdve a bolti eladón, az üzletvezetőn, a buszsofőrön, az orvosasszisztensen stb. át a három diplomás tanárig.
-Ezt nem vitatja senki, mint írtam aki akart integrálódni a többségi társadalomba az megtette.
Kiskertet csak a kertes házban élők egy része művel, más része nem.
(A lakótelepeken élők pedig természetszerűleg nem. :D)
Igen egy része a nem roma része. A romák nagy többségének nem hogy a kertműveléssel vannak gondok, hanem az önkormányzatoknak úgy kell tanítani őket, hogy legalább a szemetet összeszedjék. A lakótelepiek valóban nem művelnek kertet MÁR. egyszerűen nem éri meg lásd Miskolc Lyukó völgy.(Ebbe nem mennék bele nagyon durva)
Sokadszor ismételgeted ugyanazt feleslegesen; már az előző válaszomban is emlékeztettelek a 11. sz. alatti válaszom kezdésére: a cigánybűnözés fogalma.
Az egyik linken pedig olvashatók tipikus bűncselekmények is.
(Megjegyzem, vannak olyan tipikus bűncselekmények is, amelyek a magyarokra jellemzők, azokat mégsem szokták külön "magyarbűnözés"-ként emlegetni...)
-Ha megvan a cigánybűnözés fogalma, és csinálják is a cigányok ezt a tevékenységet akkor miért nincs is cigénybűnözés?
-Elkeserítelek szokták, külföldön egy kalap alá vesznek mindenkit akinek az okmányában ez áll "Állampolgársága Magyar" Ismerős a Magyar ne lopj kifejezés a boltok falán kiírva?
Szóval vannak közösségellenes romák errefelé is: tolvajok, rablók, drogkereskedők, stricik, qrvák.
De ezek nem "rosszabb bűnözők", mint az azonos kategóriájú magyarok. Azaz a magyar tolvajok, rablók, drogkereskedők, stricik és qrvák.
-Ezt nem vitatja senki.
De hozzám ne beszélj többesszámban, mert én egyedül vagyok; nem vagyok tagja egyetlen csoportnak sem, és nincs befolyásom másokra.
-Ezt nem értem miért írtad. :)
"-147 db értékelhető kérdőív tizenhárom évvel ezelőttről, egyetlen börtönből. Ezt nem tudom elfogadni mint rendes statisztikát 2013-ban."
Próbáld már meg megérteni, hogy ezt nem "rendes statisztikának" kell elfogadni, de kiindulási alapnak jó. Ez alapján, és az évek során lezajlott folyamatok és változások alapján lehet következtetni.
"- Ezek a szociologiai kutatások kutyafülét nem érnek annyira kozmetikázottak, hogy is lehetne hiteles amikor nem lehet etnikai alapon megkülönböztetni embereket."
Egyszerűbb lenne, ha bevallanád, hogy te akkor sem fogadnál el semmiféle statisztikát, ha nem 13 vagy több éve készült, hanem tegnap, mert szerinted úgyis kozmetikázzák...
"- Így igaz, viszont miért vannak hasonló tapasztalatok az ország egész területén?"
Pont ez az, hogy NEM az ország EGÉSZ területén.
"Sőt továbbmegyek mondj egy olyan országot ahol nincs velük tömegesen probléma, és sikerült beilleszkedniük. Nem egy egy személynek mint itt hanem úgy kollektíven mint itt a sváboknak pl."
Nem foglalkozom más országokkal, és nem követem nyomon az aktuális eseményeket. Annyit tudok, hogy Kanadában nemrég megváltoztatták a bevándorlási törvényt, így azok, akiknek még nem fejeződött be a hivatalos eljárás, vissza fognak jönni Magyarországra. Franciaországban viszont egész jól elvannak tudomásom szerint. Tömeges probléma ott (és egész Európában) inkább a muszlim bevándorlókkal van; gondolj például a néhány évvel ezelőtti eseményekre Párizsban.
"-pedig de. Nem hallottam olyan megyéről ahol a többségi lakosságnak nincs baja a cigányokkal valamiért.A többi kisebbséggel miért nem fordul elő ez?"
Teljes körű és általános felmérést készítettél? Nem hiszem. Ez amúgy is egy erősen ferde kép lenne. Én is írtam egy negatív példát, holott nem ez a jellemző az egész megyére.
A településenkénti vizsgálattal is több probléma van, pl. a települések magas száma (3200) eleve hosszadalmassá és nehézzé tenné a _reprezentatív_ mintavételt.
Az, hogy esetleg beszéltél egy-két emberrel a különböző megyékből, vagy olvastál néhány véleményt, nem releváns. (Ha tízet vagy százat megyénként, még az sem reprezentatív minta.)
Itt van olyan település a közelben, ahol egyáltalán nincsenek romák, de még a közvetlen szomszédságban sem; a helyi jobbikosok mégis köpködnek rájuk, csak úgy, általánosságban.
Ez kb. ugyanolyan, mint ha azt mondanánk, hogy nincs olyan megye vagy város, ahol valakinek ne lenne problémája az épp aktuális kormánnyal, vagy szinte bármivel, a munkanélküliségtől kezdve az időjárásig. Hát persze, hogy nincs olyan...
"-Ez is érdekes dolog az arányok. Hogy a fenébe tud egy kisebbség magasabb arányban termelni bűnelkövetőt mint a többségi társadalom?"
Akár pontosan a kisebbségi volta miatt is. Meg még további tényezők miatt is. Ha tényleg érdekel a téma, olvass utána.
"Igen egy része a nem roma része. (...)"
Mármint NÁLATOK, ugye?
(Jóindulatúan feltételezve, hogy nem az én mondókámat akartad kiforgatni, mivel az én környezetemről fogalmad sincs.)
Akkor még egyszer: "Kiskertet csak a kertes házban élők egy része művel, más része nem.
(A lakótelepeken élők pedig természetszerűleg nem. :D)"
--> Te azt írtad, hogy nálatok a magyarok jellemzően kiskertet művelnek aprójószágot nevelnek jövedelemkiegészítési céllal, a romák pedig segélyért óbégatnak. ERRE reagáltam egyrészt ezzel; másrészt azzal, hogy nálunk sok magyar is segélyért óbégat, és/vagy kisebb-nagyobb mértékben eladósodik.
Tehát érted végre? Itt a magyarok egy része ugyanolyan vagy hasonló életmódot folytat, mint a romák egy része (naplopás, segély stb.); a két csoport tagjainak többsége között nincs különbség.
"A romák nagy többségének nem hogy a kertműveléssel vannak gondok, hanem az önkormányzatoknak úgy kell tanítani őket, hogy legalább a szemetet összeszedjék."
A szemeteléssel felénk a magyaroknál is probléma van: mindenkit "meg kellene tanítani", hogy összeszedje, sőt, hogy ne dobja el. Épp a napokban volt erről szó egy kérdésben, tessék:
http://www.gyakorikerdesek.hu/politika__egyeb-kerdesek__4591..
És akkor még a kutyaürüléket nem is említettem... Bár úgy látom, talán már valamivel jobb a helyzet nálunk és Pesten is, mint pár évvel ezelőtt volt.
Plusz a hajléktalanokat sem említettem, pedig szintén elég nagy probléma (szemetelés, kukázás stb.); különösen Pesten, mert ott kb. 10-15.000 ember él az utcán.
"A lakótelepiek valóban nem művelnek kertet MÁR."
Lakótelepen kertművelés? Azt hogy? :O
Pesten még a fa vagy a bokor is ritka látvány a nagyobb lakótelepeken, de még nálunk is.
(Több ezer ember lakik egy-egy telepen a vidéki nagyvárosokban is; Budapesten tudomásom szerint a Havanna lakótelep a legnagyobb, kb. 17.500 lakóval.)
<-Elkeserítelek szokták, külföldön egy kalap alá vesznek mindenkit akinek az okmányában ez áll "Állampolgársága Magyar" Ismerős a Magyar ne lopj kifejezés a boltok falán kiírva? >
Hogyne; olvastam, hogy Ausztriában volt "divat" pár éve vagy évtizede. Nem véletlenül.
"-Ezt nem vitatja senki."
Jaj, dehogynem. Nem tudnám megszámolni, hányszor olvastam már itt olyan választ, amelynek írói azt hiszik, hogy a magyarok "szentek"...
<De hozzám ne beszélj többesszámban, mert én egyedül vagyok; nem vagyok tagja egyetlen csoportnak sem, és nincs befolyásom másokra.
-Ezt nem értem miért írtad. :)>
Ezért, idézem az előző válaszodból: "Elfogadom én, hogy vannak rendes jogkövető cigányok, de ti is fogadjátok el, hogy szép számban vannak közösségellenesek is (...)"
1., Én én vagyok, és elfogadom, mint már az itteni legelső válaszomból is kiderült (11. sz., 07. 15.); tehát azóta folyamatosan feleslegesen győzködsz. Egy közhellyel élve: nálam nyitott kapukat döngetsz.
2., A többesszám szintén indokolatlan.
A büdös életbe már. Hagyjátok már abba ezt az okoskodást.
Berta, neked Berta Barnabás a tesód ?
Nyugi már, kérdező. Nem "okoskodunk", hanem viszonylag kulturáltan beszélgetünk. :D
A Berta Barnabás nevet nem hallottam még. Egyébként sem értem, miért lenne a tesóm. A Berta Wooster csak egy nick, nem az igazi nevem. És esetemben a Berta az utónév, nem a vezetéknév.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!