Faji alapon, vagy emberi alapon (jó/rossz ember) ítélitek meg a környezeteteket?
Pl: minden cigány/zsidó rossz, vagy cigányban/zsidóban is van jó ember, és így tovább.
hogy gondolkodtok erről?
Hát ,a cigányokkal előítéletes vagyok bevallom , kivéve azokkal akiket jól ismerek és tudom , hogy rendesek.
Ismeretlen cigányban nem bízom meg.
Zsidót ismerek ,de ők totál vallástalanok ,szombaton is dolgoznak ,még karácsonyfát is állítanak.
Azt elismerem ,hogy a zsidóknak egy réteget tényleg borzalmas ember.
Bevallom, én sajnos elég előítéletes vagyok. Alapjában véve mindenkit emberi alapon ítélek meg, a cigányokkal kapcsolatban viszont képtelen vagyok így gondolkodni. Annyi rosszat tettek már a családommal és velem, annyi rosszat láttam tőlük, hogy képtelen vagyok előítélet nélkül tekinteni rájuk. Még azokkal a cigányokkal kapcsolatban is vannak fenntartásaim, akikre alapjából talán azt mondanám, jó emberek. Félek, hogy egyszer azokból is előtör a cigány vérük, ha értitek, mire gondolok.
Ettől függetlenül nem szoktam őket pocskondiázni, nem szólok be nekik és hasonlók. Egyszerűen elkerülöm őket, jó messzire. Szó szerint félek tőlük! (@_@)
"cigányban/zsidóban is van jó ember, és így tovább."
Ugye nem azt akarjuk megvitatni, hogy jogos-e a cigányokkal szembeni elégedetlenség? Mert a igen, kár belefogni! Azt tudjuk, hogy a számos hazai kisebbségek közül egyedül a cigányokkal vannak konfliktusaink. Még nem hallottam olyanról, hogy a svábokat, tótokat, a szerbeket szidták, üldözték, kirekesztették volna. Miért is? Talán mert beilleszkedők, becsületesek, szorgalmasak, tiszták, stb. Nem élősködnek, hanem dolgoznak, hasznos polgárai a társadalomnak.
Tudom, most jön az, hogy az általánosítás nem szép dolog. De ugye a szúnyogot Te is lecsapod, mert csíp. Pedig csak a nőstény, a hím nem bánt. Vagyis csak a létszám fele kártékony!
Szóval a védekező mechanizmus tapasztalati úton dönt, nem vizsgálja a részleteket, csak teszi a dolgát, megelőzi a bajt. Nem próbálkozunk, nem teszteljük egyénként azt a közösséget, amelynek tagjai károsak, veszélyesek lehetnek, hanem inkább elkerüljük őket.
Nem a rasszizmus volt előbb, mint ami életre keltette azt. Nem a kampós orr, a pajesz, vagy a sötét bőr a kiváltó ok, hanem azok a tulajdonságok, cselekedetek, amik mögötte vannak, és összekapcsolhatóak a külső jegyekkel.
Egy "normálisan" gondolkodó ember nem faji alapon ítélkezik.
Ez lehet most sokaknak fáj, de akkor is ez az igazság...
Az előítéletek eddig sem vezettek semmi jóra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!