Mi a véleményetek? Igaz lehet, h Európa el fog szegényedni?
Több helyen olvastam, h ezerrel jön fel Kína(bár már ezt se értem, h miért jönnek fel, mikor ha jól tudom a tál rizsért dolgozunk egész nap felállást nyomják), na meg Amerika is képben van/lesz még, plusz most beindult Dél-Amerika is, azon belül Brazília.
Aztán, h ennek következtében meg az Eu-ban zajló széthúzások miatt dara lesz és eléggé durván el lesz szegényedve a környék.
Mennyire állja meg a helyét ez a feltételezés?
Van benne igazság. Kína valóban nagyon jön, de még mindig lényegesen szegényebb nálunk is, nem hogy a nyugati országoknál. Ez egyébként Indiára is igaz, ők is szépen jönnek, de még így is nagyon szegények. Dél-Amerika hasonló tészta, nagyjából a mi szintünkön vannak jelenleg, de inkább lejjebb.
Európán belül nagy különbségek vannak. Van néhány ország, amely egykor szebb napokat látott, de most gyengélkedik: Görögország, Portugália, Spanyolország. Némelyeknek kifejezetten jól megy: Norvégia, Ausztria, Németország. Megint mások szépen fejlődnek: Csehország, Szlovákia, Észtország. És vannak igen szegények: Szerbia, Macedónia, Albánia, Ukrajna.
Kína nagyon nagy ország... Keleti nagyvárosok (Hong Kong, Sanghai stb...) már réges-rég elhagyták Európát. Egyik napról a másikra olyan felhőkarcolók, metrók, vasutak épülnek, hogy elképesztő... (Persze a munkamorál sem ugyanaz mint nálunk :) )
Kína többi része viszont nagyon csóró. Gyárakban dolgoznak éhbérért, vagy juhokat terelnek a Himalajában... Szóval ha ott is sikerülne fejleszteni, akkor nagoyn feljönnének, de az ugye elég nagy falat.
Brazília is nagyon kétarcú. Vannak a modern/turistás részek, de nézzek meg pl. Sao Paulo városát, amelynek 90%-a "slum"...
Szerintem ez a szegényedés dolog nem most lesz, Brazíliának milyen exportja lenne a fekete kávén kívül?:D nagyon semmi
Kínának is csak azért jó mert szorgosak mint a hangyák, és mindenféle munkát bevállalnak a Niketól az elektronikai cuccokig
Meg lehet nézni hogy ezeknek az országoknak a családjai hogy élnek, sztem nagyon rosszul
Ott nem igen van olyan hogy 20on éves gyerekek kérdezgetik milyen audit meg Bmw-t vegyenek első kocsinak, kérdem én hol itt a szegénység akkor? még Románia Ukrajna is hozzánk hasonlóan áll pénzileg vannak ott is pénzesnek mondható átlag családok
1,5 milliárd kínai van, ehhez képest még mindig szegényes a nemzeti össztermék.Ráadásul nem lehet a végtelenségig játszani az általad említett egy tál rizses havibért.Brazília se sokkal minőségibb.
Azt az összefüggést meg nem értem, hogy más országok fejlődésétől miért szegényedne el Európa.
Nem lesz szegényebb attól még, hogy más országok jobban fejlődnek. Sőt inkább ez az ő fejlődésüket is segíti (lásd például Németország export sikerei Kínába).
Bár egyes ágazatokat valóban tönkretettek, például az európai textilipart szinte teljesen átköltöztették Ázsiába.
"Ráadásul nem lehet a végtelenségig játszani az általad említett egy tál rizses havibért."
2010-ben emelték a minimálbért kb. 34.000HUF körüli jüanról 43.000 forintnyira. A Foxconn önygilkos balhé után meg náluk közel 60.000 körülire. Más kérdés, hogy ez csak a kiemelet ipari területeken dolgozókra érvényes és ugye nem ám napi 8 órába. Viszont ezt kézhez kapják, a kaja negyede az itteninek, műszaki cuccok fele ... azért messze van a tál rizs témától. Vidéken és egyéb helyeken már más kérdés. Viszont fentiek miatt a Foxconn pl. Indonéziába kezdett építeni egy röpke 1 millió melós gyárat komplett várossal. Mert ott sokkal kisebbek a bérek. Tehát szép lassan mások kizsákmányolásából fognak növekedni ők is, mint a dicső "előd" országok is.
Komplikato
Pontosan ugyanarról beszéltem, mint te, egy idő után kivonulnak a nagy cégek, mert a munkások nagyobb fizetést akarnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!