A tegnapi Fradi-Videoton meccsen többször elhangzott egy rigmus. Szerintetek ez rasszista megnyívánulás?
''fehérvári cigányok, b...átok az anyátok''
''fehérvári cigány parasztok, sosem lesztek bajnokok''
Valaki el tudná magyarázni, hogy ez mégis mitől rasszista?
Verbálrambo, ez tetszik :D
Te macska, aztán mitől féltél Fradi-Újpest meccs után a 3-as metrón? Aki a lilákra vadászik biztosan nem megy oda. A legnagyobb biztonságban pont ott vagy, mert manapság már esélytelen, hogy összefusson ott a két tábor. Amúgy nem értem miért primitívség, hogy az ellen hasonszőrű tagjaival keresem a kontaktot. Ezek az esetek többségében a forgalmas helyektől távolabb eső helyszíneken történnek és csak az említett felek vannak jelen.
Amúgy az a szó, hogy ''cigány'', már jócskán kinőtte csak az adott nép elnevezését. Viselkedést, életmódot egyaránt kifejeznek már vele. Ahhoz tudnám hasonlítani amit mondtál, amikor a magyar emberekre rámondják, hogy rasszista. Csak azért, mert rühelli a cigányokat. De ezt nem azért, mert sötétebb a bőrük, hanem azért, mert fél és undorodik tőlük. A legtöbb magyar ember nem érez ellenszenvet az ázsiai, vagy a néger emberekkel szemben, viszont utálja a cigányokat. Ettől még nem nevezhető rasszistának.
"A legtöbb magyar ember nem érez ellenszenvet az ázsiai, vagy a néger emberekkel szemben, viszont utálja a cigányokat. Ettől még nem nevezhető rasszistának."
Nem, csak ez a rasszizmus definíciója.
A kiírt kérdés is jó.
Igen, ez rasszizmus, egy népcsoport leggyakrabban használ, országos szervezetekben és törvényekben megjelenő nevének a szitokszóként használata az rasszizmus. Pont.
Szerinted. Szerintem meg nem.
Tiszteletben tartom a véleményed, de itt tényleg nem erről van szó. Akik ezeket a mondókákat skandálják, nem rasszista indítatásból teszik. Nem is cigányoknak címezik. Ez nem olyan, mint a huhogás, amikor egy néger játékosnál van a labda. Az már inkább megfelel ennek. Amikor valaki beüvölti, hogy b.zi Torghelle, akkor sem arra céloz, hogy Sanyi esetleg a fiúkat szereti.
Nem vagyok a szavak embere, nem tudom jobban kifejteni, de remélem érted, amit mondani szeretnék.
Kérdező!
A szurkolás fogalma nem azt jelenti, hogy a csapatodnak drukkolsz (és nem a másikat anyázod)??? Az Anyák-napján édesanyádat úgy köszöntöd, hogy édasapád ne legyen boldog? Bocsánat a hasonlatért, de remélem érted!
Értem, amit mondasz.
De akár cigány, akár a b.zi szó szitokszóként használata csak azért működhet, mert mindkét csoporttal szemben széleskörű előítéletek vannak.
Lehet, hogy a cigány az igénytelen barom szinonímájává vált, de ez csak azért lehet, mert a cigányokkal szembeni rasszista szereotípia, hogy igénytelenek.
Lehet, hogy a b.zi a nem eléggé férfias trágár kifejezésére szolgál, de ez sem működhetne, ha nem lennének a homoszexuálisokkal szembeni sztereotípiák.
Aki ezeket a szavakat rendszeresen használja pejoratív értelemben, az akármit is akar kifejezni konkrétan, de ezzel párhuzamosan elfogadja, ami ezek mögött a szavak mögött van. Ergó rasszista, ergó homofób.
Sz1u, szerintem a GM és a SS szurkolása kifogástalan és maximálisan buzdítja a csapatot. Kis hazánkban ők a legjobbak e műfajban. Ezt még az edzőnk is méltatta. Sok éves külföldi tapasztalatai után is kijelentette, hogy a világ legjobb tábora a miénk. És ez nem áll messze a valóságtól. A csapatnak a pályán, a tábornak a lelátón, nekünk az utcán egyaránt az a dolgunk, hogy megküzdjünk a dicsőségért. Ki-ki a maga lehetőségeihez mérten, a legjobbat hozva ki magából, győzelmet arasson ellenfeleink felett és a Ferencváros dicsőségéért harcoljon. És amikor minket valaki pocskondiáz, arra méltó választ kell adni a pályán, a lelátón és az utcán egyaránt. Ettől leszünk a legnagyobbak. Ez így kerek, ettől teljes az egész. Ehhez valahol hozzátartozik az általad említett ''anyázás'' is.
Csak felbukkant a divatos ''homofób'' szó is. Ez az egyik kedvencem a rasszista és az antiszemita mellett. Aztán mégis mit jelent? Félnék az azonostól? Bírom, amikor ilyen új szavak keletkeznek...
" Bírom, amikor ilyen új szavak keletkeznek..."
Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!