Egyetemista roma származású ember vagyok. Két év múlva szerzem meg jó esetben a pénzügyi diplomát. Mekkora eséllyel kapok állást származásomat tekintve? Kérem, a rasszista egnyilvánulásoktól kíméljenek.
egy megoldás van
nem szabad megvárni a diploma megszerzését
hanem már tanulmányok alatt kell állást keresni
először gyakornokit
aztán ha ott bevállsz, mint munkavállaló, alkalmazni fognak
ha magyaro.-n nem találsz munkát, érdemes külföldön megpróbálni, ehhez persze kell német/angol nyelvtudás
Én egyetemet végzett, roma származású nő vagyok.
Nem nagyon találtam állást. :(
Illetve, amit találtam, ott átvágtak, és nem fizettek ki.
Most külföldi lehetőségeket keresek, mert feladtam a reményt, hogy nekem itt valaha rendes életem lehet.
egy olyan helyre kell bejutni, mint MOL, OTP stb.
vagy állami szféra (minisztérium stb.)
kivállalat esélytelen
és politikai hátszél nem árt, hogy adott esetben megvédjenek (pl. fidesz vagy mszp tagság - mikor melyik jön jól)
Szerintem semmilyen hátrány nem fog érni a származásod miatt. Ha normálisan viselkedsz és beszélsz, és nem "rajosan" öltözködsz, le se fogja sz-rni senki, hogy cigány vagy.
A magyar emberek többsége messze nem olyan rasszista, mint amilyennek mondják őket.
A legtöbb esetben azokat a cigányokat éri ilyen szempontból negativ megkülönböztetés, akik tényleg ezek a sztereotip cigányok : tehát a cigányos beszéd("tezsvir, devla, rák egyen meg", és társaik), és a cigányos öltözködés(majdnem kopasz, vagy zselézett haj, aranyékszerek, tetkó, kigyúrt).
De ez meg azért van, mert az emberek mindennapi tapasztalatai azt tükrözik, hogy az ilyen módon beszélő és öltözködő cigányok azok, akik lehúzzák őket cigire/telefonra/pénzre, akik 300 Ft-ért megkéselnek, vagy teljesen ok nélkül megvernek.
És az emberek fejében összekapcsolódik ez a külsőség a veszéllyel.
Én írtam, hogy roma származású, egyetemet végzett nő vagyok.
Nekem a családom teljesen normális, szintén egyetemet végzettek, soha nem vennének rá sikkasztásra, lopásra, vagy bármi hasonlóra. Mindenki tisztességesen dolgozik - én is ezt tettem, engem loptak meg azzal, hogy nem fizettek ki, nem pedig fordítva!
Nem öltözöm semmi extra, főleg nem "cigányos" módon, nem is beszélek úgy. Adok a kulturált és igényes megjelenésre, beszédre, helyesírásra.
Három idegen nyelvet beszélek, és az egyetem befejezése óta is folyamatosan továbbképzem magam, iskolákba, konferenciákra járok, tanulok, fejlődöm.
Nem hiszem, hogy valaha bárkit is bántottam volna, sőt, amikor csak tehetem, igyekszem segíteni az embereknek.
Ugyanazok a dolgok tesznek boldoggá, és ugyanazok a dolgok szomorítanak el, mint titeket. És ugyanazt szeretném: normális életet.
Én ugyanúgy megszülettem, nevelkedtem, tanultam, és kezdeném el az életemet, mint bárki más. A származásomról nem tehetek. A szüleim sem tehetnek róla, és az ő szüleik sem. Senki nem kéri, hogy hova szülessen.
A viselkedést és életstílust viszont meg lehet választani. A mi családunk - már generációkra visszamenően is - egy teljesen normális, hétköznapi, mondhatni átlagos életet választott: nem vagyunk bűnözők, se rosszindulatúak, se csapatban hangoskodó vandálok... Olyanok vagyunk, mint a szomszédaink, vagy az iskola- és munkatársaink... Mint TI is!
Nekem miért nem jár egy esély?
Engem miért kell lenézni, és semmibe venni?
Számomra mi a megoldás?
A ti véleményetek szerint nekem mit kellene tennem? Felakasztani magam, mert rám itt semmi szükség? Vagy MIT???
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!