Miért a demokratikus állam (vagyis maga a demokrácia) terjedt el, amikor már az ókori görögök is rossznak tartották?
Úgy értem:
××××
Olvastam ilyen tanulmányt, hogy az ókori görögök állítólag Spártát jobb államnak tartották, mert "biztosabb" bolt, ment a saját útján csak előre. És hogy Athént utálták, mert instabil államot láttak benne, mert a demokrácia miatt hol ide, hol oda kanyarodtak.
A híres görög filozófusok közül is sokan elítélték a demokráciát, mondván, hogy "boldog boldogtalan" tudatlanabbnál tudatlanabb ember szól bele az állam irányításába, és rendszerint az ő véleményük van többségben.
Azt is írták, hogy a görög filozófusok a politeia államforma ELFAJZOTT formájának tartották a demokráciát.
Akkor hogy hogy ez terjedt el?
Félreértés ne essék, nekem nincs bajom a demokráciával, csak mégis érdekelne, hogy ha ilyen rossz ötletnek tartották, akkor miért ezt vette át mindenki?
És a politeia?
10
Dehogynem mi? Az idézett szócikk nem cáfol engem, sőt, leírja, mik a demokrácia jellemzői, és ha megnézed a Athént az ókorban, látni fogod, semmi köze hozzá.
Továbbá, mivel amikor megjelent a demokrácia Amerikában majd Európában, a göröknél régen nem az volt.
2:
"Szóval vagy rakd be az általad emlegetett "híres görög filozófusok" elítéléseit és a tanulmányokat vagy legjobb lenne törölni a kérdésed mert enélkűl végeredményben kamu és hazugság!! "
Nekem a kérdésről egyből beugrott Arisztotelész: Politika c. műve, melyben a a pali jórészt az ideális állam fogalmát kísérli körülírni.
A legtöbb ember lehet, hogy nem tudna közelebbit mondani a témáról (megkockáztatom, hogy én is csak azért, mert tanultam róla), de azért Arisztotelész neve talán még Neked is rémlik, valahonnan hallomásból. Ha rémlik, akkor kérlek, fogd be a pofádat. Önmagad semmi b_szása vagy. Iszonyatosan idegesítő, hogy hozzád hasonló idióta férgek habzó pofával, az önkritikát teljesen nélkülözve ordítják bele a 'mondanivalójukat' az éterbe.
A vicc az egészben, hogy az említett görög filozófus negatív demokrácia-képe pont az ilyen s_gghülye idióták miatt alakult ki. Hát ki adná a hatalmat Hozzád hasonló b_zik kezébe? Cenzus kéne ide megint, még nem késő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!