Atomenergia: ha nem ez, akkor mi más?
Válság ide vagy oda, a lakossági és ipari villamosenergia-fogyasztás folyamatosan növekszik. Az atomreaktorok teljesítményének a közelébe sem ér jelenleg más energiaforrás. Az atomenergia kb. ugyanúgy a legkevésbé környezetszennező energiaforrás, mint ahogy a repülés a legbiztonságosabb közlekedési forma. Általában nincs vele baj, erre kínosan ügyelnek. Oké, hogy van kockázata, de mi más?
Fosszilis energiahordozók, amik egyre fogynak, üvegházhatású gázokkal pumpálva a légkört? Biomassza, geohő, amiből csak elenyésző mennyiségűt lehetne termelni? Vízerőművek és árapály, ami szintén nem lehet sok, és még az élővilágnak is árt? Vagy napkollektorok/napelemek, szélkerekek, amikhez irdatlan mennyiségű anyagi ráfordítás kellene? Vagy várjuk a csodát, hátha feltalálják a fúziós reaktorokat?
Vagy... nem lenne egyszerűbb a fogyasztásunkat csökkenteni?
Tóriumról még nem hallottam de vélelmezhetően ugyan az a helyzet mint az atomenergiával. Annó mindenki azthitte hogy na itt van egy biztonságos és KORLÁTLAN, plusz szinte ingyenes energiaforrás!
Utólag kiderült hogy ez így túlzás!
Penicilinnél dettó minden vágyálom megvolt!
Gondolom a tórium is ilyen!
Papíron olcsó, biztonságos, korlátlan stb
Mint a hidegfúzió amit még ennél is szuperebbnek gondolnak!
Reálisan kéne már végre gondolkozni!!
És hogy a kérdésre is válaszoljak!
Nincs alternatíva csak az energiarendszerek egyvelege!
mert a Nap-, szél- és vízerőmű jól hangzik de korlátai vannak! Nap nincs este amikor rengetegen hazamennek és benyomját a TV-t, lámpákat stb.
Szél ha nincs akkor nem ér semmit
Vízerőmű meg jól hangzik ha nem veszed a környezetkárosítását és azt hogy egyik napról a másikra elapad és akkor megszívtad(lásd Brazilia)!
A megújuló energiák időszakos energiát biztosítanak és megbízhatatlanok!
A gáz-,szén- és atomerőművek stabil teljesítményt tudnak leadni BÁRMIKOR!!!
A megújuló energiaforrások a jelen körülmények között akkor lesznek valós alternatívák ha az energia TÁROLÁSI KAPACITÁS növekszik!!
Vedd alapul a mobiltelefonod! 10 év alatt hatalmasat fejlődött és csilivili lett! Ugyanakkor 1-2 napokat bírnak ki akku terén! Ha meg mondjuk navigációt vagy mást is bekapcsolsz akkor akár órákban mérhető amit bír!
Na itt kéne fejleszteni, csak nem megy...(tudom, tudom, gonosz lobbiérdekek meg összeesküvés..)
Én nem gondolom, hogy ne lenne más energiaforrás az atomenergia mellett, igen, mellett, hiszen szerintem megfelelő körültekintéssel biztonságosan lehet üzemeltetni. Ami az olajhozamcsúcs elméletét illeti, én nem hiszek benne és egyre inkább az bizonyosodik be, hogy nem hogy csökkenne, de radikálisan nőnek az olajtartalékok. Az USA, ha jól tudom, idén már többet exportál olajat, mint importál; területén annyi nem konvencionális olaj van, hogy ezzel igencsak az élvonalba kerül és megalapozza még nagyobb jólétét a következő évtizedekre.
Lásd: [link]
"Vagy... nem lenne egyszerűbb a fogyasztásunkat csökkenteni?"
Nem, ne áltassuk magunkat! Erre már nem csak a nyugati ember nem hajlandó, de már a kínai és indiai középosztály sem. Márpedig ők elég sokan vannak, a szüleik még a földeken robotoltak; ők húst szeretnének enni és dőzsölnének.
Az eCat-et én linkeltem és én is szkeptikus vagyok vele kapcsolatban, csak az első link a gyártóra(!) mutat aki már tavasz óta sorozat gyártja ... ha nem működik a nagy semmit.
A szélerőműs példa meg mindig bejön, csak ott sántít, hogy vízerőmű háttér nélkül a megtermelt energia nagy része bukó. Az osztrákoknak van vízerőművük, nekünk nincs. Emlékszik még valaki miért nincs?
A jelenlegi napcellák drágák, környezetszennyező az előállításuk, a működéshez szükséges akkumulátor sorokról nem beszélve. Viszont létezik napkohó avagy solar parabola, amivel lehet meleg vizet is csinálni vagy akusztikus stirling motorral áramot. Csak ez még nem olyan menő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!