Atomenergia: ha nem ez, akkor mi más?
Válság ide vagy oda, a lakossági és ipari villamosenergia-fogyasztás folyamatosan növekszik. Az atomreaktorok teljesítményének a közelébe sem ér jelenleg más energiaforrás. Az atomenergia kb. ugyanúgy a legkevésbé környezetszennező energiaforrás, mint ahogy a repülés a legbiztonságosabb közlekedési forma. Általában nincs vele baj, erre kínosan ügyelnek. Oké, hogy van kockázata, de mi más?
Fosszilis energiahordozók, amik egyre fogynak, üvegházhatású gázokkal pumpálva a légkört? Biomassza, geohő, amiből csak elenyésző mennyiségűt lehetne termelni? Vízerőművek és árapály, ami szintén nem lehet sok, és még az élővilágnak is árt? Vagy napkollektorok/napelemek, szélkerekek, amikhez irdatlan mennyiségű anyagi ráfordítás kellene? Vagy várjuk a csodát, hátha feltalálják a fúziós reaktorokat?
Vagy... nem lenne egyszerűbb a fogyasztásunkat csökkenteni?
Amint az energetika ipar vezetői szeretnék, azonnal.
A jelenlegi rendszer jól működik számukra, jövedelmező. Nem olyan jóságosak vagy hülyék, hogy direkt feltaláljanak/átáljanak egy olcsóbb módszerre.
"geohő, amiből csak elenyésző mennyiségűt lehetne termelni? Vízerőművek és árapály, ami szintén nem lehet sok [...] napkollektorok/napelemek, szélkerekek"
Sokkal több energia nyerhető ki ezekkel a módszerekkel, mint ahogy híresztelik. Egyszerűen tényleg annyi a lényege a dolognak, hogy a szelet, a napsütést, az árapályt és a geotermikus energiát nem lehet árulni. Amit pedig nem lehet áruba bocsátani, abban nincs üzlet, márpedig a világ mozgatórúgója az.
Pontosan így van. Várjuk a csodát. Mivel a világ biztos kezekben van, most mindegy kikében, ezért egyetlen nagyhatalom sem fog egyik napról a másikra lemondani a biztos gazdasági alapokat nyújtó olajról, földgázról.
Az atomenergia valóban hatékony, csak nem biztonságos. Csernobil, majd nem olyan rég Fukusima is iskolapéldája, hogy hiába építik biztonságosra az erőműt, ha beüt a sz*r. Ettől független elég sok atomerőmű van.
Nem hiszem, hogy az energiafogyasztás csökkentése célravezető, tekintve hogy egyre inkább nő, hiszen így hatékonyabb és kényelmesebb az élet. A hatékonyabb, energiatakarékos eszközök fejlesztése lenne a cél. Ami meg ellentmond az energiabiznisznek.
Számos olyan újítás van amivel - állítólag - fedezni lehetne az energiaszükséglet nagy részét, kérdés ez kinek éri meg? Napelemeknél is folyamatos a fejlesztés, csak nagyon drága, megint csak állítólag. Szerintem inkább gazdasági érdekek, és az energialobbi áll mindennek a hátterében. Gondolj csak bele, ha hipp-hopp előrukkolna valaki egy korlátlan energiát nyújtó, olcsó technológiával? Mindenki megszűnne függeni a mostani gazdasági nagyhatalmaktól. Ezt féltik leginkább. Iránnal kapcsolatban is lehet hallani ezt-azt (KESHE alapítvány), hogy olyan titkuk van amit nem engedhetnek ki az amerikaiak-izraeliek a világnak és ezért akarják valójában megtámadni őket. Én nem tudom mi az igazság. Annyi összeesküvés elmélet van, hogy ember legyen a talpán aki megérti mi az igazság.
Remélem, tényleg eljön egy szebb világ, ahol nem szennyezik a környezetet, és nem rabolják le az energiakartellek a világot. Az is lehet összeomlana a világgazdaság, ha ma-holnap közkinccsé tesznek egy hatékony energiatermelő rendszert. Jó ég tudja.
KESHE alapítvány
Németországban minden kicsi falucska tele van napelemezve, az osztrák határ csupa szélerőmű. Volna kiről példát venni, de amíg ilyen horribilis ára van, itt nem lesz ilyesmi.
Persze foghatuk a médiára, marketingre, üzletre vagy az ufókra is, az 'vesse el az első követ' aki a lehetőségeihez mérten mindent megtesz a takarékoskodás érdekében.
az a baj, hogy már most nem bányászunk ki annyi hasadóanyagot, amennyire szükség lenne. hiány csak azért nincs, mert folyamatosan szerelnek szét nukleáris fegyvereket, és az abból származó hasadóanyagot felhasználják fűtőelem gyártásra.
jelenleg az a dolgok állása, hogy szopóáron vagyunk energia szempontjából és jelenleg nincs a láthatáron megoldás.
Nem vagyok benne annyira a témában de az úgynevezett megújuló energia források többségében nem megújuló, de legalábbis nem vehető ki belőlük korlátlan energia. Ha a jelenlegi szélerőművekkel próbálnánk meg kielégíteni a világ energiaszükségletét annyi szélerőmű kellene amennyi már úgy lefogná a földet hűtő légmozgásokat, hogy az hatással lenne az éghajlatra. Ezzel nem igazán van tisztában sem a nagyközönség, sem az un. sötétzöldek, ettől függetlenül kb. 1 hónapja volt róla hír, hogy minden eddiginél nagyobb, 154 méteres átmérőjű rotorokkal rendelkező szélerőműveket épít a Siemens. Akkor mégis ki próbálja akadályozni az alternatív energia források kiaknázását? Én úgy látom, hogy vannak rohadt nagy tőkével rendelkező cégek, amiknek a vezetősége bármikor úgy dönthet, hogy beszáll egy új ágazatba. Ráadásul a szélenergia valójában rohadt nagy business, nem kell fizetni a fosszilis üzemanyagokért, az emberek körülrajongják a cégünket amiért megmentjük a világot, kevés ember is elég a működtetésükhöz, stb. Az, hogy megtermelt egységnyi energiára mekkora ökológiai lábnyom jut mondjuk egy atomerőműhöz képest meg már csak keveseket érdekel.
Ugyan így, ha lennének jó energia termelő alternatívák de mondjuk az energia ipar nem akarna belépni mert nem fosszilis tüzelőanyag alapú, lenne más ágazatból épp elég befektető.
Hálás vagyok, amiért helyettem is felhoztátok a tóriumot.
Az eCat dologról (#3-as válasz) bevallom őszintén, még nem hallottam. Első ránézésre szkeptikus vagyok, amiért pusztán a bizonyítási folyamatnál akad el a dolog.
A geotermikus energiát, úgy tudom, nem lehet nagy üzemben termelni. Energianövények, biomassza detto.
Vízerőművek: ki lehet számolni (házifeladat :)), hogy egy-egy folyónak mennyi energiája van egy adott vízhozammal és eséssel, és hogy ha azt mind tökéletesen kiaknáznánk, mennyi folyna be, tudtommal nem sok. A hatásfok pedig messze nem 100%.
Árapály: magyar vonatkozása nincs is, csak említettem. Érdekességként azt hallottam, hogy közvetve a Föld tengely körüli forgási energiáját csapolja.
Szélkerekek: legyártásuk eléggé költséges és környezetszennyező, de úgy tudom, megéri.
Napelemek: tudtommal ebben van a legtöbb fantázia. Egy előadást láttam, mi szerint az EU éves költségvetése 10%-ából fel lehetne húzni annyit, ami ellátja a világot elektromos árammal, pl. Szaharába telepítve. Persze, ahogy mondtátok, itt sem emlegetik a zöldek azt, hogy ezeknek a kütyüknek véges az élettartamuk, és nem éppen barátságosan bányászható fémekből készülnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!