Szerintetek hasznos, vagy káros-e a tudásalapú társadalom racionalitása és erkölcsisége számára a keresztény vallás?
20
Természetesen a megértés motivált. Nem hiszem, hogy a kérdésből következne a lejárató szándék.
Bocsi! Talán nem volt szerencsés a feltételezett "lejáratás"kifejezés, főleg úgy , hogy nem tudhatom, hogy Neked pontosan mit is jelent a "lejáratás". Mindenesetre ha filozófus szemmel nézel a kérdésedre abból az viszont kikövetkeztethető, hogy károsnak tartod a keresztény vallást .Az olyan kérdés amely eleve két ellentétes válaszra "ad lehetőséget" (hasznos , vagy káros) az kizárja a nem racionális lehetőségét. Viszont ha racionálisan kezdem nézni ezt a "kizárást", akkor ez átfog fordulni az irracionálisba. Ugyanis a racionális csak akkor létezhet , ha létezik az irracionális.
A "lejáratási szándék" szerintem akkor lép érvénybe ha pl. egy ideológiát károsnak tartok úgy,(közben ezt mások előtt ki nyilvánítom) hogy csak egyoldalúan vizsgálva jelentem,ki hogy az káros.Tehát ha a kérdést pl. csak racionálisan közelítem meg.Csak racionálisan nézve az ilyen jellegű kérdéseket, szerintem mindig ellentmondásba fogunk ütközni.
22
Csak a ráció, azaz a logika segít minket az igazság megragadásában.
26
Te tényleg nem érted, miről beszélek.
A kérdező arra utal, hogy minden mondatot, gondolatot át lehet alakítani logikai kifejezéssé. Ezeknél pedig, egy kifejezés lehet igaz és hamis. És gondolom arra gondol, hogy így átírva az érveket mi jön ki a végén. Ha nem erre gondol, akkor ezt semmisnek lehet venni.
Amúgy a probléma az lehet, hogy nincsenek igaz érvek, mert szubjektív a dolog. Vagyis nézőpont kérdése, hogy egy állítás (logikai kifejezés) ebben a témában igaz-e vagy hamis. Ez nem olyan, mint az, hogy egy anyag milyen szilárd, vagy hogy valami milyen színű. Ez teljesen szubjektív.
28
Nincs szubjektív dolog. A "dolog", mint olyan, objektív. Csak a tisztán alanyi jelenségeket nevezzük szubjektívnek.
A kérdésemre ez utóbbi pedig semmiképpen sem áll.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!