Lengyel magyar barátság?
Szoktam lengyelekkel beszélgetni neten és eddig szinte mindegyikőjük utálta a németeket (2.vh mészárlások miatt)
Mi a 2. világháborúban a németekkel voltunk nem? Minket hogyhogy még mindig "szeretnek"?
Sokkal korábbra nyúlnak vissza a szálak.
Szent László Lengyelországban született.
Árpád-házi Szent Kinga Lengyelország királynéja (és azt hiszem védőszentje is egyben) volt, akit nagyon tiszteltek.
Nagy Lajosnak nem született fiú örököse, ezért az egyik lánya, Mária a Magyar Királyság (első és ez idáig egyetlen) királynője lett, Hedvig pedig Lengyelország koronázott királynője és később védőszentje (lengyel nyelven Jadwiga). Elképesztő népszerűségnek örvend.
Szóval, ahogy lenni szokott, a nők hozták össze a két felet, nemzetet. :)
A férfiak csak acsarkodnának, a nők hozzák a békét. :)
Lehet, nagyon ünneprontó leszek, de mint Lengyelo-ban élő magyar úgy tapasztalom, hogy ez a lengyel-magyar barátság inkább csak szólásként létezik, mintsem valóságban. Ha itt megtudják, hogy magyar vagyok, egyből elkezdik mondogatni ezt a szöveget, de igazából nem sok jelentősége van az egésznek így a XXI.században. :)
DE veszem pl. a lengyel külpolitikát: sokkal inkább az vezérli őet, hogy jóban legyenek a nyugattal (Németo., Anglia, USA). A többi közép-európai országot nyugodtan lesz.rhatják, mert Lengyelo. a válság óta a régió vezető államává nőtte ki magát. Úgyhogy ennyit a nagy barátságról.
"A valóságban semmi jelentősége nincs ennek a magyar-lengyel barátság mondatnak"
nyilván, csak azt nem értem, miért a lengyeleket emeled ki, mikor itthon sem igazán van jelentősége
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!