Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Van használható megoldás a...

Van használható megoldás a munkanélküliségre?

Figyelt kérdés

Megoldásnak javasolják a vállalkozásbarát adózást, hogy kevesebbet kelljen fizetni egy munkavállaló után. De szerintem ezzel nem mennénk semmire. Ugyanis ha kevesebbet kellene fizetni a munkáltatóknak akkor sem vennének fel senkit, inkább zsebre tennék a megmaradt összeget. Legalábbis akármelyik általam ismert vállalkozót/munkáltatót kérdeztem meg, azok mind ezt mondták. Ha azt kérdeztem tőlük, hogy mikor vennének fel embereket, vagy azt mondták, hogy akkor, ha ingyen dolgozik, vagy azt, hogy akkor, ha kényszerítik rá.

Ezek után kérdezem, van használható megoldás?

2012. aug. 15. 10:39
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
76%

A megoldás: pénzt az embereknek. Az, hogy ez hogyan valósítható meg, már más kérdés, sajnos "jól működő modell" nincs hozzá.

A gazdaságot be kell pörgetni, a vállalkozásbarát adózás valóban jórészt azt éri el, hogy a vállalkozó gazdagszik.

A lényeg pedig az lenne, hogy az embereknél legyen pénz. És ha csöpög a csap, hívjon szakit, ha füvet kell nyírni, keressen diákmunkást, ha éhes, menjen étterembe, ha pihenni akar, menjen nyaralni. Mert így az igények nőnek: többen járnak étterembe, több szakács kell az éttermi vállalkozónak, mivel több bevétele van stb.

Én ebben látnám a kiutat, de nem igazán van olyan jó modell, amely ezt "pikkpakk" lehetővé tenné. Ehhez szemléletváltás kell, az emberekben is és a politikában is.

2012. aug. 15. 11:05
 2/12 anonim ***** válasza:

Csak és kizárólag kormánydöntéssel lehetetlen munkahelyeket létrehozni. Bármilyen adócsökkentés csak kismértékű segítség, azoknak a vállalkozásoknak, akik határon vannak a nyereségességben és/vagy versenyképességben. Változó, de általában egy termék eladási árának alig negyede a munkabér. Ezen 1-2% csökkentés csak ritkán segít.

Ami sokkal többet számít: stabil gazdasági helyzet adott területen, megfelelő képzettségű munkaerő, jó infrastruktúra. Ezek sokat számítanak abban, hogy adott helyen (országban) mekkora a beruházási hajlam. És persze adott terméknek piac is kell.

2012. aug. 15. 11:11
 3/12 anonim ***** válasza:
A munkáltatók terheinek csökkentése önmagában nem jelent megoldást. Ehhez az kell, hogy legyen miért is növekednie a cégnek (növekvő kereslet, új piac, stb…), mely most jelenleg nem a legmegfelelőbb (egyfelől az európai válság, melyet tetéz az itthoni kiszámíthatatlan adózás, jogi környezet, korrupció és szabályozások). Viszont ennek ellenére is vannak olyan cégek, amik tudnának növekedni, és szeretnének is, ehhez viszont legtöbbször megnövekedett termelés szükséges, ami új gépek, új munkaerő felvételét követeli meg, vagy a jelenlegi termelés hatékonyságának javítását. Ezt viszont nem tudják megtenni, mert egyszerűen nem éri meg nekik új dolgokba fektetni, mert az állam rengeteg adót tesz a munkaerőre. Na ezért kellene csökkenteni. Nem ez az egyetlen, de attól még szükséges és fontos lépés, amit meg kell tenni.
2012. aug. 15. 11:12
 4/12 anonim ***** válasza:
49%

1.Állami munkahelyeket létrehozni és kiszorítani a kizsákmányoló, kapzsi vállalkozó munkáltatókat.

2. Nem támogatással kényeztetni őket, aminek az ég világon semmi haszna nincs, hanem igen keményen büntetni , a vállalkozástól megfosztani azt, amelyiket csaláson kapják!

2012. aug. 15. 11:20
 5/12 A kérdező kommentje:

"A megoldás: pénzt az embereknek."

Igen, én is erre gondoltam. Csak a gyakorlati kivitelezésre nem találtam megoldást. Mert az adócsökkentéstől nem lesz több pénzük. Ha felemeljük a minimálbért attól sem, mert attól csak még több munkanélküli lesz. És hát lássuk be, van egy jó pár cég, amelyik tudna adni több fizetést, de nem akar. Mert a magyarnak legyen elég ennyi is. Na ezen kellene szerintem változtatni. Csak nem tudom, hogyan. Mert mindig lesz, aki azért a kevésért is elmegy dolgozni. Akkor meg minek adjon ugye többet?

2012. aug. 15. 11:20
 6/12 A kérdező kommentje:

"vállalkozástól megfosztani azt, amelyiket csaláson kapják"

Ez jó ötlet. Nekem is van olyan ismerősöm, aki ugyan már két céget is csődbe vitt ilyen-olyan csalásokkal. De megváltoztatta a cég nevét, és azóta is ugyanúgy "vállalkozik".

2012. aug. 15. 11:23
 7/12 anonim ***** válasza:

11:05!

Ez szép elgondolás, de amíg a termelés, illetve maga a gazdaság szerkezete olyan, amilyen, addig ez nem járható. Itt arra gondolok, hogy nyugaton azért van mindenkinek pénze, és azért kap magas fizetést az utcaseprő is, mert a társadalom nagy része megfelelő termelői tevékenységet végez (ipar), megfelelő bevételhez jutva kvázi eltarthatja a többieket is (szolgáltatói szektor). Ez így lehet, hogy furán hangzik, de egy példával hadd szemléltessem: attól, hogy van 10 millió utcaseprő Magyarországon, és mindenki 10 millió forintot keres ezért, nem lesz jobb a gazdaság (elszáll az infláció, majd senkinek semmit nem ér a fizetése). Viszont ha van 9 millió olyan ember, akik külföldön is piacképes termékeket állítanak elő, melyből megfelelő erős jövedelmük van, akkor ők megengedhetik maguknak, hogy a másik 1 millió magasabb fizetést kapjon.

2012. aug. 15. 11:23
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

"Legalábbis akármelyik általam ismert vállalkozót/munkáltatót kérdeztem meg, azok mind ezt mondták. "

Sajnos ilyenek a magyar vállalkozások. 80%-ukban csak a simliskedés, csalás és feketézés megy. Ha ez a réteg máshogy állna hozzá, akkor az szerintem sokat változtatna a jelenlegi helyzeten. Mindenki normálisan be lenne jelentve, normálisan menne a járulékfizetés...

Ismerek olyan vállalkozót, ahol senki nem keres nettó 200 alatt, az átlag az 270-330, mégis mindenkit minimálra jelent be, mert így spórol fejenként havi 200k járulékot. EZ egy 10 fős cégnél havi 2 millió, évi 24 millió. 100 főnél 240, 1000-nél 2,4 milliárd/év. Szerintem nem 1000 ember dolgozik kényszerűségből minimálra bejelentve.. ha itt rendet tennének, az még önmagában nem oldaná meg a munkanélküliséget. !Szerintem! olyan vállalkozásokat kellene támogatni, ami mindent tisztán csinál, és minőségi terméket termel, lehetőleg exprotra ( mivel a magyar piac elég telített és a vásárlóerő is korlátolt). Ott talán lehetne valamennyi növekedést elérni>>több munkaerőt alkalmazni. Igaz a több tíz-százezer munkanélküli nem fog eltűnni.

Szerintem a közlekedési eszközök piacában is lenne lehetőség, pl vasúti kocsik gyártása, buszgyártás, akár teherautók. Ehhez viszont szükség lenne egy jó nagy adag lóvéra és egy intenzív K+F programra, hogy piacképes színvonalas terméket dobjunk a piacra ( 2012-ben mondjuk vicc lenne a Ik200-as sorozat 28. faceliftje változatlan műszaki tartalommal). Talán a vasúton esélyesebbek lennénk, a gördülőállomány fejlesztéséhez nem szükségesek annyira drága és bonyolult dolgok, amiket nem tudunk itthon előállítani ( mint pl a közúti járműveknél a motor+váltó kombó, amit itthon nem gyártunk. Egy új Euro6/EEV szintű dízelmotort kifejleszteni a 0-ról, hááát necces ).

2012. aug. 15. 11:41
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

"Ugyanis ha kevesebbet kellene fizetni a munkáltatóknak akkor sem vennének fel senkit, inkább zsebre tennék a megmaradt összeget."

Egy normális vállalati üzletpolitikában, ha több marad a munkáltatónak, akkor azt nem kiveszi a vállalatból, hanem visszaforgatja a vállalat bővítésére/modernizációjára, relámokra, stb. Szóval ebből a pénzből munkahelyek teremhetnek.

Van más megoldás is. A befektetői bizalom visszaszerzése. Az elmúlt két évben a kormány kommunikációja és unortodox, kiszámíthatatlan és őrülten csapongó gazdaságpolitikája elüldözte azokat, akik forgó tőkéjüket Magyarországba fektetnék be. Mint azelőtt pl. a Mercedes, a GM és az Audi bővítése, amit Bajnaiék tárgyaltak le. Ezzel munkahelye tízezreit teremtve.

Állami munahelyeket persze Kádár mintájára korlátlan mennyiségben lehet teremteni, de azok mögött nem lesz érték. Értéktelen munkát fizetnek ki, szóval hitelt kell felvenni ezek kifizetésére. Tehát gyakorlatilag ez nem munka, hanem pénzosztás.

A munkanélküliség megoldása az átlátható piaci környezetben és befektetések visszacsábításában leledzik: gondoljunk csak bele: a magyar minimálbér az EU egyik legkisebb minimálbére, szóval egy francia nagyvállalatnak érdemes Magyarországon összeszereő műhelyt építeni, mert a francia minimálbér 525 ezer forint. :) De amíg Orbán napról napra vezet be random adókat, az ország pedig a gyorsnaszád és államcsőd között csapong össze-vissza, addig túl kockázatos lenne bármit is építeni.

2012. aug. 15. 12:49
 10/12 anonim ***** válasza:

"Állami munahelyeket persze Kádár mintájára korlátlan mennyiségben lehet teremteni, de azok mögött nem lesz érték. Értéktelen munkát fizetnek ki, szóval hitelt kell felvenni ezek kifizetésére. Tehát gyakorlatilag ez nem munka, hanem pénzosztás. "

Értéktelen munkát fizetnének ki???

Már ne haragudj, a magyar konzervgyárak, téeszek, cipőgyárak, ruhagyárak, stb..termékei szerinted értéktelenek voltak?Jobbak voltak, mint a sok külföldi vacak, ami most dől hozzánk.Ráadásul ezek előállításáért a magyar dolgozó kapott fizetést.

2012. aug. 15. 18:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!