Van valakitek, aki átélte a II. vh-t/holokausztot? Ha igen, mit mesélt róla?
Nekem a nagyanyám és a nagyapám mesélt róla . Mondták pl azt h mi után a nácik megszállták az országot a nagyapámat be sorozták a Német hadseregbe . (17évesen) Aki később orosz fogságba esett 3 évre és átunna soha többé nem evett káposztát,(mert csak az volt). és megették a tetvek .
Arról is meséltek h mind az oroszok mind a nácik ki fosztottak egész falvakat városokat , meg erőszakolták a nőket és másokkal végeztették a piszkos munkát mind pl lövész árok ásás , bomba gyárakban melózás ...
Nekem ilyeneket mondtak nem tom ezt akartad e hallani .
A szüleim átélték a II.vh-t, de a nagyszüleimtől is sok történetet hallottam.
Anyukámék és sok szomszéduk kimenekült a közeli erdőbe a bombázás elől, de a repülők nem a kisvárosra és a mellette lévő falura dobták le a bombákat, hanem az erdőre.
Anyukám 5-6 éves volt, a közelben táborozó orosz katonák között volt egy, aki mindig felvette az ölébe és sírva beszélt neki (oroszul)
Az orosz katonák olyan éhesek voltak, hogy hoztak élő tyúkokat amiket nagymamámnak meg kellett ölni és pucolni, majd megfőzni, de nem bírták kivárni, hogy megfőjön és szinte nyersen ették.
Amikor jöttek a románok a nagynéném (ő jóval idősebb anyukámnál, akkor már 16-17 éves volt) a padlásra bújt el. A románok így is megtalálták és meg akarták erőszakolni, de közben odaértek az oroszok is, és pisztollyal megfenyegették a románokat.
Viszont állítólag az apukám nagynénjének egy orosztól volt gyereke. A férje már hamarabb külföldre szökött, a nő itthon maradt mert volt egy testi fogyatékos gyerekük. Aztán született még egy gyerekük, aki idő szerint lehetett a férjétől is, de a rokonságban azt beszélték, hogy egy orosztól van. Később ők is kiszöktek külföldre.
Egyszer szóltak nagymamámnak, hogy a 25-30 km-re levő városba érkezik egy vonat a frontról hazaszállított sebesült/beteg katonákkal. Gyalog ment az állomásra (mert nem volt mivel mennie) Amikor megérkezett a vonat, a marhavagonokban rengeteg halott és haldokló volt. Az összegyűlt emberek húzgálták ki őket a vagonokból. A nagybátyámat is holttestek alól húzta ki a nagyanyám. Teljesen le volt fogyva, nemcsak megsebesült, de skorbutot is kapott, nem bírt járni sem.
Nagymamám kislány volt, amikor itt voltak az oroszok (nagy jó, nem annyira kicsi, kb. 12 éves), sok mindent mesélt. Pl. hogy nagyon félt az orosz katonáktól, mert tényleg sok nőt megerőszakoltak, és amikor náluk voltak az oroszok, két hétig hajcsavarókkal a fején járkált, nehogy megtetszen valamelyiknek. Meg hát náluk nem volt akkor férfi a háznál, mivel nagymamám apukája hadifogságban volt. Róla annyit tudok, hogy egy magas, nagydarab ember volt, közel száz kiló, aztán amikor hazakerült a fogságból, nagyjából negyven kilósra fogyott.
Elvileg holokauszttal kapcsolatos történetnek is kéne lennie a család másik oldaláról, de erről nem tudok mit mondani. Apai nagymamám nem tudom, milyen úton-módon kerülte ezt el, hiszen az ő anyukája egy zsidó férfi lánya volt, igaz az is, hogy házasságon kívül született. De házasságban született gyerekei is voltak, nagymamám ismerte is az egyiküket, őt el is vitték, állítólag túl is élte, de amennyire tudom, Amerikában él vagy élt, sajnos én nem ismerem, mamám se tart már vele kapcsolatot, azt meg nem tudom, hogy vannak-e egyáltalán gyerekei, vagy mi van azon az ágon, pedig érdekelne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!