Mitől függ az, hogy egy ország pénznemének van-e váltópénze, vagy nincs?
A magyar fillért, a forint váltópénzét, már rég kivonták a forgalomból. A Magyarországnál kicsit fejletlenebb Horvátországnak pedig a mai napig van váltópénze, a lipa. (kuna váltópénze)
Az eurónak is van váltópénze.
Sőt, a dollárnak 2 is....1 dollár az 100 cent, és 1 cent az 100 penny.
Mitől függ az, hogy egy ország pénzének van-e váltópénze, vagy sem?
A Magyarországnál jóval szegényebb Ukrajnának is van váltópénze, a hrivnya váltópénze a kopijka.
Én is feleslegesnek tartom a 20ezer forintost mivel az ilyen nagy értékű vásárlást az emberek 90%-a bankkártyával intézi....
Horvátországba én is voltam már, semmi nem kapható 1-2 kunáért, ráadásul az árak is egész, kerekített számok...
Jó ezt értem, de nem a tengerparton voltunk.:)
Amúgy, most nézem, hogy a Lej-nek sincs váltópénze.(Románia fizetőeszköze)
De ez azt jelenti, hogy a magyar forint, az ukrán hrivnyánál is gyengébb??
1 Hrivnya 20 forint.
A forint az egyik leggyengébb pénznem Európában. Már persze ha gyengeség alatt azt értjük hogy mekkora névértékű címletek vannak, mert gazdaságilag egy gyenge fizető eszköz kicsit mást jelent.
Lehet hogy te megkérdőjelezed, de az emberek nagy többsége még mindig kp-ban fizet és nem szeret mindenki egy köteg ezressel menni egy tv-t venni.
Én úgy emlékszem kettő nullát vágtak le de nem is ez a lényeg. Ott indokolt volt mert nagyobb infláció után stabilizálódott a lei, csak kezelhetetlenül nagy névértékű címletek voltak forgalomban. Nálunk ez teljesen értelmetlen pénzkidobás lenne, mert annyira nem vészesek ezek a címletek.
Értem, köszönöm !
És a dollár centjének miért van váltópénze?
pedig pennyért semmit nem lehet szerintem kapni, ráadásul ez 20-szor macerásabb.....
Amúgy nem is tudtam, hogy nekünk van Európában az egyik legértéktelenebb pénzünk, ez meglepett....
A centnek nincs váltópénze. Csak ott minden cent címletnek van saját külön beceneve, pl az 1 cent a penny, az 5 cent a nickel, a 10 centes pedig a dime.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!