Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Mitől függ az, hogy egy...

Mitől függ az, hogy egy ország pénznemének van-e váltópénze, vagy nincs?

Figyelt kérdés

A magyar fillért, a forint váltópénzét, már rég kivonták a forgalomból. A Magyarországnál kicsit fejletlenebb Horvátországnak pedig a mai napig van váltópénze, a lipa. (kuna váltópénze)

Az eurónak is van váltópénze.

Sőt, a dollárnak 2 is....1 dollár az 100 cent, és 1 cent az 100 penny.

Mitől függ az, hogy egy ország pénzének van-e váltópénze, vagy sem?

A Magyarországnál jóval szegényebb Ukrajnának is van váltópénze, a hrivnya váltópénze a kopijka.

2012. aug. 1. 17:11
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:

Én is feleslegesnek tartom a 20ezer forintost mivel az ilyen nagy értékű vásárlást az emberek 90%-a bankkártyával intézi....

Horvátországba én is voltam már, semmi nem kapható 1-2 kunáért, ráadásul az árak is egész, kerekített számok...

2012. aug. 1. 17:43
 12/23 Pityeeesz ***** válasza:
Jó csak 1 Kuna 30 forint körül van. Az hogy a tengerparton nem kapsz érte semmit az más kérdés. Kimész a balcsira ott 500 forint alatt egy nyalókát sem kapsz mégsem kérdőjelezhető meg az 500 forintos alatti címletek létjogosultsága.
2012. aug. 1. 17:46
 13/23 A kérdező kommentje:

Jó ezt értem, de nem a tengerparton voltunk.:)

Amúgy, most nézem, hogy a Lej-nek sincs váltópénze.(Románia fizetőeszköze)

De ez azt jelenti, hogy a magyar forint, az ukrán hrivnyánál is gyengébb??

2012. aug. 1. 17:48
 14/23 anonim ***** válasza:
Én tengerparton voltam, viszont a Plodine zágrábi kiadásában sem voltak kis pénzben az áruk,arról nem beszélve, hogy a 20.000 forint mellett én megkérdőjelezném a 10.000 Ft-ot is, hiszen én nagyon nem szeretem ha nincs ezresem csak 10.000-resem, szerintem az emberek többsége úgy szereti ha a pénze sok viszont 5.000 és annál kisebb bankókból van.
2012. aug. 1. 17:52
 15/23 Pityeeesz ***** válasza:

1 Hrivnya 20 forint.

A forint az egyik leggyengébb pénznem Európában. Már persze ha gyengeség alatt azt értjük hogy mekkora névértékű címletek vannak, mert gazdaságilag egy gyenge fizető eszköz kicsit mást jelent.

2012. aug. 1. 17:52
 16/23 Pityeeesz ***** válasza:

Lehet hogy te megkérdőjelezed, de az emberek nagy többsége még mindig kp-ban fizet és nem szeret mindenki egy köteg ezressel menni egy tv-t venni.

2012. aug. 1. 18:00
 17/23 rémuralom ***** válasza:
A kérdést magát már páran megválaszolták, viszont közben volt egy olyan kérdésed, hogy "hogyan lehetne "levágni" pár nullát a forintból". Úgy, ahogy a románok tették pár éve. Úgy emlékszem, ők tízezerszeresére erősítették a lejt, de persze ez nem úgy ment, hogy a román pénzügyminiszter kijelenti, hogy mostantól tízezerszer annyit ér a lej. Hanem úgy, hogy kivonták a forgalomból a régi pénzt, és bevezették az újat (csakúgy, mint tíz éve az eurózónában a nemzeti fizetőeszközök euróra váltásával, vagy mint nálunk 1946-ban a forint bevezetésekor). A román eset különlegessége ezek között, hogy a pénz nevét nem változtatták meg, ugyanúgy lej lett az új is, mint a régi, ezért, ha nem vagy járatos a témában, nem pénzcserét látsz, hanem azt, hogy a román lej egyik napról a másikra tízezerszeresére erősödött.
2012. aug. 1. 18:05
 18/23 Pityeeesz ***** válasza:

Én úgy emlékszem kettő nullát vágtak le de nem is ez a lényeg. Ott indokolt volt mert nagyobb infláció után stabilizálódott a lei, csak kezelhetetlenül nagy névértékű címletek voltak forgalomban. Nálunk ez teljesen értelmetlen pénzkidobás lenne, mert annyira nem vészesek ezek a címletek.

2012. aug. 1. 18:10
 19/23 A kérdező kommentje:

Értem, köszönöm !

És a dollár centjének miért van váltópénze?

pedig pennyért semmit nem lehet szerintem kapni, ráadásul ez 20-szor macerásabb.....

Amúgy nem is tudtam, hogy nekünk van Európában az egyik legértéktelenebb pénzünk, ez meglepett....

2012. aug. 1. 18:10
 20/23 Pityeeesz ***** válasza:

A centnek nincs váltópénze. Csak ott minden cent címletnek van saját külön beceneve, pl az 1 cent a penny, az 5 cent a nickel, a 10 centes pedig a dime.

2012. aug. 1. 18:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!