Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Hogy fog kinézni Európa 20 -...

Hogy fog kinézni Európa 20 - 50 - 100 év múlva? Vajon hogyan fognak változni az országok? Milyen előrejelzések vannak?

Figyelt kérdés

Tudom, nem Európához tartozik, de önálló Kurdisztán is létrejöhet, mert Szíria ad területeket és Törökországból is kiválhat egy nagy rész.

(Tudom, 100%-ban nem lehet megjósolni, de mostani helyzetből kiindulva, mik a kilátások?)

Ha már itt tartunk: Észak-Írország, marad Nagy-Britannia része?

#Európa #ország #Európai Unió #bel és külpolitika
2012. aug. 1. 08:41
 1/4 anonim ***** válasza:

"Hogy fog kinézni Európa 20 - 50 - 100 év múlva? Vajon hogyan fognak változni az országok? Milyen előrejelzések vannak?"

Húsz évre még csak-csak lehet előre jelezni bizonyos folyamatokat, de ötven-száz év alatt bármi megtörténhet és annak ellenkezője is.

"Tudom, nem Európához tartozik, de önálló Kurdisztán is létrejöhet, mert Szíria ad területeket és Törökországból is kiválhat egy nagy rész."

Szerintem Kurdisztán létrejötte, illetve Törökországból való kiválása önmagában precedenst teremthet és a térségben szeparatista mozgalmak tömkelegét indíthatja el. Nem hiszem, hogy ezt hagynák; hacsak a törökök nem lépnek ki a NATO-ból és nem tesznek keresztbe a nyugatiaknak, akkor ez nem történhet meg, szerintem.

"Ha már itt tartunk: Észak-Írország, marad Nagy-Britannia része?"

Meglepő, de épp múltkoriban jártam utána: az észak-írek nagy része szeretne a Monarchiában maradni.

Szerintem Európában Oroszország szétszakadhat a jövőben - akár 20 éven belül is. A kaukázusi térség ki fog válni (Csecsenföld, Dagesztán, stb.) és még azt is megkockáztatom, hogy jóval keletebbre is a jakutok; esetleg az orosz távol-kelet határ környéki térsége Kínához kerülhet - a demográfia miatt.

Aztán 20 éven belül szerintem Európa, vagyis a mai EU, egy ország lesz. Kénytelenek a németek egyesíteni, hacsak nem akarják, hogy az EU apró szilánkokra törjön. Nekik ez pénzügyileg sokkal megrázóbb lenne, mint pénzelni a délieket. A franciákkal nem lesz gond, mindig is a föderáció mellett álltak, ahogy a Benelux államok is. Szóval még az is elképzelhető, hogy lesz egy mag-Európa, az északi germán és "frank" államokkal és a többi később csatlakozik. Nagyon hosszú távon még az oroszokat, belorussziaiakat, ukránokat, azerieket is az EU keretén belül tudom elképzelni; saját érdekük lehet egy erős Európához tartozni a kínaiak és indiaiak ellenében.

De bármi lehet, még az is, hogy az USA, Kína és India felosztják egymás között a gyenge Európát.

2012. aug. 1. 09:01
 2/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ!

Érdekesnek tűnik, hogy mire lehet számítani.

Amúgy az Osztrák - Magyar - Monarchia felbomlása belátható tényező volt? Még akkor is, ha nem robbant volna ki az 1. VH?

Más válaszokat is várok.

Azért érdekes, hogy variáció létezik a Youtube-n, bár egyesek, csak álmodozások maradnak.

2012. aug. 1. 10:18
 3/4 anonim ***** válasza:

100 évvel ezelőtt is jósolgattak, hogy milyen lesz ma.Hát kb. ugyanennyira tudjuk megjósolni mi is, hogy milyen lesz 100 év múlva.

[link]

2012. aug. 1. 10:39
 4/4 anonim ***** válasza:

"Amúgy az Osztrák - Magyar - Monarchia felbomlása belátható tényező volt? Még akkor is, ha nem robbant volna ki az 1. VH?"

Eléggé! A francia forradalom és az akkor kialakuló nacionalizmus következtében várható volt, hogy minden nagyobb nép önrendelkezést követel.

2012. aug. 1. 13:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!