Magyarországi zsidó emberekhez: miként "élitek meg" a haza fogalmát? Magyarország vagy Izrael?
Habár én nem vagyok zsidó voltak zsidók az ismeretségi körömben./osztálytársak, munkatársak, szomszédok/
Nem kell őket Izraellel azonosítani, nekik nem jelentett semmit mert itt születtek ők is meg az őseik is tehát ők szimpla Magyar emberek voltak, akik momentán a zsidó vallást követték.
Ennyi.
Zsidóból is van rengeteg.
Van aki utálja Izrael jelenlétét, vagyis sokkal árnyaltabb a dolog, minthogy a kérdező hinné (pedig nem vagyok liberális).
Nem vagyok zsidó, de elég sokfélével találkoztam már, személyes tapasztalataim szerint nagyjából be tudom őket sorolni három csoportba.
Volt az első fajta, a ,,pesti", ilyennel a másik kétféléhez képest jóval többel találkoztam. Közülük volt, aki egy bozótban átmászás miatt betűrt bakancsért is megszólt, hogy a magyar történelem ismeretében hogy van képem ilyet csinálni. Volt olyan is, aki azért volt inkább Gyűrűk Ura meg fantasyrajongó, mert igazából az íjászat vagy a lovasíjászat jobban érdekelte volna, de az szerinte náci dolog. Ők azok, akiket látens nácinak szoktam hívni, mert kb. mindenről az antiszemitizmus és a nácik jutnak eszükbe.
Ismertem egy olyat is, aki a zsidó viccek figurája lehetne. 1877-es aranypénzt harmadáron akart megvenni tőlem, ,,baráti alapon" :) Egyébként nem volt vele baj, csak hajlamos volt hülyének nézni az embert.
És ismerek olyat is, akivel tök értelmesen el tudok beszélgetni szélsőjobbosként (!) pl. a magyar népi kultúráról, találmányokról, történelemről. Őt ilyen szempontból rendkívül becsülöm, mert nem általánosít, nem mossa egybe a hagyományőrzést, a hazaszeretetet a nyilasokkal és a nácikkal. Teljesen normális módon viszonyul hozzánk, sőt, a gondolkodásmódunk legalább 70-80%-ban fedi a másikét. Szóval ilyen is van, és bár a többi is ilyen lenne...
Persze ez csak saját tapasztalat, nyilván ahány ember, annyi féle, de akikkel én találkoztam, nagyjából besorolhatók a három csoport valamelyikébe.
Válaszok:
1.) A Jobbik vezetésének harmada zsidó, most kitudja csak számításból mondják azt amit, de ha nem.
2.) Magyar zsidóság vándorolt ki legkisebb mértékben Izraelbe.
3.) Többféle zsidó van, de a magyar hazafiak közt az elmúlt pár száz évben bőven találsz zsidókat. (Ezt nem rontja le, hogy a hazaárulok közt is.)
4.) Hogy ne csak zsidókról legyen szó, sok sváb, szász Trianon után (nem számításból) kitartott a Magyar haza mellett, de ugyan így sok zsidó is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!