Magyarország és Izrael politikai palettáját össze lehet hasonlítani?
Tehát pl a Likud az izraeli Fidesz, a Munkapárt az MSZP?
És az ultraortodoxok az izraeli jobbikosok?
"És az ultraortodoxok az izraeli jobbikosok?"
He?
Nem hiszem. Izraelnek más probléméi IS vannak, mint MOnak.
MOt senki nem akarja elpusztitani, mint Izraelt Irán, és a palesztin probléma szintén az ország LÉTÉT támadja. Ezért az ottani pártok esetében erősen számit, hogy HOGYAN akarják elérni a békét az iszlámmal. Az ottani szélsőjobb az a párt, amely szerint ez nem lehetséges, mert az iszlám erre nem hajlando.
Minthogy mindkét ország kis ország, a gazdasági problémák lehetnek hasonloak. Ezt viszont a magyarok nem veszik észre. A hirhedt Peresz beszéd 45 percen át ezzel foglalkozott, de a magyarokban ebből egyetlen, meg nem értett vicc maradt meg.
Nem igazán, mert más problémák alapján strukturálódik az izraeli politika. Persze lehet játszani ilyesmivel:
Kadima = régi MDF
Likud = Fidesz
Jiszrael Beiteinu = Jobbik
Sasz = KDNP
Munkapárt = MSZP
Függetlenség = Centrumpárt
Merec = LMP
De ez nagyon erőltetett.
Lehet, de párhuzamokat vonni kevésbé értelmes cselekedett . Az ottani palettán több befolyásos a tényező . A Jobbikot a hászidokkal nem kéne , mert gyakran a hászidok is szélsőségesek , de inkább vallási mint nemzeti tekintetben , ennek bizonyítéka a katonai munkaszolgálat kerülése ha zsidók a cionizmus ellen tüntetnek akkor azok ortodoxok . Izraelben a baloldalon is sokkal erősebb a nemzeti száll , a mostani háborús helyzet és II. világháború allatt történt események miatt . Abban én is láttam párhuzamot , hogy ott is a dolgozó középosztály támogatásában látják a jövőt , mert ők viszik előre a gazdaságot .
Ha érdekelnek az Izraellel kapcsolatos dolgok akkor az : [link]
tudom ajánlani .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!