Érettségivel rendelkező emberre hibás azt mondani, hogy proli, ugye?
"A proletariátus (latin proles „utód” szóból) kifejezés az alsóbb társadalmi osztály megjelölésére használják (tagjai a „proletárok”, röviden „prolik”). Eredeti meghatározásban azok az emberek, akik nem rendelkeznek vagyonnal a gyermekeiken kivül, kezdetben lekicsinylő felhanggal társult, amíg Karl Marx nem alkalmazta a munkásosztály szociológiai meghatározására."
Én mindig kizárólag az eredeti értelmében használom.
Sőt szerintem a wiki sem teljesen fogalmaz kifejezően. Eredetileg a sem vagyonnal, földdel sem termelőeszközökkel nem rendelkező nincstelen embereket jelenti akik kizárólag a munkaerejük áruba bocsájtásából élnek és egyedül a gyermekeikkel mint munkaerővel lehetnek a közösség (szándékosan nem államot írok) hasznára.
Nos ez az én eredeti értelmezésem, és ez diplomásra, érettségizettre ugyanúgy ráillik, ha egyébként az nincstelen.
"Akkor ezek szerint, akinek nincs diplomája az proli sokak szerint?"
Hát, szerintem a marxi meghatározás sem tartalmaz ilyesmit, de az eredetiben sincs szó ilyenről. Ha valaki öt elemit végzett, de van egy gyára arra nem mondhatod rá. Ugyanígy nem mondhatod a termőfölddel rendelkezőkre, hisz ők a parasztok. A proletár kifejezés a városi munkásosztályt jelöli, a parasztok nem tartoznak bele.
"Eredeti meghatározásban azok az emberek, akik nem rendelkeznek vagyonnal a gyermekeiken kivül, "
Ezek szerint a felső tízezer kivételével mindenki proli.
Ma az alkalmazottakat és a rosszul kereső kisvállalkozókat hívnák prolinak. Ez nem a tanulmányoktól függ, de valóban ma is jellemző, hogy a módos családok szokták diplomáig, vagy doktoriig taníttatni a gyereküket, viszont az nem biztos, hogy mindenki módos, akinek diplomája van.
Simán hívhatsz egy diplomást is prolinak, én pl annak tartom magam, mert nincs se cégem, se vagyonom :)
"Ezek szerint a felső tízezer kivételével mindenki proli."
Nem. És épp ezért korrigáltam a wiki pontatlanságát. Termelőeszközökkel, termőfölddel nem rendelkező csak a munkáját árúba bocsátani tudó személyek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!