Miért tartottak valakit osztályellenségnek?
Az olyanokra mint például az orvosok, azt mondták, hogy osztályellenség mert nem vesz részt a termelésben.
De az amit csinál az nem értékteremtő? A kommunizmus célja az volt, hogy mindenki a futószalag mellett rohadjon meg?
A szovjet típusú kommunizmus ami itt volt nos borzalmas volt.Ők csak és kizárólag a sori munkásokat becsülték , se mérnököt se szakmunkást se orvost csak a prolit.
Akkoriban az iskolákban is ment az agymosás ezerrel a kommunizmusról meg a különböző kultuszokról is és a tehetséges diákok fejét nyomták lefele az átlag közé.
Valódi kommunizmus nincs , nem volt és nem is lesz valószínű.Ami itt volt az szovjet mintájú kommunista diktatúra.
Osztályellenségnek tekintették az osztályidegeneket és osztályhelyzetüktől függetlenül az uralkodó ideológiával szemben álló személyeket.
Osztályidegennek a volt földbirtokosokat, arisztokratákat, a gyár- és üzemtulajdonosokat, a háborús bűnösöket, a politikai bűncselekmények vádjával elítélteket; a volt csendőröket, a korábban hivatalos politikai vagy magasabb állami funkciót betöltő személyeket, az együttműködni nem akaró papokat.
Az orvosokat és más értelmiségieket nem tekintették osztályellenségnek, de az élet nagyon sok területén előnyt élveztek a "fizikai dolgozók" illetve azok gyerekei. Emlékszem pl., hogy én csak akkor mehettem olvasótáborba, ha a fizikai dolgozók gyerekei közül nem jelentkezett elég (sosem jelentkezett :)))) )
Az értelmiségiek kábé annyit kerestek, mint a munkások, sőt: a kohász nagybátyám kétszer annyit keresett, mint a tanár apám (megjegyzem, nem is cserélt volna vele apám semmi pénzért).
Az orvosoknak nagyon is nagy presztizse volt. Az orvosi egyetemre lehetett a legnehezebben bejutni (meg a külkerre), persze nem a fizetésük volt nagyon sok, hanem a hálapénz.
"Szóval akkor egy orvos annyit keresett mint egy utcaseprõ? E miatt volt anno a hálapénz mi?"
Nem értem, miért privátban kérdezted ezt tőlem, de ha nem haragszol, itt válaszolok.
(Ha haragszol, akkor is :) )
Sajnos, utcaseprő ügyben nincs információm. Csak azt tudom, rokonaim keresete alapján, hogy egy munkás többet keresett,mint egy tanár vagy egy mérlegképes könyvelő.
A giminkből a legjobb tanulók a külkert vagy az orvosit célozták meg. A külkert a humán tehetségek, ez azért volt menő, mert lehetett utazni külföldre.
Az orvosi azért számított nagy dolognak, mert egyrészt akkor még tisztelték az orvosokat, másrészt a hálapénz miatt ők kerestek a legtöbbet.
Esetleg el lehetett menni "maszek"-nek, de azt nem támogatta a rendszer, úgyhogy csak a nagyon vállalkozó kedvűek vágtak bele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!