Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Mennyi időre elég az ivóvíz...

Mennyi időre elég az ivóvíz vagy az olaj?

Figyelt kérdés

És van megoldás arra az esetre ha elfogynak?

(Pl ivóvíz gyártása tengervízből, stb)

Vagy van erre alternatíva?

2012. márc. 3. 10:25
1 2 3 4 5 6 7
 1/61 A kérdező kommentje:
Mert az olajnál azt olvastam, hogy a tudósok dolgoznak olyanon ami tudja helyettesíteni. Ez igaz?
2012. márc. 3. 10:26
 2/61 anonim ***** válasza:
100%

Az ivóvízre van: az USA-ban és Izrealben is vannak tengervíz-sótalanító üzemek. Az megoldott. A könnyen hozzáférhető olaj kitermelése már tetőzött, innen már csak csökkenni fog. Azonban rengeteg helyen van még ún. nem konvencionális olaj, többek között olajpala és olajhomok. A kanadai Alberta bőséggel el van látva olajhomokkal, csak a kitermelés költséges és környezetszennyező volt idáig és az EROEI-je sem volt jó -eddig. Egy ún. THAI technikával víz nélkül tudják a felszínre hozni az olajhomokot, a technika első kereskedelmi hasznosítása ebben a hónapban zajlik. Másik hír, hogy az USA idén már nettó olajexportőr lesz, mivel náluk is bőséggel van nem konvencionális olaj, amit eddig nem érte meg kitermelni.

[link]

2012. márc. 3. 10:46
 3/61 Shai-Hulud ***** válasza:
100%

Hát vízből is van elég... Csak édesvízből van kevesebb. Bár tulajdonképpen abból is jutna bőven, a természetben több édesvíz keletkezik, mint amennyi az emberiség igénye, inkább az a baj, hogy egyenlőtlenül oszlik meg. A nagyobb folyók "csak úgy" beleömlenek a tengerbe, míg a sivatagokban évekig, évszázadokig nem esik egy csepp eső sem.

Tengervízből lehet desztillálni vizet, csak azt meg utána sózni kell (ásványi sókkal), hogy fogyasztásra alkalmas legyen. Tehát megoldható, csak sokkal drágábban, mint eddig.

2012. márc. 3. 10:48
 4/61 A kérdező kommentje:
És az olajat lehet valamivel helyettesíteni? Mert úgy tudom hogy próbálkoznak vele, csak nem tudom hogy mivel.
2012. márc. 3. 10:48
 5/61 A kérdező kommentje:

Azt tudom hogy az ivóvíz így megoldható, legalább akkor nem lesz hiány belőle. (vis annyira nagy hiány)

És az olaj? Homokból hogy lehet olajat csinálni? Vagy nem közönséges homok?

2012. márc. 3. 10:49
 6/61 anonim ***** válasza:

"És az olajat lehet valamivel helyettesíteni?"

Egyenlőre nem, az olcsóbban előállított olajpala és olajhomok adhat még egy kis időt. Mondjuk 10 év, mert közben az az 1,3 milliárd indiai és 1,2 milliárd kínai is autózni szeretne - Kínában már van egy 300 milliós középosztály és tavaly ott volt a legtöbb autóeladás a világon.

"Mert úgy tudom hogy próbálkoznak vele, csak nem tudom hogy mivel."

Biodízel, génmanipulált alga, stb...

2012. márc. 3. 10:58
 7/61 anonim ***** válasza:

"És az olaj? Homokból hogy lehet olajat csinálni? Vagy nem közönséges homok?"

Homokból sehogy. Olajhomokból már igen, de mondtam eddig az is nagyon költséges volt, most ennek a THAI technológiának köszönhetően van remény olcsóbb előállításra.

[link]

Egyébként nem csak azzal van gond, a világon az összes fém, érc és ritkaföldfém max 30-40 évig elég, ha így fogyasztják.

[link]

Elbányásszuk magunk alól az élő földet:

[link]

2012. márc. 3. 11:03
 8/61 A kérdező kommentje:

Génmanipulált alga stb ezekkel tényleg lehet helyettesíteni?

Amúgy oké hogy benzin probléma, de egyre több az elektromos autó is....legalábbis a TV-ben egyre többet mutogatják hogy újabb és újabb elektromos meghajtású autó van ami nem fogyaszt benzint.

2012. márc. 3. 11:04
 9/61 anonim ***** válasza:

Az olajhozam csúcs már itt van, az elektromos autók meg szinte sehol, menj ki az utakra, nézd meg mennyit látsz. Az olcsón kitermelhető olajat helyettesítő dolgok kb olyanok, mintha egy szakadó gátat cérnával stoppolgatnánk, azaz nem fogja tudni semmi 100%-osan kiváltani a fosszilis energiahordozókat. Erre már kevés az idő, és sok ilyen alternatív energiát termelő dolog előállításához is kőolaj kell, pl a napelem kollektorokhoz. Ha most tömegesen kezdenék gyártani ezeket akkor szintén nőne az olajfelhasználás, ami drágítaná a kőolajat. Rengeteg elektromos áramot termelő erőmű szintén fosszilis anyagokból állít energiát, azaz az áram jó része szintén olajból van.

A civilizációnk mai formáját szinte képtelenség lesz fenntartani olcsó energia nélkül, a gazdaságok fellendítéséhez is olcsó kőolaj kéne, sok közgazdász szerint a mostani világválságból emiatt nem is fogunk kijönni hosszú távon.

2012. márc. 3. 11:19
 10/61 anonim ***** válasza:

Most mondanám, hogy megoldás jelenthetnek a bioüzemanyagok, de ezekhez rengeteg termőföld kell és úgy tudom így is kevés az élelmiszer az emberiség ellátásához, hát mi lenne akkor, ha a termőföldek nagy részén üzemanyag hozzávalót termesztenénk, közben pedig nő a népesség.

A megújuló energiaforrások pedig nem olyan hatékonyak mint a fosszilis energiahordozók, de jó lenne, ha növelnénk az így szerzett energia arányát.

2012. márc. 3. 11:30
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!