Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Mi a véleményetek erről a...

Mi a véleményetek erről a videóról? (bankrendszerről szól)

Figyelt kérdés

Tudtátok, hogy így működik?

Minden véleményre nagyon kíváncsi vagyok!

http://www.youtube.com/watch?v=CvhD9rwaSqE

2012. jan. 11. 18:29
1 2 3
 21/23 anonim ***** válasza:

Kb negyed órát néztem, de lenne egy két észrevételem.

A pénzverés tudtommal állami monopólium volt mindig, ahogy egyébként sokszor az ércek bányászata is. A bankárok, és a hitelezés nem a pénzverdékből alakult ki, a jómódú polgárok hiteleztek.

A hitelezés alkalmával létrejöttek értékpapírok, amiknek a tényleges fedezete a bankban volt, vagy nem volt ott. De nem is ez a lényeg, mert a bank szerintem pénzt nem bocsáthatott ki, csak mondjuk váltót, kötvényt, csekket stb. A papírpéz nyomása is állami monopólium volt mindig.

Való igaz, hogy a pénz aranyfedezete a történelem folyamán eltűnt, most a pénz fedezetét a gazdasági teljesítmény és a tőzsdei mozgások határozzák meg. De a bank továbbra se nyomtathat pénzt, sőt még csak nem is utasíthatja az állami pénzverdét, hogy nyomjon neki lóvét. Ezt csak a központi bank teheti meg, aminek a működésébe még a kormánynak sincs beleszólása, elviekben ez egy független testület, gyakorlatban pl. nálunk az új jegybanktörvényünkkel már nem, de boldogabb országokban teljes autonómiát élveznek ezek az intézmények.

A probléma szerintem a jelenlegi gazdasági rendszerben nem is a pénz fedezetlensége inkább az, hogy lehetőséget biztosít néhányaknak óriási gazdasági befolyás kialakítására mások pedig éheznek, az erőforrások viszont rohamosan fogynak, mert a rendszert életben tartó erő a fogyasztás.

Ha egy országban nincs arra pénz, hogy olyan termékeket, és szolgáltatásokat vásároljanak az emberek, amire tulajdonképpen nincs is szükségük, akkor az közvetlenül a cégek kisebb forgalmához ez pedig az adóbevételek csökkenéséhez vezet, ami fenntarthatatlanná teszi az államháztartás költségvetését, és szép lassan leépülnek a közszolgáltatások. A cégek megszűnnek, felszámolnak, csődeljárás alá vonják őket, megjelenik a munkanélküliség és ezáltal még kisebb lesz a fogyasztás stb.... Ha a fogyasztás meg viszonylag nagy, akkor az erőforrások fogynak, és a természeti környezet szenved tartós károkat.

2012. febr. 4. 13:59
 22/23 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszod, igazad van!

A vége felé szó van erről is amiket felsoroltál a videóban, ha tudod nézd végig! :)

2012. febr. 4. 14:37
 23/23 A kérdező kommentje:
kb. 33percnél van róla szó
2012. febr. 4. 14:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!