Ki lesz a távoli jövőben az USA-hoz mérhető szuperhatalom?
Olyanokat légyszíves ne írjatok, hogy ezt nem lehet tudni meg sok dolog függvénye. Tudom. De ha tippelnetek kellene, akkor melyik ország? A mai állapotokból kiindulva ki(k)nek van esélye? Vagy több hatalom fog osztozni a világon paritásos alapon, fel lesznek osztva a régiók érdekövezetekre? Ez a felállás lehetséges-e? -> en.wikipedia.org/wiki/Potential_superpowers
Esetleg írd le, hogy te mit gondolsz!
A válasz írója 45%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 17:51
Ha már hozzászólsz, megtehetnéd, hogy a kérdésemre is írsz egy-két gondolatot. Kösz.
A válasz írója 45%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 18:22
Nem tudom, hogy mire fel ez a sértődött hangnem, mert én szépen kértelek. Az, hogy Kína nem lehet szerinted a közeljövőben hatalom, még nem válasz arra a kiváncsi kérdésemre, hogy akkor ki lehetne. Mindenesetre köszönöm a második válaszodat, én is hasonlóan gondolom. Annyit még megkérdeznék tőled, hogy szerinted India és/vagy Brazilía milyen esélyesek, ha nem is USA szintű hatalmi szerepre, de regionális hatalmira?
"Ki lesz a távoli jövőben az USA-hoz mérhető szuperhatalom?"
A távoli jövőről, feltéve, hogy eléggé távoli, senki se tud semmit.
A belátható jövőre vonatkozóan viszont az valószínű, hogy nem lesznek szuperhatalmak. 4-5 nagyobb hatalom lesz, de nem lesz egypólusú világrend.
A következő 10-20 évben továbbra is az USA lesz a legnagyobb hatalom, illetve az EU. Ha pedig megmarad a NATO, akkor továbbra is a NATO hegemóniája fog érvényesülni. Később előfordulhat, hogy ez felbomlik, és szétválnak Európa és az angolszász blokk útjai.
"De ha tippelnetek kellene, akkor melyik ország?"
Egyik sem. Valószínűbb, hogy a jövő legnagyobb hatalmai: (1) USA-UK-Kanada-Ausztália-Japán-Izrael-stb. (tehát az angolszász blokk Japánnal), (2) EU, esetleg Észak-Afrikával és/vagy Oroszországgal, (3) Kína, (4) India.
De sok más felállás is előfordulhat, pl. egy USA-Kína-Japán-Oroszo. blokk Európával és a világ többi részével szemben mint legerősebb hatalmi tényező, vagy egy USA-Európa blokk szemben egy orosz-kínai-indiaival stb. stb. Sok minden elképzelhető.
A jövő legveszélyesebb fejleménye az USA-Európa ellentétek kiéleződése lehet, különösen, ha az USA összefog Kínával.
"en.wikipedia.org/wiki/Potential_superpowers"
- ez röhej. Brazília mint szuperhatalom, persze.
Ne nevesd ki Brazíliát mert ép ma halottam a rádióban , hogy 2003 óta évi 10-15% nő a gazdaságuk.Ugyanúgy mint Indiának.
Kínáról meg csak annyit, hogy az amcsi államkötvények legkevesebb 70%-át Kínaiak veszik meg.Tehát a kínai pénzekből van finanszírozva az USA rendcsinálása Afganisztánban és Irakban.
Bár katonailag Kína elmarad az USA-tól de ha akarnak a megtakarított 3000 milliárd dolcsijukból elég ütős csapatocskát hozhatnak össze.Mert mi kell más ahhoz a pénzen kívül?
A befolyás a hatalom, mindig ott van ahol a pénz és az Usa nem tudna vagánykodni a kínaiak pénze nélkül.Ha India és Brazília tartani tudja ezt a fejlődési ütemet 20 év és ott lesznek az élbolyban.De ne feledkezzünk el ilyen távlatokban Dél-Afrikáról és Indonéziáról sem.
A G8 vagy G20 idővel ,vagy módosulni fog ,vagy létrejönnek ellen szövetségek.Br-In-Ch vagy ilyesmi.
"EU, esetleg Észak-Afrikával és/vagy Oroszországgal"
Ezt nem értem. Hogy-hogy Észak-Afrikával? Ott most nem azon megy a para, hogy nehogy a muszlim testvériség jusson hatalomra az országokban? El sem tudnám képzelni, hogy egy muszlim régió legyen az egyre inkább ateista EU-n belül, ez minimum megerősíteni az EU-n belüli muszlimok pozícióit.
Oroszországgal szerintem jó ötlet lenne, hiszen közel áll az európai kultúrához - nem tudom, hogy része-e egyáltalán.
"A jövő legveszélyesebb fejleménye az USA-Európa ellentétek kiéleződése lehet"
Ezt légyszíves fejtsd már ki, hogy mire gondoltál. Szerintem törvényszerű, hogy a NATO felbomlásával az európai blokknak saját katonai egységet kell alkotni. Ennélfogva riválisok lesznek, ahogy gazdasági téren most is azok. Elképzelhetőnek tartasz katonai ellentétet a két hatalom között? Fegyveres konfliktust?
Amúgy jók a meglátásaid, érdekesek. Végre valaki bőven és részletesen írt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!