Megadnád a lehetőséget az öngyilkosságra egy életfogytiglanra ítélt embernek?
A kérdés arra irányul, hogy támogatnád-e egy olyan rendszer létrejöttét, hogy az életfogytiglanra ítélt ember mondjuk 3 hónappal az ítélet meghozatala után bármikor (a 3 hónap azért kell, hogy kicsit már fel tudja dolgozni a helyzetet) kérhet egy méregtablettát, ami fájdalommentesen végez vele?
Ugye állami szempontból ez költségkímélés, az elítélt pedig megkíméli magát 30-40 év ürességtől.
Támogatnád ezt?
Illetve támogatnád mondjuk 20-30 éves börtönbüntetések esetén?
Tegyük fel valakit 20 évesen elítélnek, és kijöhet a börtönből 50 év múlva. Hogy talál így munkát, hogy lesz nyugdíja, tulajdonképpen majdnem az egész élete kimarad.
Van értelme egy ilyen életnek?
Előre is köszönöm a válaszokat!
A kérdésben elírtam a második részt.
Elítélik 20 évesen 30 évre, és kijön a börtönből 50 évesen.
Az életfogytiglannak szerintem két jelentősége van.
1.) Megóvja a társadalmat az adott személytől. Most hogy börtönben van vagy halott az igazából mindegy, sőt mint írtam az állam ezzel milliókat takaríthat meg. Amit értelmesebb célokra is fordíthat.
2.)Elrettentés. És ez a kulcskérdés. Vajon a halál vagy az életfogytiglani bezártság és üresség az elrettentőbb?
Van ráció a felvetésedben,amikor meghallom,hogy megspórolhatna az állam egy kis pénzt a nép javára akkor belőlem is előbújik a kisördög"hogy mi lenne ha".
Viszont ezt a kérdést egy másik oldalról is érdemes megnézni.
Mi történik ha van egy elmebeteg,aki öngyilkos akar lenni és azért öl meg valakit,hogy 3 hónap múlva véget vethessen a saját életének is egyaránt?
Itt kezdődik a probléma.
Ezt esetleg úgy lehetne kompenzálni,hogy legalizálják az eutanáziát.
Viszont itt is van bökkenő,ami lehet a lelkiismeret(esetleg azt gondolja a delikvens,hogy ha megöl valakit akkor egyértelműen megérdemli a halált így viszont "vakon" kioltatja az életét),lehet még esetleg család aki lebeszéli és akkor megint egy másik ember meggyilkolásába "menekülhet".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!